El mes de maig arrenca sense ofertes de dipòsits per part de la gran banca. Els tipus d'interès ja estan al 3,75% després de la nova pujada del Banc Central Europeu del 0,25% de dijous passat. Es tracta de la setena pujada des del mes de juliol passat, malgrat això, les entitats més grans a Espanya no han volgut entrar a la guerra del passiu i remunerar l'estalvi, continuen apostant per captar nòmines i per això han continuat millorant-ne l'oferta aquests dies per atraure nous clients, regalant entre 100 i 300 euros.

Abanca és la que més diners en efectiu ofereixen. En concret, 300 euros als nous clients que obrin el compte online i domiciliïn una nòmina igual o superior a 1.200 euros, si és inferior, el regal baixa a 150 euros. A més, l'entitat gallega ha començat a remunerar el saldo del compte amb un interès del 2% fins a un màxim de 15.000 durant el primer any.

Unicaja acaba de millorar les condicions del seu compte online. El banc andalús ofereix a aquelles persones que domiciliïn per primera vegada una nòmina o pensió d'entre 800 i 1.999 euros, una bonificació de 150 euros. I, si els ingressos són superiors als 2.000 euros, l'esmentada bonificació puja a 250 euros. L'entitat també remunera el saldo del compte, però, en aquest cas, no deixa acumular les dues ofertes.

En aquest sentit, paga un 2% d'interès als nous clients que s'obrin el compte online i portin els seus ingressos per primera vegada o un 1% TAE als qui no domiciliïn la nòmina o pensió, en ambdós casos fins a un saldo màxim de 30.000 euros; Sabadell remunera i paga diners. El banc català ofereix als nous clients que es donin d'alta al compte online un 2,5% TAE per saldos de fins a 30.000 euros el primer any i 200 euros als qui a més domiciliïn la seva nòmina de 800 euros o més.

Santander i BBVA no ofereixen comptes remunerats ni dipòsits a Espanya, les dues entitats regalen diners, com porten fent des de fa diversos anys. Santander ofereix 150 euros de bonificació als qui es donin d'alta al seu compte online i domiciliïn una nòmina o pensió d'almenys 600 euros al mes. Mentre que BBVA regala 100 euros als que portin al banc per primera vegada una nòmina igual o superior a 800 euros, encara que l'entitat té altres ofertes per atreure clients i ingressos.

Per exemple, BBVA també reembossa durant sis mesos la subscripció a Netflix, Disney +, Spotify i altres plataformes d'entreteniment fins a un màxim de 59,94 euros als qui contractin la seva targeta Aqua. El banc també té en marxa un pla amic mitjançant el qual premia amb 15 euros el client que aconsegueixi que una altra persona s'obri el compte online, ofereix un màxim de 150 euros si aconsegueix deu noves altes.

El premi puja a 500 euros si el client aconsegueix que, a més d'obrir el compte, la persona que s'acaba de donar d'alta domiciliï els seus ingressos (paga 50 euros per cada nova nòmina). Una oferta que acaba de posar en marxa també el Banc Santander.

Bankinter, CaixaBank i Ibercaja no estan oferint diners en efectiu, tanmateix, ofereixen un 5% de remuneració, tractant-se de les ofertes més altes del mercat. Bankinter dona un interès del 5% el primer any i un 2% TAE el segon (fins a un saldo màxim de 5.000 euros) als clients que domiciliïn per primera vegada els seus ingressos al banc, en concret, una nòmina o pensió de 800 euros.

CaixaBank demana al nou client que domiciliï una nòmina superior als 2.500 euros i a canvi paga un interès del 5% TAE per als primers 5.000 euros de saldo durant dos anys. E Ibercaja dona un 5,06% per als primers 6.000 euros de saldo el primer any i un 3,02% per als primers 10.000 de saldo a partir del segon, en el seu cas demana al nou client que domiciliï una nòmina d'almenys 600 euros.

La banca passa dels dipòsits

Els grans bancs continuen passant de pagar els seus clients pels dipòsits, asseguren que hi ha molta liquiditat al mercat i no ho necessiten. També defensen que hi ha altres productes de valor per rendibilitzar lestalvi millor que els dipòsits.

De moment són els mitjans i els digitals els més actius en pagar pels estalvis. I dins d'aquest selecte grup hi ha una desena de bancs a Espanya que ofereixen entre un 2% i un 4% d'interès pels dipòsits.

Caixabank, Santander, Bankinter i BBVA, tanmateix, estan pagant pels dipòsits fora d'Espanya. Els tres primers ho fan a Portugal i l'últim a Itàlia. El d'Ana Botín ja ha deixat clar que aquí començarà a fer-ho quan la competència del primer pas. La resta descarta que es produeixi, a curt termini, una guerra del passiu.