Els cellers catalans han donat aquesta setmana el tret de sortida a la verema de 2025, com ja va sent costum, especialment en els darrers anys quan la climatologia no ha acompanyat el conreu de la vinya. La collita de 2025 s'inicia amb millors previsions perquè la climatologia ha estat més equilibrada que en les anyades anteriors i, per tant, s'espera una excel·lent qualitat del raïm, si més no, en comparació amb els anys previs afectats per la sequera.
El 2025, tret d'alguns episodis de pluges intenses el passat mes de juliol en algunes àrees de la Terra Alta, a l’Alt Penedès, el Pla d’Urgell i l’Urgell i d'algunes pedregades, ha estat un any més favorable per al conreu de la vinya, que tampoc ha tingut cap malura. Ha estat l'any més plujós dels últims cinc. Per tant, es preveu una collita un 35% superior a la de l’any passat, una anyada caracteritzada per un cert descens de la producció.
El sector confia que res s'esguerri en les setmanes vinents i que el temps els segueixi acompanyat. Parlen amb prudència de la collita d'aquest any com la que consolidaria la recuperació iniciada el 2024, però encara allunyada de les veremes anteriors a 2020. Després d'haver passat una sequera extrema, que ha malmès la producció i el volum de la collita, "la verema serà bona, amb bona qualitat del raïm", expliquen fonts de la DO Cava. No obstant això, són cautelosos, "tot just acaba de començar la collita".
Elaboradors com Gramona o Raimat han estat dels primers a encetar la verema a les seves finques. Gramona és un dels grans defensors de les veremes nocturnes i, per tant, la va començar la matinada del passat 1 d'agost. Per dues raons bàsiques: es pot collir el raïm a una temperatura d'entre 15 i 20 graus i passar-lo directament a les premses, evitant el procés de refredament del raïm; i també per millorar les condicions de treball dels viticultors -evitant l'exposició a altes temperatures-. La verema es va iniciar en una finca d'Aliances per la terra, una agrupació de viticultors fundada l’any 2015 que segueix una filosofia de treball respectuosa amb l’entorn. Els seus membres fundadors -entre ells Gramona- conformen una de les extensions de vinya biodinàmica més àmplia del Penedès, amb un total de 420 hectàrees.
Bona qualitat del raïm
En el cas de Raimat, un dels quinze cellers de Raventós Codorníu, que pertany a la DO Costers del Segre (Lleida), la verema s'ha estrenat aquest dimarts. La previsió del celler és recollir prop de sis milions de quilos de raïm (100% ecològic) per als vins de Raimat. En comparació amb la campanya anterior, es preveu que la verema 2025 serà una mica superior atès que no s'ha vist afectada per gelades o pedres. Així i tot, la qualitat del raïm promet ser excel·lent, gràcies a una maduració més lenta i equilibrada, segons ha exposat la companyia.
"El cicle de la vinya va començar amb un cert retard respecte a anys anteriors, encara que finalment, malgrat les elevades temperatures registrades al juny, va aconseguir un ritme més habitual", ha concretat. Alhora, les temperatures moderades de juliol estan afavorint "una maduració més lenta i equilibrada, la qual cosa permet una millor harmonia entre grau alcohòlic i acidesa". Tot apunta al fet que la collita d'enguany serà d'una qualitat excepcional, han ressaltat.
El director de Raimat, Joan Esteve, ha explicat que “encara que aquest juliol ha estat més fresc del normal, el canvi climàtic és una realitat; per la qual cosa hem de continuar treballant per a minimitzar el seu impacte amb tècniques més sostenibles i apostant per una agricultura regenerativa, per la innovació tecnològica i per un ús cada vegada més eficient de recursos clau com l'aigua i l'energia”.