Els agents socials i el Ministeri de Treball es reuniran aquest dijous en un nou intent per tancar l'Estatut del Becari, previsiblement l'últim, segons confirmen fonts sindicals a ON ECONOMIA. El secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, presentarà previsiblement avui una nova proposta, ja que segons fonts parlamentàries el Ministeri de Treball s'ha compromès a realitzar canvis a l'últim esborrany -entregat en una reunió de principis gener- que no ha agradat ni als sindicats ni als socis parlamentaris. En la encontre de gener no va ser present la CEOE, que ha trencat els vies de negociació amb el Ministeri que dirigeix Yolanda Díaz en protesta per una esmena a la llei d'Ocupació firmada pel PSOE, Unidas Podemos (UP) i EH Bildu que atorga una participació més important a la Inspecció de Treball en els processos de negociació dels ERO. És previsible que els negociadors de la patronal tampoc no es presentin a la reunió d'aquest dijous.

Tant CCOO com UGT han advertit al Ministeri de Treball que si volen un acord hauran d'abandonar la proposta de gener i tornar a la d'octubre que va obrir les portes a un principi d'acord. No obstant això, les fonts sindicals consultades per aquest diari assenyalen que des del departament de Yolanda Díaz s'ha pressionat en les últimes setmanes perquè s'acceptés la proposta de gener sense grans canvis. L'última pressió es va produir durant la reunió del secretari d'Estat d'Ocupació amb els sindicats (CEOE no va acudir) per negociar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) que va acabar amb un acord a dues parts. A més, els sindicats han demanat a Pérez Rey que abans de firmar es garanteixi que el document acordat tingui prou suport en el Congrés per evitar un tramitació similar a la de la reforma laboral que va ser aprovada per un sol vot després d'un error d'un diputat popular.

Pràctiques extracurriculars

Per a sorpresa i disgust dels sindicats, Treball va canviar al gener el tractament dels becaris en pràctiques extracurriculars (aquelles que no són obligatòries per obtenir un títol). Si a l'octubre s'establia el període transitori d'1 any per a la conversió de la gran majoria de les pràctiques extracurriculars, la proposta de gener el va ampliar a 3 anys. A més va establir que aquestes pràctiques no tindrien una valoració superior a 36 crèdits per curs acadèmic, considerats excessius pels sindicats. La CEOE sempre ha sol·licitat -mentre va ser a la taula de negociació- una flexibilitat més gran amb els pràctiques extracurriculars i no la seva extinció.

Igualment, la proposta feia una picada d'ullet a les Universitats -s'han oposat també a la desaparició d'aquest tipus de pràctiques- en delegar en el Ministeri d'Universitats l'avaluació del compliment de la desaparició de les practiques extracurriculars una vegada finalitzat el període transitori. A l'esborrany d'octubre, el control es compartia entre el Ministeri de Treball i el d'Universitats.

Contactes polítics

Però si al Ministeri de Treball no li han anat bé les coses en el diàleg social, amb CEOE autoexclosa de la negociació i els sindicats enfadats pels canvis en les pràctiques extracurriculars, tampoc no ha prosperat en l'àmbit parlamentari. Els intents d'acostament a ERC (13 diputats), PNB (6 vots) i EH Bildu (5) -que sumats als 152 del PSOE i UP garantiria l'aprovació del text- estan encara molt verds. De fet, fonts parlamentàries diuen que Treball s'ha compromès a realitzar canvis a la proposta de gener. No obstant això, hi ha un gran mutisme en els socis parlamentaris del Govern amb referència a les postures que defensen a l'Estatut del Becari i les divergències que mantenen amb el Ministeri de Treball.

PNB i ERC

Fonts oficials del PNB reconeixen que hi ha hagut converses durant els últims mesos entorn de l'Estatut del Becari i que des del Grup Basc hi ha voluntat d'acord. Tanmateix, confirmen que hi continua havent diferències, per la qual cosa entenen que malgrat la seva voluntat d'acord, no és una cosa que vagi a concretar a curt termini, almenys per la seva part. Respecte a les diferències que separen ambdues parts, aquestes fonts assenyalen a Euskadi hi ha una cultura de pràctiques duals i extracurriculars molt arrelada. Seria import que hi hagués garanties de cobertura social i de salari al nou Estatut del Becari.

Des d'ERC assenyalen que de moment no hi ha hagut cap contacte amb el Govern sobre el tema, encara que reconeixen que el Ministeri de Treball els ha enviat el document (amb referència a l'últim de gener), pel que consideren prematur avançar gens. Tampoc no revelen la seva posició en alguns temes polèmics de la negociació com les pràctiques extracurriculars.