Armènia ha muntat un estand en el Mobile Word Congress (MWC) per mostrar les seves empreses més destacades en solucions de telefonia. Aquesta república del Caucas, enllaç entre Àsia i Europa i, en aquests moments, entre Orient i la UE, és una potència tecnològica a la regió que nodreix de tècnics als països més avançats. Tatevik Soghomonyan (al centre de la imatge superior), cap del departament de desenvolupament de mercat del Ministeri d'Indústria i Tecnologia armeni, apunta que utilitzen el MWC com a "pont" perquè les seves empreses entrin a Europa. És la segona vegada que participen en aquesta fira barcelonina.

L'estand d'Armènia reuneix 14 empreses tecnològiques. Entre aquestes hi ha Addevice, que juntament amb la start-up Idict, ofereix un sistema de clonació de veu natural amb traducció instantània en 137 idiomes. També pot traduir textos alllotjats dins d'imatges.

Evolver ha aconseguit expandir-se gràcies als seus sistemes d'escaneig en 3D per als sectors de l'arquitectura i construcció, però també per a l'hoteleria, exposicions o esdeveniments. Permet explorar l'entorn des de diferents angles, o caminar per un espai virtual.

I en aquest mateix camp, 3DFascination ha integrat solucions de hardware i software per obtenir reproduccions de cos complet en 3D. Amb això s'aconsegueixen avatars realistes i figures en color.

Fnet Telecom i Smart Traffic System han desenvolupat sistemes de reconeixement de cares, matrícules de vehicles o objectes. I s'està utilitzant en aparcaments i també en la gestió del trànsit per evitar congestions.

Una de les empreses que atreu a més curiosos és ClipFix, amb la seva aplicació que permet reconèixer instantàniament qualsevol pel·lícula a partir d'un sol fotograma. S'utilitza per buscar o descobrir pel·lícules, així com per obtenir recomanacions. Dins del camp visual, Zoomerang és una plataforma que utilitza IA perquè creadors de contingut o influencers generin els seus propis vídeos. I amb inoRain OTT, s'ofereixen sistemes per monetitzar els continguts.

I també per als influencers, ViralMango els analitza el seu impacte social i realitza un seguiment de les seves aparicions a les xarxes socials. O sigui, els facilita una eina de màrqueting.

En el camp de les fintech, Text'nPayMe ha desenvolupat un sistema de pagaments mitjançant el teclat que també opera amb criptomonedes i diners fiduciaris. I per al sector agroalimentari, Traps Analytics ha implementat solucions tecnològiques mitjançant l'ús d'imatges de telèfons intel·ligents i IA contra les plagues en l'agricultura. Agilitzen la gestió del procés de control de plagues.

Potència tecnològica del Caucas

Daniel Barquero (a la dreta de la imatge superior), cònsol honorari d'Armènia a Barcelona, si bé resident a Madrid, recorda que aquest és un país que va apostar per les noves tecnologies i per la formació d'especialistes. Hi ha més de mil empreses en aquest sector a Armènia que ocupen a 20.000 persones amb una facturació que, el 2020, va superar els mil milions de dòlars.

En un informe de l'ICEX sobre Armènia de 2021 se subratllen els "avantatges competitius" d'aquest país en tot el que fa referència a programari, informàtica industrial, electrònica i la producció de semiconductors. L'organisme espanyol va destacar que els baixos costos combinats amb els alts nivells de productivitat dels especialistes armenis en TI fan que les inversions en aquest camp siguin atractives per als inversors estrangers.