Les aerolínies reprenen el vol. Després d'un 2022 que ha batut totes les expectatives del sector turístic, la gran majoria ha tornat a beneficis i el grup Air France-KLM ha estat l'última en comunicar-ho. La companyia anuncia aquest divendres que després de dos anys consecutius de pèrdues (el 2020 i el 2021), va tancar l'últim amb un benefici de 728 milions d'euros el que li permetrà tornar els ajuts públics del Covid.

La forta demanda de viatges en els dos últims trimestres, apunta l'aerolínia, els porta fins i tot a superar els beneficis de 2019 en un 151%, ja que l'últim any abans de la pandèmia Air France-KLM va guanyar 290 milions d'euros. En canvi, el 2020 van perdre 7.078 milions d'euros i un any després uns altres 3.292 milions d'euros.

Malgrat la tensió produïda per la variant òmicron, la guerra d'Ucraïna, la situació inflacionista i les interrupcions operatives als principals aeroports internacionals l'estiu passat, "hem aconseguit captar una forta demanda de viatges", destaca el director general del grup, Benjamin Smith, en una nota.

A més, el 2022 han aconseguit "acords històrics", inclosa una associació comercial estratègica amb CMA CGM Group, que s'ha convertit en l'accionista privat de l'aerolínia més important, recorda. Smith també destaca que la renovació de la flota i les seves inversions en combustible d'aviació sostenible (SAF) ha permès al grup tenir "un paper actiu en la descarbonització".

Recentment, Air France-KLM ha realitzat una comanda en ferm de quatre A350F, un nou avió de càrrega d'Airbus, que seran operats per Martinair Holland, l'aerolínia holandesa de càrrega amb seu i base a l'aeroport d'Amsterdam Schiphol, i que forma part del grup. La companyia destaca aquests avions generen un 50% menys de soroll i un 40% menys de consum de combustible i emissions de CO2 en comparació que substitueix.

Quant al nombre de passatgers, 83,3 milions van viatjar amb Air France-KLM l'any passat, un 86,5% més que el 2021. I l'ocupació va ser del 84%, gairebé un 30% més. El benefici brut d'explotació (Ebitda) va ser de 3.615 milions d'euros, davant els 745 milions anteriors. I la facturació 26.393 milions d'euros, en nivells prepandèmia i un 84,3% més que l'any passat.

Quant al deute, l'aerolínia la va reduir en 1.879 milions d'euros en els últims dotze mesos, fins als 6.337 milions "gràcies a un flux de caixa lliure operatiu ajustat positiu de 1.903 milions d'euros", destaca. Després de presentar aquestes xifres, el grup anuncia que a partir d'abril té la intenció de tornar totalment l'actual ajuda de recapitalització de l'Estat francès de 1.200 milions d'euros.

Si bé, Air France-KLM compte amb el vistiplau de Brussel·les per optar a una ajuda pública de fins a 1.400 milions d'euros que les autoritats gal·les han previst per compensar les pèrdues de l'aerolínia Air France durant els primers mesos de coronavirus, una informació va donar a conèixer a última hora de dijous la Comissió Europea.

En aquest sentit, l'entitat assenyala que liquidarà totes les obligacions finals relacionades amb la sortida de l'ajuda a la recapitalització restant sense necessitat de modificar l'estructura de capital. El director general afirma que, des del punt de vista financer, han dut a terme importants operacions per restablir els seus fons propis i consolidar el seu balanç, sense deixar de reemborsar els ajuts estatals rebuts.