La Cooperativa Arbequina d'Arbeca (Garrigues) ha posat en marxa la malteria artesana més gran de l'Estat entre les destinades a cervesers independents i petits elaboradors. L'equipament ha arrencat amb una producció de 350 tones anuals de malta, tot i que la previsió és assolir més de 1.000 tones anuals la primavera vinent. Aquesta nova aposta, que ha suposat una inversió de 3 milions d'euros, és un canvi de rumb important de la cooperativa, que fins ara destinava al farratge la totalitat de les 6.000 tones d'ordi i blat dels seus socis. Amb aquesta estratègia, la Malteria Arbequina vol transformar part d'aquest gran en un producte amb valor afegit, pensat per cobrir bona part de la demanda de cervesa artesana del país.
La nova Malteria Arbequina que impulsa la Cooperativa Arbequina neix amb l'objectiu de comercialitzar una malta de proximitat, d'alta qualitat i amb identitat territorial en un moment d'expansió del mercat de la cervesa artesana.
La malteria més gran de l'estat és d'Intermalta, a Calahorra, i té una capacitat 450 vegades superior a la d'Arbeca, però destinada a cerveseres industrials, com passa amb les 100.000 tones d'ordi de Damm a La Moravia, de Bell-lloc d'Urgell. Entre les dedicades a cervesers artesanals, serà la més gran i la tercera que s'obre a Catalunya després de Lo Vilot d'Almacelles i Sallavinera de Maltes (a la comarca de l'Anoia), informa el diari Som Garrigues. Fins ara, la majoria de petits productors de cervesa artesana havien d'anar a buscar la malta als distribuïdors internacionals, sobretot d'Alemanya, Bèlgica, França i Anglaterra. "Amb la nostra malteria, ens veiem capaços de cobrir fins al 85% de l'actual demana a Catalunya", calcula el director de la cooperativa, Sergi Millán.
"Volem posar en valor la malta com a ingredient essencial en la creació de cerveses i destil·lats artesans, aportant no només qualitat, sinó també identitat territorial", ha dit.
La Malteria Arbequina ofereix un catàleg inicial de varietats locals d'ordi malter, amb un procés que combina tècniques tradicionals i innovació tecnològica en el control de la germinació i el secat. El resultat són maltes amb perfils aromàtics singulars, pensades per a cerveses d'autor i projectes creatius.
El projecte també aposta per col·laborar amb petits productors i associacions cerveseres que vulguin desenvolupar maltes personalitzades per reforçar l'economia circular i el vincle amb el territori. Per garantir la qualitat, la malteria compta amb un laboratori d'anàlisi propi, obert també a iniciatives externes del sector.
Amb aquesta nova etapa, la Malteria Arbequina vol convertir-se en un aliat estratègic per a cerveseries independents, microdestil·leries i elaboradors artesans, oferint-los una matèria primera diferenciadora, sostenible, arrelada a la terra i amb traçabilitat del mateix gra.
La malta ja es pot comprar online des del passat 22 de setembre i espera ja beneficiar-se de part de la demanda que sol generar entre el sector la imminent celebració de l'Oktoberfest de Barcelona (del 2 al 19 d'octubre). Ho farà amb una de les tres línies de producció.
Es tracta d'una planta transformadora altament automatitzada que permet que d'inici la plantilla actual de la cooperativa pot assumir la seva gestió. La cooperativa espera amortitzar la inversió en un període màxim de vuit anys, moment a partir del qual els beneficis es repartiran entre els socis de l'entitat, informa el diari Som Garrigues.
El cereal conreat fins ara pels socis, unes 6.000 tones anuals entre ordi i blat, estaven destinades a fer-ne sols farratge per a animals. Amb la malteria, una gran part del gra obtindrà un benefici cinc vegades superior a l'actual (un increment de fins a quinze euros per tona de cereal).
La malteria s'ha erigit en uns terrenys que ja eren de la cooperativa, just al costat del molí que l'entitat va construir el 2012 al polígon industrial del municipi. Es tracta d'una nau industrial de 600 metres quadrats i, a més de la cooperativa, hi han participat la cooperativa Tres Cadires (elaboradora de vermuts i licors), l'Agrupació de Defensa Vegetal de Ponent i Àlquia Creacions Enològiques (una empresa tecnològica, Spin-off de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona).