"Crec que passarà i crec que és necessari que passi". Així parlava durant la jornada d'ahir el president del Brasil, Lula da Silva, sobre el projecte de moneda comuna que el país carioca pretén impulsar juntament amb l'Argentina. Diumenge passat, Financial Times informava sobre la idea que els governs d'ambdós països mantenien amb la creació del 'sud', la divisa comuna a què aspiren les dues nacions més grans de Llatinoamèrica.

Aquest és un nou intent d'una proposta que ambdós estats han volgut impulsar sense èxit en altres ocasions. Financial Times va assenyalar que tant l'Argentina com el Brasil aspiren a crear "el bloc monetari més gran del món" després de l'euro. I és que, a l'hora de parlar d'una moneda comuna, la divisa europea acapara tots els focus. Diversos economistes han recorregut a l'euro i al seu llançament fa més de 20 anys per evidenciar el difícil que és crear una moneda comuna.

Fins a quin punt és necessària una unió continental?

L'economista argentí Santiago Bulat va expressar a través del seu compte de Twitter els requeriments necessaris per a la incorporació dels països a la Unió Europea, els quals mantenen l'euro com a moneda oficial. Bulat va comentar que "per formar part de la UE s'havien de complir tres normes: inflació com a màxim 1,5% per sobre dels membres amb menor IPC; deute sobre el PIB menor a 60%; i dèficit fiscal menor al 3% del PIB". Després d'això, l'expert argentí va acabar expressant "la tasca primer".

I és que, perquè es doni llum verda a un projecte d'aquest calat, sembla necessària una unió continental, en les que s'estableixin uns paràmetres econòmics conjunts. Des del Govern de l'Argentina deixen clar que es tracta d'un projecte a llarg termini. Malgrat això, i mostrant la seva ambició, des de l'Executiu liderat per Alberto Fernández remarquen que "tenim la intenció de superar les barreres als nostres intercanvis, simplificar i modernitzar les regles, i fomentar l'ús de les monedes locals".

L'economia argentina és un hàndicap

Per al president del Brasil, el projecte és necessari "perquè no podem, al mig del segle XXI, continuar fent el mateix que fèiem al segle XXI". Malgrat les intencions d'ambdós mandataris, la idea de llançar una moneda comuna sembla complicada, sobretot per la dispar situació economicofiscal d'ambdues nacions. Gustavo Negré, economista argentí, va comentar en la CNN Ràdio Argentina que "una moneda comuna és un projecte complex. Els indicadors econòmics d'un país i un altre no tenen res a veure. És com si estàs en un cotxe a 100 km/h i un altre a 10 km/h". L'analista va acabar indicant que "és molt difícil fer aquesta operació".

I és que, el gran dèficit d'aquest projecte rau en la complicada situació econòmica de l'Argentina. Segré creu que una moneda comuna "fora possible una vegada que els indicadors econòmics de l'Argentina s'assemblin una mica més als del Brasil". La dada més reveladora de la diferència econòmica entre ambdós països i que, al seu torn, influeix sobre les monedes actuals de cada país, és que el país amb capital a Buenos Aires manté una inflació del 94%, mentre que l'IPC del Brasil es manté sobre el 5,9%.

Els tipus d'interès de l'Argentina s'ubiquen sobre el 75%, mentre que els del país carioca s'assenten sobre el 13,75%. És evident que les realitats econòmiques d'ambdós països són diferents.

Una idea impossible a curt termini

Per a Eduardo Moutinho, market analys d'Ebury, "no existeix cap possibilitat que es produeixi una unió monetària entre ambdues nacions a curt termini". L'expert creu que "la integració beneficiaria poc el Brasil, que dependria de la desastrosa situació fiscal i la mala gestió econòmica de l'Argentina." Referint-se al pes de les monedes oficials de cada país, Moutinho fa recalcament que, malgrat que el Brasil compta amb problemes fiscals, "ha aconseguit conservar les funcions clau del real com a mitjà de canvi, dipòsit de valor i unitat de compte, mentre que el pes argentí no compleix cap d'aquestes funcions."

L'objectiu que persegueixen ambdós països és reduir la dependència del dòlar. Lula va comentar durant la jornada d'ahir que "hi ha països que de vegades tenen dificultats per adquirir dòlars i es poden establir acords que, després, els bancs centrals fixin el tipus de canvi per fer l'intercanvi comercial".

Malgrat això, Eduardo Moutinho expressa per a ON Economia que "és possible que el Govern de Lula ni tan sols arribi a debatre seriosament aquestes propostes. De fet, Fernando Haddad, ministre d'Hisenda del Brasil, ha restat importància a la possibilitat d'una moneda comuna".

Xile es desmarca de la moneda comuna

Tanto Lula da Silva com Alberto Fernández han comentat que, malgrat que el primer pas del projecte és una moneda comuna entre ambdues nacions, la invitació per unir-se al bloc està obert per a tot Llatinoamèrica. Des de Xile, el ministre d'Hisenda, Mario Marcel, va recordar que la nació amb capital a Santiago de Xile és un "espectador" de Mercosur. Després d'això, el polític va expressar que "de moment, estem còmodes tenint una política fiscal i monetària pròpia".

El temps dirà si el 'sud' segueix endavant o, al contrari, es queda en una idea fugaç. Ara com ara, l'economia i la política fiscal de l'Argentina és un hàndicap que el Brasil ha de tenir en compte. Per als experts, es tracta d'una idea complexa de concretar i que, en cas de dur-se a terme, necessitaria temps.