Després de tota una carrera dedicada al sector de l'aigua, Ángel Simón fa el salt a una empresa que no s'hi assembla gaire o gens: la gestió de participacions de la Fundació La Caixa, la principal cartera privada d'actius bancaris i industrials espanyola, que finança l'obra social més gran d'Europa. Criteria Caixa és un autèntic gegant que gestiona actius per valor de més de 26.000 milions d'euros i té uns dividends estimats de 1.000 milions.

Isidre Fainé, president de La Caixa, ha renovat aquest dijous com a president de Criteria, però ha sorprès amb el relleu del conseller delegat, Marcelino Armenter, i el nomenament d'Ángel Simón. El fins ara president d'Agbar serà així la mà dreta de Fainé en aquesta nova etapa, en la qual vol "donar un impuls al projecte de Criteria amb l'objectiu d'assegurar els recursos econòmics que necessitarà la Fundació La Caixa".

L'impuls partirà ja d'una posició molt avantatjada, ja que Criteria gestiona actius de més de 26.000 milions. El hòlding és primer accionista de CaixaBank i Naturgy, dues de les cotitzades espanyoles més importants, i té participacions en quatre cotitzades més, tant de l'IBEX com estrangeres. Però el seu imperi no acaba aquí i també inclou empreses de serveis, start-ups i immobiliàries.

Criteria controla el 32,24% de CaixaBank, valorat en més de 9.336 milions, per la qual cosa el banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri suposa més d'un terç del valor dels actius del grup La Caixa. El banc va pagar un dividend de 558 milions d'euros al seu primer accionista en el primer semestre de l'any passat, un 56% més que l'any anterior, i aquest 2024 està previst que la xifra pugi a 800 milions, segons el que va avançar Goirigolzarri fa uns dies.

 

Naturgy és també una inversió lucrativa per a Criteria, que té un 26,7% de l'energètica presidida per Francisco Reynés, valorada en més de 6.530 milions al preu que cotitza aquest dijous. Naturgy va pagar l'any passat uns 260 milions de dividend a La Caixa, una mica menys que l'any anterior perquè el 2022 en va emetre un de complementari, però està previst que millori aquest 2024.

A l'IBEX, Criteria té també un 4,36% de Cellnex, valorat en més de 1.056 milions, i un 2,55% de Telefónica, que té un valor de mercat de més de 550 milions d'euros. Així, només a la borsa espanyola, el grup que presideix Isidre Fainé controla actius per valor d'uns 17.500 milions, segons el preu de les seves accions d'aquest mateix dijous.

La cartera bancària de Criteria inclou dues participacions internacionals: el 9,1% d'Inbursa i el 19,19% de Bank of East Asia (BEA). El mexicà Inbursa, controlat per Carlos Slim, amb qui Fainé manté una relació propera, val prop de 1.500 milions d'euros al canvi, mentre que l'entitat hongkonguesa aporta 544 milions a les participacions de La Caixa, les participades de la qual ascendeixen a uns 19.500 milions.

Els dividends cobrats per totes elles pugen, a 30 de juny, a 791 milions d'euros, un 40% més que en el mateix període del 2022. Seguint aquesta projecció, a tancament de l'any podria haver superat els 1.000 milions de dividends, ja que el 2022, en la segona meitat de l'any va rebre 270 milions més.

De Saba a l'immobiliari: les no cotitzades de Criteria

Fora del parquet, La Caixa controla el 99,5% del grup multinacional d'aparcaments Saba, que presideix Salvador Alemany, i el 15% d'Aigües de Barcelona, on és soci de Agbar. Però les inversions de Criteria no es queden allà, sinó que inverteix en moltes altres empreses a través de Caixa Capital Risc, que té 76 companyies en cartera, segons apareix al web de Criteria. Totes aquestes participacions tenien un valor estimat de 3.254 milions a 30 de juny de 2023, quan el hòlding va publicar els seus últims resultats.

El negoci immobiliari és una altra pota de Criteria, que agrupa a InmoCaixa, valorada en gairebé 2.700 milions també a tancament del primer semestre de l'any passat. Dins d'aquest sector, es dedica al desenvolupament d'actius, és a dir, a fer promocions per a venda o lloguer i a invertir en desenvolupament urbanístic, i al lloguer patrimonial, tant de residencial com d'oficines. Però també està venent i, de fet, té gairebé el 20% de la seva cartera catalogada per a la venda en considerar que són actius no estratègics.

L'informe de gestió de Criteria del primer semestre inclou uns altres 628 milions d'actius, que inclouen 281 milions d'inversió en renda fixa i 347 milions de caixa. En total, més de 26.000 milions que li tocarà administrar al nou conseller delegat a partir de l'1 de febrer.