"Si el 2023 ha estat bo, el 2024 serà millor", afirmava la presidenta del Santander, Ana Botín, aquest dimecres en la presentació de resultats celebrada a Madrid. El banc ha tancat un any rècord, en el qual ha superat per primera vegada en la seva història els 11.000 milions d'euros en benefici, i veu marge per continuar creixent en ingressos, rendibilitat, eficiència i beneficis. Assumeix que Europa, el principal motor del banc el 2023 per les pujades de tipus d'interès, ja no creixerà al mateix ritme aquest nou any, ara comptaran amb vents a favor a Llatinoamèrica.

"No serà un any fàcil perquè preveiem que l'economia es desacceleri, i continuen els riscos geopolítics. Tot i això, Santander ho farà millor", afegia l'executiva.

Botín fins i tot ha fet un repàs dels últims 10 anys del Santander, un període en què han multiplicat per tres els beneficis i encara que no ha donat un guidance sobre el resultat que espera el banc aquest 2024, no ha descartat que pugui estar per sobre dels 12.000 milions. "Hem dit que creixeran els ingressos, el TOT o l'eficiència. No donem la xifra, però donem els ingredients perquè cadascú cuini la paella com li agrada, amb carn o peix".

Santander, els resultats del qual han estat molt bé acollits en Borsa (on puja un 3%), assumeix que aquest exercici pagarà 338,5 milions d'euros per l'impost extraordinari que han de pagar els bancs espanyols. Sobre el gravamen, que el Govern espanyol preveu fer permanent, també s'ha pronunciat.

"No hi ha gaire més per afegir sobre el que pensem, per a nosaltres la millor manera de recaptar més és que les empreses guanyin més, i el repte que té Espanya, Europa i el món és que les empreses creixin més".

"A Espanya, el sector financer paga més d'un 40% d'impostos i segons un informe de PwC amb aquest impost assolim un 60%. No s'hauria de penalitzar a uns sectors sobre els altres", apuntava la presidenta del Santander, que no ha volgut donar detalls sobre l'encontre amb el nou ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, la passada setmana.

Sobre els beneficis d'Espanya, que aquest any ha estat el país que més ha contribuït al resultat del grup amb 2.371 milions d'euros (un 52% més que el 2022) Botín ha recordat que durant molts anys han viscut amb marges negatius pels tipus d'interès, que estaven per sota de zero, i tan sols des de fa un any registren marge positiu, una cosa que esperen "continuar millorant".

BBVA també espera superar el resultat rècord del 2023

BBVA també espera guanyar encara més diners aquest any i batre el resultat rècord aconseguit el 2023. Un any en què el banc ha superat els 8.000 milions de beneficis per primera vegada. “Ha estat un any excel·lent, però seguim amb força. Aquest 2024 el benefici atribuït continuarà creixent”, assegurava el conseller delegat, Onur Genc, a la presentació de resultats aquest dimarts.

També donava algunes guies sobre el retorn sobre capital tangible (ROTE, per les sigles en anglès), que el banc espera situar entre el 15% i el 18%, millorant la rendibilitat del 2023, que ha estat del 17%. I sobre la ràtio d'eficiència, que espera continuar baixant malgrat que ja està per sota del 42%, cosa que el converteix en un dels bancs més eficients d'Europa. De fet, és al top ten europeu al costat de Bankinter.