El grup bonÀrea avança en el desenvolupament del seu nou complex industrial a Épila (Saragossa), on ja té operatiu un 25% de la infraestructura prevista, amb la construcció de la nova nau de fabricació i envasat de llet. Aquesta unitat productiva es posarà en marxa durant el primer trimestre de 2026 i suposa “un pas més dins de la tercera fase de la inversió del que ha de ser el complex industrial per expandir el model de bonÀrea a les comunitats de Madrid, País Basc i el País Valencià”, ha explicat el conseller delegat de bonÀrea Corporació, Ramon Alsina.
La planta de fabricació de productes líquids s’estrenarà amb la producció de llet bàsica -sencera, semidesnatada i desnatada-, amb una línia de fabricació de 26 milions de litres anuals. Les matèries primeres procediran de proveïdors locals d'Aragó i Sòria, amb els quals bonÀrea està tancant acords a llarg termini, reforçant així la seva aposta per l'origen i la proximitat. La instal·lació està dimensionada per obrir una segona línia de llet, doblant la capacitat i incorporant la producció de llets vegetals i altres, fins a completar la gamma de 17 referències que comercialitza bonÀrea. Per a més endavant, la nau incorporarà el tractament i envasat de sucs, aigua, vi i oli.
També dins d’aquesta nova empenta al projecte, l’any vinent s’iniciarà la construcció de la planta d’elaboració de menjar per a mascotes, que entrarà en funcionament el 2027. La nau ocuparà més d'11.000 metres quadrats i desenvoluparà tot el procés de molta, barreja, extrusió, assecat i envasat. Comptarà amb una producció de 15.000 quilos per hora en una primera línia de producció, amb l'objectiu de doblar la capacitat.
El projecte industrial de l'Aragó, que es va iniciar el 2019, “va a bon ritme” però la companyia no s’ha fixat terminis concrets perquè “Épila creixerà a mesura que l’ampliï la xarxa de botigues bonÀrea”. Ara per ara, quan es porten invertits 252 milions dels 400 milions previstos en el projecte inicial, a Épila està operativa la planta logística -amb 22.000 metres quadrats i 160 molls de càrrega-; la fàbrica de fruits secs -de 15.000 metres quadrats per processar prop de 4.000 quilos diàriament-; a més de la nau de recepció i neteja de les caixes de repartiment -es fa el tractament a mig milió de caixes al mes-, i els tallers d’enginyeria per al desenvolupament de tot el recinte. També han obert la gasolinera, que pròximament incorporarà un restaurant i una botiga. El complex dona feina a uns 200 empleats i "no s'arribarà als 4.000 previstos quan estigui acabat, perquè estem incorporant molta automatització en els processos", ha advertit el màxim directiu.
Ramon Alsina ha recalcat que “es tracta d’una infraestructura que quan estigui operativa al cent per cent podrà subministrar a un miler d’establiments”. Això implica que la capacitat d’Épila és un 60% més gran que la que el grup té actualment a Guissona (Lleida), en el complex industrial de La Closa.
Guissona, puntal del grup
El conseller delegat ha insistit, però, que “són infraestructures complementàries, perquè Guissona és finita pel que fa a creixement -tot i que ara encara pot créixer- i perquè des de l’Aragó és factible cobrir la demanda de fora de Catalunya, tot respectant el model de negoci de bonÀrea: la integració vertical completa i sense intermediàries de totes les fases del procés productiu des del camp a la botiga”. La reposició diària de frescos i envasats des de les àrees logístiques a les botigues permet que els productes arribin del camp a la taula del client en el menor temps possible. Alsina ha reiterat que Guissona seguirà sent l'estructura central del grup, fundat allà fa més de 65 anys. També ha destacat que “la nostra relació amb l’Aragó ve de lluny i s’ha triat aquesta ubicació perquè ens facilitarà el creixement per Espanya”, ha subratllat per contrastar les crítiques per invertir fora de Catalunya.
No obstant la complementarietat anunciada, bonÀrea ha dimensionat Épila per, en un futur, entrar en la fabricació de nous productes, com ara l'elaboració de formatges o altres relacionats amb fruita fresca, "perquè l'Aragó és una zona d'arbres fruiters".
L’expansió es farà “de forma natural” a mesura que es vagin obrint botigues -que sempre són de propietat- complint amb el pla estratègic del grup que, de mitjana anual, incorpora 20 noves botigues i en reforma i amplia una vintena més. Així doncs, el 2025, disposarà de 18 establiments més a Espanya i n’haurà traslladat o ampliat 22 més. Actualment, bonÀrea disposa de punts de venda a Catalunya, Madrid, Aragó, País Valencià, Navarra, La Rioja, Castella-la Manxa i Andorra. En total té 604 botigues, 132 de les quals estan a l'Aragó, Navarra, La Rioja i altres zones de l'àrea d'influència d'Épila.
Creixement de més del 5% en vendes el 2025
També dins de les previsions de creixement, Ramon Alsina ha comunicat aquest dimarts, en una visita a les instal·lacions d’Épila, que els ingressos de bonÀrea Corporació s’incrementaran més d’un 5% respecte als 2.680 milions facturats el 2024. El benefici net va elevar-se a gairebé 89 milions. Aquest negoci va incorporar 538 treballadors el 2024. Enguany, el grup invertirà uns 120 milions d'euros en diverses àrees, 90 dels quals ja han estat executats, i "d'aquests només 18 milions s'han destinat a Épila", ha subratllat Ramon Alsina i ha insistit en el fet que "aquests últims anys les inversions s'han fet pràcticament al mateix ritme a Épila i a Guissona".
bonÀrea Corporació és una de les cinc empreses que configuren bonÀrea Agrupa, juntament amb bonÀrea Energia, bonÀrea Assegura, l'entitat de crèdit CaixaGuissona i bonÀrea Cooperativa. Aquesta última, especialitzada en la cria i l'engreix d'aus i bestiar, va tancar el 2024 amb una facturació de 324 milions d'euros i una plantilla de 213 persones. El grup bonÀrea Agrupa té uns 5.600 treballadors, més els 4.500 treballadors de les botigues i els 4.000 pagesos i ramaders, per tant, el volum de persones que treballa al voltant de bonÀrea arriba a les 15.000.
