L’empresa catalana Biocop, dedicada a la producció i distribució de productes biològics, té bones perspectives per a 2023: créixer un 12% fins als 19 milions d’euros. Ho farà a remolc de l’empenta del consum dels productes biològics, especialment a Espanya, en una tendència a l’alça que es va accelerar durant 2020, amb la crisi sanitària de la covid. L’empresa familiar de Lliçà de Val ha pogut treure rèdit d’aquest canvi de comportament del consumidor aprofitant la seva pertinença, des de 2019, al grup d'empreses familiars Léa Compagnie Biodiversité (Léa Nature).
Biocop ha mantingut el seu segell de marca, però, amb aquesta aliança amb el també grup familiar francès de fabricants ‘bio’ regionals -amb una vintena de fàbriques repartides per França- ha pogut ampliar no només la capacitat de producció, perquè ha tingut més canals de distribució per als seus productes, sinó també el nombre de referències amb marca Biocop, fins a més de 1.100. Entre les més recents, per exemple, quatre noves referències que amplien la seva gamma de melmelades i compotes per a rebosteria.
La nova etapa de Biocop ha arribat també en el procés de transició de la direcció de la firma cap a la segona generació de la família Picazos. Pol Picazos Muniesa és des d’aquest mes d’abril el director general de la companyia, en substitució de Joan Picazos Cardó, que continuarà donant suport com a conseller delegat. Des de les seves noves responsabilitats, Pol Picazos fa valdre com una empresa familiar, que data de 1975, ha pogut créixer i mantenir la competitivitat sense perdre l'essència i, alhora, formar part d’un grup d’empreses pioneres en l'àmbit europeu en el segment dels productes biològics. El nou directiu ha passat per totes les àrees de l’empresa des que s’hi va incorporar el 1998 i darrerament era el responsable de vendes i màrqueting. Sota la seva direcció, la marca vol aprofundir en el valor empresarial del grup: regenerar el model alimentari a través del compromís amb el consum responsable i la vida saludable.
A Europa, en general, “sabem que el mercat està passant per un moment més complicat, després del gran creixement del 2020”, assegura. Tot i això, l'evolució dels primers mesos de 2023 apunten a unes perspectives “més estables i amb opcions de creixement”. El director general considera que “és una tendència que no es repeteix igual a tots els països, i no és igual sobretot pels operadors, però també és cert que el mercat espanyol no ha patit tant perquè és menys madur en aquest sector”. Per això, bona part del creixement de la marca Biocop és causat per “l’augment de la quota de mercat” i per ampliar la gamma de productes propis que es fabriquen a la planta de Lliçà, on treballen 41 persones. A les instal·lacions de Lliçà de Vall s’envasen tota mena de cereals i llavors, com ara flocs de civada, barreja de llavors o especialitats orientals que es porten directament des del Japó. “Hi ha l’opció de fabricar per a tercers, sempre que tingui un sentit a mitjà termini, però mantenim el compromís real amb les nostres marques”, diu Picazos.
Alhora ha ampliat la distribució amb referències del grup Léa Nature. En aquest sentit, els darrers anys se n'han anat incorporant algunes al seu ampli catàleg bio, que a més d'alimentació inclou productes de cosmètica, higiene personal i de neteja de la llar, amb marques com Le Pain des Fleurs o Eau Thermale Jonzac, a més de les alimentàries Priméal o Bisson -aquestes dues últimes, marques de la firma Ekibio-. Pel que fa a tota l’aliança empresarial, les marques estan presents a 40 països d’arreu del món.
L’estratègia d’associar-se al grup francès va ser una aposta per poder competir en millors condicions amb les grans corporacions alimentàries que, atretes per una demanda creixent dels productes ‘bio’, han decidit de manera pràcticament generalitzada entra en el segment d’aquest tipus d’articles de consum.

Els espanyols gasten 60 euros anuals en 'bio'
El creixement del consum ecològic a escala mundial és del 3,5% i Espanya està entre els deu primers països del rànquing, liderat actualment pels Estats Units, Alemanya i França. El 2022, els espanyols van gastar durant el 2022 una mitjana de 60 euros en productes ecològics tant fora com dins de la llar, xifra que suposa un increment del 3,1% i de gairebé dos euros respecte a l'any anterior, quan es va gastar 58,15 euros. En concret, les vendes van ser de 2.856 milions d'euros, 2.532 dels quals corresponen al valor de mercat a les llars. Aquesta xifra mostra l’evolució creixent i alhora com s’ha contingut relativament el consum després de la covid. El 2020, el mercat intern de productes ecològics va assolir els 2.528 milions d’euros respecte als 2.363 milions del 2019, fet que suposa un creixement del 7% respecte a l'any anterior.