Els analistes desconfien que l'opa hostil llançada aquest dijous pel BBVA tingui èxit, ja que contempla les mateixes condicions que la proposta d'absorció que va presentar el banc dirigit per Carlos Torres el 30 d'abril passat, i que va ser rebutjada per l'entitat catalana.

🔴 Opa hostil del BBVA al Banc Sabadell, DIRECTE | Reaccions i última hora
 

Diego Morín, d'IG, recorda que, després d'un primer intent del BBVA d'aconseguir el Sabadell, "la possibilitat de llançar una opa hostil era sobre la taula". Tanmateix, explica, hi ha dubtes sobre el seu èxit, ja que l'oferta del BBVA no ha variat (bescanvi d'accions) i la prima oferida s'anirà modificant al mateix temps que els títols del BBVA baixin a la borsa (avui més del 5%).

Així mateix, detalla que el govern espanyol ha rebutjat l'opa perquè la considera "perillosa" per al sistema financer, però ressalta que tampoc no es pot oblidar que un organisme com el Banc Central Europeu (BCE) "fa anys que parla de la necessitat de fusions al sector bancari, l'objectiu de les quals és concentrar molt més la banca".

Per la seva banda, els experts de Bankinter es mostren més contundents i no creuen que l'operació tiri endavant, ja que l'opa presenta les mateixes condicions ja oferides, en les mateixes condicions ja conegudes, amb un bescanvi en accions i una prima que suposava el 30% sobre el tancament de cotització del 29 d'abril passat (vigília de l'anunci per primera vegada de l'operació), però que ara s'ha anat reduint fins al 12,5% (tenint en compte la cotització actual).

Per tot plegat, Bankinter es reafirma que "és improbable que aquesta opa tiri endavant en aquests termes, perquè ofereix un simple bescanvi d'accions que, amb els tancaments de cotització d'ahir, implica una prima del 18,4%".

Si avui el BBVA baixa aproximadament un 5 %, la prima seria només del 12,5 %, afegeixen els mateixos experts, per a qui l'operació resultaria, molt probablement, dilutiva (és a dir, reduiria el benefici per acció). Afegeixen que el capital del Sabadell està "atomitzat" entre fons d'inversió "que probablement deuen haver arribat a aquesta mateixa conclusió".

En aquest sentit, mantenen la seva recomanació en "neutral" en tots dos bancs fins que no hi hagi la certesa que no tirarà endavant cap operació. "Si, efectivament, aquest fos el desenllaç, restabliríem les recomanacions que considerem oportunes en aquell moment, en aquelles circumstàncies futures, i partint de les nostres valoracions actualitzades", afegeixen.

Des de Renta4, els seus analistes consideren que, al preu proposat, "l'oferta no és atractiva", i asseguren que ells no anirien a l'opa.

Mentrestant, des de XTB, l'expert Javier Cabrera creu que les dificultats a què s'enfronta l'opa serien la concentració de mercat i el risc regulatori. D'una banda, recorda que el sector bancari ja està molt oligopolitzat, amb una quota del mercat de préstecs d'aproximadament el 56 % entre les tres primeres entitats. Si l'operació es materialitza, la quota esmentada assoliria el 64 %, la qual cosa podria implicar un deteriorament de les condicions oferides als clients i una disminució important de la competència.

Tot i això, destaca que la complementarietat entre totes dues entitats és bona, "amb un BBVA fort al terreny internacional, sobretot a Mèxic, i amb un Sabadell que li permetria posicionar-se molt bé a Espanya".

Per la seva banda, els analistes de la Banca March indiquen que, després del llançament de l'opa hostil, "la pilota és ara a la teulada dels accionistes del Banc Sabadell, entitat que té una elevada fragmentació".

Sobre això, asseguren que la clau de l'operació podria girar entorn de la posició dels grans fons d'inversió, 71 dels quals posseeixen participacions simultànies a totes dues entitats. Destaquen les participacions de BlackRock, Norges i Vanguard Group, que compten amb un 10,2% conjunt al Sabadell i un 17,9 % al BBVA.

Finalment, manifesten que caldria millorar la prima oferida, que avui es redueix després del reajustament de cotitzacions d'ambdues entitats, perquè l'operació pugui tirar endavant.