L'escalada dels tipus d'interès per les pujades del Banc Central Europeu (BCE) continua dificultant el finançament per a l'accés a l'habitatge. El tipus mitjà al qual els bancs espanyols van concedir crèdits per a hipoteques el mes de febrer va fregar el 3,6%, segons les últimes dades publicades pel Banc d'Espanya aquest dimarts. Es tracta del nivell més gran registrat des d'abril de 2012.

D'aquesta manera, el tipus mitjà dels préstecs hipotecaris a més de tres anys per a l'adquisició d'habitatge lliure concedits per les entitats a Espanya va pujar, per onzè mes consecutiu, fins al 3,585%, davant el 3,345% registrat al gener. La comparativa amb l'any anterior és més gran, quan el tipus mitjà se situava en l'1,418%.

La pujada es produeix en un context en el qual l'Euríbor, l'índex al qual es troben referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, va tancar el mes de febrer en el 3,534%. Si es compara amb gener, la taxa se situava en el 3,337%, mentre que l'any anterior, aquest índex va tancar en negatiu, concretament en el -0,335%. Quant al tipus mitjà dels préstecs hipotecaris entre un i cinc anys per a l'adquisició d'habitatge lliure concedits per les entitats de crèdit a l'eurozona, aquest va pujar el 3,340% (referit al mes anterior), davant el 3,160% previ.

El BCE va decidir pujar els tipus d'interès de nou el passat 16 de març en 50 punts bàsics, fins al 3,5%. L'objectiu de l'organisme monetari és rebaixar la inflació fins al nivell del 2%, quan actualment es troba en el 8,5% a l'eurozona. Les seves previsions econòmiques, revisades recentment, estimen que els preus se situaran en el 5,3% aquest any, en el 2,9% el 2024 i en el 2,1% el 2025.

Per la qual cosa, si les turbulències en el sector bancari no fan frenar l'estratègia de l'organisme, les pujades dels tipus d'interès continuaran produint-se en els propers mesos. Una situació que continuarà pressionant a l'alça els interessos que es paguen per adquirir una hipoteca variable a Espanya i per a aquells que ja expliquen amb un préstec d'aquesta classe.