El preu del gas en el TTF, el mercat de referència a Europa, continua sorprenent. En tot just dotze mesos, l'hidrocarbur ha passat per totes les fases possibles. L'esclat de la guerra a Ucraïna originat per la invasió de les tropes russes ha estat un vessant de problemes que, entre altres coses, han incidit en els preus de les matèries primeres. El gas va ser un d'aquests béns que va veure com el seu valor creixia fins a màxims històrics a causa del tensionamiento del mercat. Ara, gairebé un any després, el preu del gas torna a situar-se sobre els 70 euros per MWh.

La guerra a l'est d'Europa com escenari, i Rússia com un dels protagonistes, van portar al preu de l'hidrocarbur fins al seu màxim històric a finals d'agost. El país liderat per Putin, tot i saber la influència que té al mercat del gas, va utilitzar aquesta condició com a escut i arma llancívola, a parts iguals, per defensar-se de les mesures de la Unió Europea. Rússia, fins fa sis mesos, era un dels principals subministradors de gas del Vell Continent. El subministrament energètic de països com Alemanya, Dinamarca o Polònia, entre d'altres, depèn del gas rus.

Una escalada que va acabar en 342,88 euros MWh

Amb els talls de subministrament i l'elevada demanda, el gas va començar a emergir en el TTF. El passat 21 de febrer de 2022, el valor de la matèria primera al mercat holandès era de 72,22 euros per MW/H. Tres dies després, amb la invasió de Rússia en terres ucraïneses, el preu del 'combustible blau' al mercat holandès va créixer fins als 127,66 euros per MW/h. És a dir, en tres jornades, el preu del gas va ascendir prop d'un 77%.

Després d'això, la dinàmica del gas va continuar sent alcista fins a arribar als 342,88 euros per MWh a finals d'agost de 2022, màxim històric. Així, els Estats membre de la Unió Europea van començar a moure's amb més rapidesa a la recerca d'una solució per no fer front als desorbitats preus i aprovisionar-se de cara a hivern.

Amb l'escassetat de gas generada per Rússia, i els elevats costos energètics, el temor de passar una temporada hivernal més freda del normal va créixer entre les nacions europees. Es pot destacar que el Nord Stream, un dels gasoductes més importants del Vell Continent va quedar inoperatiu de forma permanent per una fuga al mar Bàltic a finals de setembre.

Europa s'ha buscat la vida

Davant d'aquesta situació, la majoria de les nacions van optar per diversificar el subministrament energètic. Diversos països han començat a potenciar les energies renovables tot i saber els problemes que genera la dependència energètica. D'altres, han elevat la inversió en aquelles energies que, abans de la guerra, els donaven resultat. I la resta, que són la majoria i entre els quals es troba Espanya, han optat per importar GNL procedent de la Xina, Canadà o Estats Units, entre altres països exportadors.

Alhora, la Comissió Europea ha prosseguit llançant mesures per rebaixar el preu del gas en el TTF i, per descomptat, controlant les maniobres de Rússia. Una d'elles, i la més cridanera, va ser el topall del gas que Europa va imposar fa tot just tres setmanes. La Comissió Europea va acordar topar el preu de l'hidrocarbur en el TTF en 180 euros per no tornar a viure episodis com els d'estiu.

El bon temps, una ajuda inesperada

La temperatura s'ha convertit en l'aliat amb qui Europa no comptava. "El clima temperat en gran part d'Europa continua llastant els preus del gas natural", comenten els analistes d'ING. I és que, malgrat estar immersos en la temporada hivernal, les temperatures no són tan fredes com fa uns anys en aquesta època. Això ha fet que les llars|cases no hagin fet tant ús de la calefacció com es podia preveure fa dos mesos. "El temps temperat ha fet que l'emmagatzemament no s'estigui esgotant tan ràpidament com s'esperava al principi", expliquen des d'ING.

L'entitat financera afegeix que "en els últims dies hem vist augmentar l'emmagatzemament del gas europeu", una cosa|mica anòmala en la temporada actual. Segons ING, les reserves de gas de la Unió Europea estan actualment per sota del 84% de la seva capacitat, mentre que la mitjana|mitja dels últims cinc anys en aquest període comptava amb les reserves completes al 70%.

El temps més favorable ha fet que les reserves de gas aguantin per més temps, una cosa que, al cap i a la fi, empeny a la baixa el preu del gas a causa de la menor demanda. Des d'ING creuen que "el bon temps ha alleujat les preocupacions i sembla que la regió superarà aquesta temporada de calefacció folgadament".

Europa ha aconseguit fer un gir de 180 graus a la situació en tot just quatre mesos. Els Governs es feien comptes de passar una temporada hivernal difícil, amb uns preus de l'hidrocarbur elevats i les reserves per sota de la mitjana en aquest període. Tanmateix, el Vell Continent es troba en una posició 'còmoda'. El preu del gas en el TTF ja es troba entorn dels 70 euros MWh, un nivell inferior als moments previs a l'esclat de la guerra a Ucraïna. Malgrat que encara existeixen riscos, i els analistes no descarten noves alces en el preu del gas, Europa viurà un hivern tranquil.