El BBVA treballa sense descans per adaptar el fulletó de l’opa al Banc Sabadell a les condicions que li va imposar el Consell de Ministres, que encarien l’operació i redueixen les sinergies, amb l’objectiu que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la pugui aprovar com més aviat millor i puguin votar els accionistes del banc català.

El govern espanyol va aprovar el passat 24 de juny algunes condicions addicionals a l’opa del banc que presideix Carlos Torres sobre el Sabadell, en defensa de l’interès general. La més important d’aquestes era la prohibició de fusionar-se durant els pròxims tres anys, mesura que reduirà les sinergies de 850 milions previstes pel BBVA en el fulletó de l’opa, almenys en aquests primers anys.

La entitat espanyola va calcular que estalviaria 450 milions en tecnologia, en unificar sistemes, 300 milions en despeses de personal i 100 milions en estalvis financers. No obstant això, la prohibició de fusió obliga a mantenir el Sabadell com a filial, cosa que reduirà part d’aquests estalvis. També tindria algun avantatge fiscal, com la reducció de l’impost a la banca, ja que el banc fusionat pagaria més que els dos per separat perquè, després de l’última modificació, és progressiu en funció de la mida del banc.

Per adaptar el fulletó, que és el document que dona la informació al mercat, i, per tant, a accionistes i inversors, a les noves condicions, l’entitat d’origen basc treballa, juntament amb la mateixa CNMV, en els ajustos pel que fa al càlcul de costos i sinergies, segons han explicat a EFE fonts pròximes al procés.

Els terminis impedeixen que l’opa culmini abans de les vacances, ja que els períodes d’acceptació solen durar com a mínim un mes, però el BBVA treballa perquè la CNMV pugui aprovar en les pròximes setmanes l’operació i donar el tret de sortida a aquest període d’acceptació, quan els accionistes del banc que presideix Josep Oliu han de decidir si venen les seves accions a l’entitat compradora o no. Aquest període podria culminar, previsiblement, al setembre, ja que pot allargar-se fins a 70 dies.

La venda de TSB

El BBVA encara pot millorar l’oferta, si bé ha reiterat que no ho farà. La setmana passada, en l’última reunió del consell del banc espanyol, va decidir tirar endavant l’operació malgrat els entrebancs del govern espanyol. En els darrers dies, a més, el Sabadell ha anunciat la venda de la seva filial britànica, TSB, al Santander, cosa que pot restar atractiu a l’operació.

Tot i que el BBVA no estava especialment interessat en l’entitat britànica, per la qual cosa a nivell de perímetre la venda no preocupa a Torres, també és cert que resta valor al Sabadell, ja que TSB ja generava beneficis recurrents. A més, l’anunci del banc català de pagar un dividend extraordinari de 2.500 milions per la venda, també li resta valor, alhora que és un incentiu perquè els accionistes no venguin.

Per si no fos prou, la venda de TSB i l’anunci de dividend han disparat encara més les accions del Sabadell, que la setmana passada cotitzaven un 11% per sobre del valor ofert pel BBVA, per la qual cosa els accionistes del banc català que acudissin a l’opa, amb aquests preus, perdrien diners.

Mentre revisa el fulletó, el banc que presideix Carlos Torres no abandona l’opció de recórrer al Tribunal Suprem les condicions imposades pel govern espanyol, possibilitat que ja va obrir després de l’aprovació per part del Consell de Ministres.