Al mercat hi ha actualment 9 dipòsits a termini que paga un interès del 4% o superior, el que els situa entre els més rendibles aquest mes de desembre, l'últim de l'any i en el qual molts estalviadors aprofiten per treure suc a la paga extra o al que s'hagi aconseguit estalviar. Cap d'aquests dipòsits no correspon a bancs espanyols, ja que estan sent molt menys actius que la resta de bancs europeus en remunerar el passiu malgrat el context favorable de tipus d'interès.

En concret, aquests 9 dipòsits pertanyen a bancs italians, principalment, a més d'una entitat lituana i una altra portuguesa. Encara que tots poden contractar-se des d'Espanya, ja sigui a través dels seus canals digitals o mitjançant la plataforma d'inversió Raisin.

A tres mesos, els dipòsits més rendibles el presenten el Banc d'Inversió Global (BIG) i BFF Bank. El portuguès, que té seu al nostre país, ofereix un 4% TAE sobre saldos de 1.000 i fins a 250.000 euros. Mentre que l'entitat italiana (que també té filial aquí) remunera el 4,06% TAE sobre un saldo mínim de 5.000 euros i un màxim de 3 milions.

En dipòsits a sis mesos, repeteixen aquestes dues entitats. BIG paga un 4,25% TAE a nous clients, sempre que realitzin una inversió mínima de 10.000 euros i fins a un màxim de 75.000. Mentre que el grup BFF Banking Group, paga amb el seu dipòsit Facto un 4,32% TAE per saldos d'entre 5.000 i 3 milions d'euros.

Per la seva part, Banca Progetto presenta la millor rendibilitat amb el seu dipòsit a nou mesos, pel qual paga un interès del 4% TAE sempre que la inversió sigui d'entre 10.000 i 100.000 euros. En aquest cas, s'ha de contractar a través de la plataforma Raisin.

En els dipòsits a termini fix a dotze mesos, o un any, hi ha més oferta. El grup abans esmentat, BFF Banking Group, ofereix aquí una rendibilitat del 4,06% TAE per saldos d'entre 5.000 euros i 3 milions. És important destacar que tots els seus dipòsits estan protegits pel Fons de Garantia de Dipòsits d'Itàlia, que com en Espanya, cobreix els primers 100.000 euros en el cas que hi hagués una fallida.

Per la seva part, l'entitat lituana Fjord Bank també disposa d'un dipòsit a dotze mesos pel qual paga un 4,10% TAE sobre saldos d'entre 1.000 i 95.000 euros. Aquest s'ha de contractar a través de Raisin; en Banca Progetto, l'esmentada rendibilitat (també a un any) assoleix el 4,20% TAE sempre que la inversió de l'estalviador sigui d'almenys 10.000 euros i fins a un màxim de 10.000, que és la quantitat protegida per Fons de Garantia de Dipòsits italià.

Per la seva part, l'italià Banca Sistema, millora aquesta rendibilitat en oferir un 4,30% TAE anual sempre que es dipositi almenys 20.000 euros i a tot estirar 100.000 euros. Aquests dos últims només es poden contractar a través de Raisin.

Espanya segueix la cua d'Europa

"La rendibilitat dels dipòsits espanyols ha pujat un 500% en qüestió d'un any", afirmen els experts del comparador financer HelpMyCash, que a més subratllen que aquest augment va ocórrer malgrat que no tots els bancs han traslladat al mateix ritme les pujades de tipus als seus clients.

El mes de setembre passat l'interès mitjà d'aquests productes va ser del 2,33%, segons el Banc d'Espanya, mentre que un any abans la xifra era del 0,37%. Tanmateix, aquestes xifres amaguen una realitat incòmoda. I és que només han estat els bancs mitjans i les entitats online els que han encapçalat les pujades, mentre que la gran banca s'ha quedat endarrerida en aquesta carrera.

Ara mateix, les entitats espanyoles amb els dipòsits més rendibles són EBN, Pibank, Banca March, Self Bank, Banc Camins, Cajamar, MyInvestor, Miraltabank i Caixa Guissona. Totes comercialitzen dipòsits amb un termini d'un any i ofereixen un interès de com molt el 3,35% TAE.

Mentre que els grans bancs no estan venent dipòsits de forma generalitzada, només a alts patrimonis. I alguns, ni això. En qualsevol cas, "la notable pujada de la rendibilitat dels dipòsits al nostre país queda curta si la comparem amb les xifres de la resta dels països de la zona de l'euro".

Els bancs espanyols són els sisens per la cua. Paguen un 30% menys que els italians i els francesos, per exemple, segons les dades del regulador europeu. "Justament per això, sostenim la importància d'obrir-se a la possibilitat de contractar dipòsits d'altres països veïns. No és moment de deixar els estalvis sense remunerar", afirmen des de HelpMyCash.