La multinacional tecnològica Apple realitzarà una inversió directa en energia solar a Espanya a través d'una associació amb la plataforma internacional de desenvolupament solar ib vogt en un projecte fotovoltaic de 105 megawatts (MW) a Segòvia, ha informat la companyia.

La planta, denominada com a Castanyer Solar, és un dels tres projectes amb contracte de compravenda d'energia (PPA, per les seves sigles en anglès) de pagament per producció a preu fix que ib vogt està construint actualment a la província de Segòvia i s'espera que estigui plenament operativa el desembre d'aquest any.

Apple 2030

Aquest projecte s'emmarca dins de l'estratègia anunciada pel fabricant de mòbils per expandir les energies netes al voltant del món i avançar cap a Apple 2030, en l'objectiu de la companyia de ser neutra en carboni a tota la seva cadena de valor per a finals d'aquesta dècada.

L'electricitat, tant per fabricar els productes d'Apple com per carregar-los, constitueix la major part de l'empremta de carboni global d'Apple, i per fer front a les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle associades a l'ús dels dispositius per part dels clients, s'ha compromès a igualar cada watt d'electricitat de càrrega amb electricitat neta per a 2030, incloent-hi les inversions a gran escala en noves energies renovables en mercats de tot el món. 

El projecte ubicat a Segòvia utilitzarà panells solars bifacials d'última generació en un sistema de seguiment d'un sol eix per maximitzar la producció d'energia. S'estima que l'electricitat generada anualment per la planta solar evitarà fins a 57.000 tones mètriques d'emissions de CO₂ a l'any.

La vicepresidenta d'iniciatives Mediambientals, Socials i Política Interna d'Apple, Lisa Jackson, s'ha mostrat orgullosa de poder aportar "energia neta a les xarxes a Espanya per ajudar a compensar l'electricitat que els clients utilitzen per carregar els seus dispositius". "Estem avançant molt de pressa cap al nostre ambiciós objectiu climàtic Apple 2030, mentre treballem en la missió a llarg termini de transformar les xarxes elèctriques per construir un futur més net per a tothom", ha dit.