Albània ha estat "oculta molt temps, però ja no tant". El país, ubicat al sud-est de la península balcànica europea, s'ha posat de moda en els últims anys i les grans companyies turístiques espanyoles, com Meliá i Iberia, estan sent partícips del seu enlairament. L'empresa que dirigeix Gabriel Escerrer, de fet, ja és l'hotelera més gran del país i planeja noves obertures, la qual cosa ha despertat l'interès d'altres cadenes com Hyatt o Marriot. L'aerolínia Iberia estrenarà ruta en només dos mesos, en l'inici de la temporada alta.

"Hem vist un augment notable d'espanyols a Albània, cada vegada hi ha més demanda", assegurava aquest dimecres el primer ministre d'Albània, Edi Rama, en FITUR. El creixement està sent tal que, el 2023, l'aeroport de Tirana (on és la capital) va ser el de més creixement a Europa segons les estadístiques d'aviació civil. I la mateixa Albània ha estat el tercer país amb més creixement turístic al món després de Qatar i l'Aràbia Saudita. "Ser el tercer sense copa del món és molt bona notícia", agregava.

El turisme ja s'encamina a ser el motor de l'economia albana, si bé reconeixen que encara tenen molt recorregut per apropar-se a les xifres de les destinacions líders a Europa. "No vam competir amb Espanya, Itàlia o Croàcia perquè són gegants", reconeixia la ministra de Turisme i Medi Ambient, Mirela Kumbaro. Tanmateix, recordava que fa uns anys els va ser "molt difícil convèncer Meliá" per obrir un hotel a Albània, i ara "és imparable". Doncs no només la firma espanyola, també grups com Hyatt, Marriot i altres cadenes internacionals han entrat amb força.

Iberia oferirà més de 30.000 places aquest estiu

Iberia volarà per primera vegada a Tirana, a Albània, aquest estiu. Sumarà aquesta nova destinació el proper 28 de març, quan arrenqui la temporada alta al sector aeri. L'aerolínia operarà tres vols setmanals des de Madrid a l'aeroport internacional Mare Teresa de Tirana.

Fins ara, només l'aerolínia hongaresa de baix cost Wizz Air vola de forma directa entre Madrid i Tirana. Tanmateix, la capital d'Albània en comptarà amb tres connexions directes més a la setmana des de l'aeroport de Madrid-Barajas quan engegui Iberia, que volarà tots els dimarts, dijous i diumenges en la temporada d'estiu.

En concret, la companyia operarà aquesta ruta amb avions A320neo, que tenen capacitat per a 186 passatgers. Així, entre abril i octubre Iberia oferirà un total de 32.364 places entre Espanya i el país balcànic.

Meliá es converteix en la cadena hotelera més gran d'Albània

Meliá va obrir el seu primer hotel a Albània el 2022, i uns altres dos el 2023. Però actualment en té uns altres 13 més en procés d'obertura. La companyia mallorquina vol liderar el desenvolupament d'aquesta destinació turística de la Mediterrània i sumarà un total de 3.000 habitacions en els propers 2 anys. Els últims projectes, de fet, els acaba de firmar aquest 2024, el ME Tirana i el Meliá Velipoja.

El president i CEO de l'hotelera, Gabriel Escerrer, revelava també aquest dimecres que existeix un fort "compromís" per part del sector públic i privat "per obrir les portes d'Albània al turisme internacional" atès el gran potencial que té aquest país.

Escarrer, que presumia que Meliá "sempre ha estat pioner obrint noves destinacions a tot el món", assegurava que no hi ha cap altre país a la conca mediterrània amb tant patrimoni i que sigui sostenible. El que li atorga "un avantatge competitiu" com a destinació. Amb tot, l'executiu presumia que Meliá s'ha convertit "en la primera cadena hotelera a Albània".

El ressorgir d'Albània

El primer ministre, Edi Rama, reconeixia aquest dimecres que Albània ha estat durant anys el país més aïllat d'Europa. "Érem com la Corea del Nord l'any 90 per ser un país comunista, no teníem relació amb cap país, però sortim".

Indicava també que han viscut una transició "complicada", amb molts canvis i problemes de seguretat, però assegurava que han capgirat la situació i s'han convertit en un país segur, en el qual "cap turista estranger no ha patit danys ni problemes". Comentava també que treballen en la seva futura adhesió a la Unió Europea.

Així mateix, el líder albanès destacava la importància que té la sostenibilitat al país. "Hem d'anar amb compte en el desenvolupament del turisme i equilibrar l'ara amb el demà, la necessitat de tenir més ingressos turístics i preservar la naturalesa".

Rama creu que tenen "la gran sort" de disposar d'un país d'espai petit, de tan sols 28.000 km², que destaca precisament per ser molt divers en tenir dos mars i nou rius, a més de moltes muntanyes. "En poca distància pots tenir paisatges com els d'Espanya, Suïssa, Amèrica del Nord o Sud-amèrica".

Espanya i Albània cooperaran en l'àmbit turístic

A més de l'aposta de les marques espanyoles per la destinació, el Govern espanyol està decidit a col·laborar amb Albània per potenciar l'arribada de visitants del nostre país. De fet, aquesta mateixa setmana i aprofitant la vista d'Edi Rama a FITUR, el primer ministre s'ha reunit amb Pedro Sánchez a Moncloa i ambdós països s'han citat a cooperar en matèria turística.