Al govern espanyol no li ha agradat la reacció del BBVA d'aquest dijous, que després de ser rebutjat pel Sabadell dilluns (li va plantejar de manera amistosa una fusió) ha decidit anar a totes i llançar una opa hostil pel 100% de les seves accions. Tampoc no està gaire a favor que es creï un banc tan gran a Espanya, ja que al país hi ha molta concentració actualment i pràcticament el 70% del mercat se'l reparteixen entre els quatre primers bancs del país, una xifra que es reduirà a tres quan es produeixi l'absorció del Sabadell per part del BBVA. El govern de Pedro Sánchez ha canviat d'opinió, ja que fa una setmana, Félix Bolaños, ministre de Presidència, es va mostrar satisfet que Espanya tingui una entitat més forta.

🔴 Opa hostil del BBVA al Banc Sabadell, DIRECTE | Reaccions i última hora
 

Ara, el Ministeri d'Economia que lidera Carlos Cuerpo “rebutja la decisió del BBVA de plantejar una OPA hostil al Sabadell, tant en la forma com en el fons”, apunten fonts ministerials. “L'operació introdueix efectes lesius potencials en el sistema financer espanyol, suposaria un increment en el nivell de concentració que podria tenir impacte negatiu en l'ocupació i en la prestació de serveis financers”, afegeixen.

Economia creu que un excessiu nivell de concentració introduiria un risc potencial addicional a l'estabilitat financera, com també va indicar ahir el governador del Banc d'Espanya. I que l'operació afectaria també la cohesió territorial per la presència d'aquestes entitats financeres al territori.

“Espanya té actualment un sistema financer fort i solvent. El nostre deure és vetllar per mantenir un sistema financer sòlid, que continuï contribuint al creixement de la nostra economia i a l'agenda d'inclusió financera i protecció dels clients,” agreguen aquestes fonts del Ministeri d'Economia.

Tot i això, el BBVA aspira a crear el segon banc més gran d'Espanya, com ha anunciat aquest matí en un comunicat. L'entitat que presideix Carlos Torres assegura que el BBVA i el Sabadell són dos bancs molt complementaris, tant per la seva diversificació geogràfica com per les seves fortaleses en els segments de clients i ha aportat algunes xifres.

Per exemple, en pimes aconseguirien una quota de mercat del 24% de manera conjunta. En banca detallista (de particulars) arribaran al 21% i en préstecs, fregaran el 22%.

Tot i que el Govern, en teoria, no pot fer res per frenar l'opa, l'organisme que regula la competència a Espanya i dirigeix Cani Fernández sí que es pot pronunciar. De fet, el BBVA necessita l'aprovació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per poder tirar endavant aquesta operació.

Ahir mateix es va pronunciar sobre això la presidenta de la CNMC, que va revelar que el BBVA ja va tenir la setmana passada “un contacte de cortesia” i va explicar a l'organisme els termes de l'operació, que ara han de ser estudiats en profunditat per a la seva aprovació o rebuig.

El paper de la CNMC consisteix a determinar si aquesta operació està justificada, i si l'aprovés podria fer-ho amb compromisos per evitar el risc de monopoli en determinades ciutats o zones geogràfiques, com ja ha succeït en el passat.