El secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, ha convocat aquest dimarts als agents socials per abordar la nova proposta remesa la setmana passada sobre l'Estatut del Becari i ho farà aferrissat amb els sindicats. Tant CCOO com UGT estan molt "enfadats" amb el gir que ha fet la posició del Ministeri de Treball que ha renunciat a prohibir les pràctiques extracurriculars, considerades pel propi Ministeri fa uns mesos com un focus de frau a ser utilitzades com un lloc de treball encobert. L'intent del Govern de sumar la CEOE a un possible acord i, molt especialment, l'intent d'assegurar-se el suport d'ERC i el PNB en la tramitació parlamentària ha provocat aquest canvi de cent vuitanta graus. Des de la formació basca assenyalen a ON ECONOMIA que a Euskadi hi ha una cultura de pràctiques duals i extracurriculars molt arrelada, encara que seria import que hi hagués garanties de cobertura social i de salari. Es tracta, doncs, d'una reforma de gran calat en l'ordenament jurídic laboral.

Dijous passat el Ministeri de Treball va remetre un nou text, després d'una reunió a mitjans de febrer, en el qual ja es renuncia a prohibir les pràctiques extracurriculars que, a diferència de les curriculars, no són imprescindibles per obtenir una titulació professional. A canvi, Treball vol limitar el temps màxim de les pràctiques a 480 hores de temps de treball, segons assenyalen a ON ECONOMIA persones properes a la negociació. Encara que suposa una reducció important de l'establerta en l'anterior proposta -de gener d'aquest any- que establia un màxim de 36 crèdits, equivalent a 900 hores (la meitat d'una jornada laboral). No obstant això, la proposta de limitar-les a 480 hores continua sent alta per als sindicats.

Actualment no existeix una limitació horària a les pràctiques externes extracurriculars, encara que el Reial Decret que regula les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris recomana que tinguin "una durada preferentment no superior al 50% del curs acadèmic, sense perjudici del que fixin les universitats, procurant l'assegurament del correcte desenvolupament i seguiment de les activitats acadèmiques de l'estudiant."

No només FP i Universitat

No és l'únic canvi que ha plantejat el Ministeri de Treball, ja que també s'ha suavitzat el propi objectiu de l'Estatut del Becari. El text que es debatrà aquest dimarts determina que l'objectiu de la norma serà la identificació dels estudis que puguin donar lloc al desenvolupament de tasques formatives desenvolupades en l'empresa o, en el seu cas, organismes equiparats, així com la regulació del seu règim de desenvolupament.

Tanmateix, s'ha suprimit el paràgraf que determinava que aquestes pràctiques havien de figurar com a part integrant dels "programes o currículums d'aquells processos formatius oficialment reconeguts per les administracions competents en el sistema de formació professional i universitari o les especialitats formatives de sistema nacional d'ocupació". El que segons l'opinió dels sindicats, les pràctiques -siguin curriculars o extracurriculars- ja no se circumscriuen a formacions oficialment reconegudes i només en l'àmbit d'universitaris, de la formació professional i el Sepe. El que permetria la continuïtat de pràctiques lligades a formacions de rang inferior, impartides en molts casos per acadèmies.

Continuar negociant

Tanmateix, ningú no vol donar per trencades les negociacions i la voluntat de les parts és continuar asseguts a la taula. De fet, la posició de les organitzacions no es decidirà a la taula, sinó en els organismes decisoris tant de les patronals com dels sindicats previsiblement després de la reunió d'aquest dimarts. En el cas dels sindicats, hauran de prendre la decisió de si poden assolir un acord encara que es mantinguin les pràctiques extracurriculars, una cosa que dependrà de si aconsegueixen reduir les hores treballades per sota de les 480 proposada pel departament que lidera la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. El que podria no es acceptat per les patronals CEOE i Cepyme ni pels partits socis del Govern imprescindibles per tirar endavant l'Estatut del Becari. No obstant això, tal i com aquesta l'última proposta de la setmana passada no comptaria amb el suport dels agents socials, almenys del costat dels sindicats.

Supressió de les pràctiques extracurriculars

L'anterior esborrany, encara que mantenia la supressió de les pràctiques extracurriculars, va donar un pas de rosca que no va agradar res als sindicats, ja que allargava el període transitori per a la supressió d'aquestes pràctiques d'un any (com es va pactar amb CCOO i UGT) l'octubre a tres anys. Per tant, la proposta de la setmana passada plou sobre mullat. Des dels sindicats, recorden que la primera proposta que es va presentar a la taula de negociació, abans d'estiu de l'any passat, s'eliminava per complet aquestes pràctiques no exigides per obtenir un títol. Tanmateix, davant de les pressions de la CEOE i dels socis parlamentaris, al juny el Ministeri de Treball va imposar la necessitat de mantenir durant un període transitori les pràctiques extracurriculars.

Després de dos mesos de negociació, l'esborrany de juliol ja va establir una disposició transitòria que establia un any de període transitori que, al gener, s'ha elevat a tres. Igualment recorda, que a l'octubre el Ministeri de Treball en va tancar una assenyat amb CCOO i UGT amb el període transitori d'un any, per la qual cosa acusen el departament que dirigeix Yolanda Díaz d'haver trencat el pacte.

Pépe Álvarez, secretari general de UGT, ha assegurat aquest dilluns que "amb tota seguretat" l'Estatut del Becari s'aprovarà aquesta legislatura "amb acord a la taula del diàleg social o sense acord", amb referència a la CEOE. "Aquest és un tema que cal tancar, que hem d'acordar perquè va quedar pendent en la Reforma Labaoral perquè no hi havia temps de poder tancar un acord i l'hem de tancar".