El Govern espanyol no té intenció de modificar l'actual sistema d'acomiadaments per modificar el tipus d'indemnitzacions que es paga pels "improcedents", actualment 33 dies per any treballat amb un límit de 24 mensualitats, en entendre que compleix amb l'exigit per la Carta Social Europea Revisada (CSER) que Espanya va subscriure a l'estiu de 2021. Així ho ha fet saber l'Executiu de Pedro Sánchez en l'escrit d'Observacions enviades pel Ministeri de Justica al Comitè Europeu de Drets Socials que tramita actualment una reclamació de UGT sol·licitant que es canviï l'actual model d'indemnització per acomiadament improcedent.

Des del Ministeri de Treball matisen a ON ECONOMIA que, al marge de la posició adoptada pel Govern espanyol en les al·legacions davant del Comitè Europeu de Dret Socials, la seva voluntat continua sent obrir un debat per anar cap a un model d'"acomiadaments reparatius", on la indemnització no es fixi exclusivament en funció de l'antiguitat del treballadora, sinó que es tinguin en compte altres paràmetres personals, socials o formatius.

Al document d'al·legacions del Ministeri de Justícia, elaborades per l'Advocacia de l'Estat -fetes públiques aquest matí per UGT-, es diu textualment que "el Govern d'Espanya considera que el sistema espanyol de protecció al treballador que ha estat acomiadat de manera "il·lícita" compleix amb el disposat a l'Article 24 de la Carta Social Europea Revisada (CSER), proveint el treballador d'una indemnització adequada, i articulant en qualsevol cas un mecanisme de reparació que resulta apropiat, que permet compensar al treballador pels danys causats per la pèrdua soferta (finalitat indemnitzatòria), i tracta d'evitar que a l'empresari li resulti beneficiós acudir a la via de l'acomiadament (finalitat dissuasiva).

Fonts oficials del Ministeri de Treball assenyalen que les al·legacions davant del Comitè Europeu corresponen al Ministeri de Justícia i que la posició del Ministeri de Treball i Economia social és la que va plantejar la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, responent a la interpel·lació de Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) el passat 15 de febrer en seu les Corts. La formació catalana va presentar una moció d'urgència sol·licitant que es recuperés la indemnització per als acomiadaments improcedents anterior a la reforma laboral del PP de 2012; és a dir 45 dies per any treballat amb un límit de 42 mensualitats, i, igualment, va sol·licitar que en les indemnitzacions es tinguessin en compte les condicions personals dels acomiadats. En la votació el Govern es va fracturar per la meitat: el grup parlamentari socialista va votar en contra juntament amb PP, Vox i Cs, entre d'altres formació, i Unidas Podemos es va poder del costat d'ERC i Bildu, recolzant un canvi en l'actual model d'indemnitzacions.

Debat electoral

Pepe Álvarez, secretari general de UGT, ha assenyalat aquest divendres durant la presentació de les al·legacions del Govern a la reclamació del sindicat davant del Comitè Europeu de Drets Socials que poc importen les declaracions que la vicepresidenta segona i Ministra de Treball, Yolanda Díaz, hagi realitzat sobre futurs canvis legislatius de l'acomiadament: "la posició [sobre l'actual sistema d'acomiadaments i indemnitzacions] del Govern és la que està en l'escrit", ha comentat el líder de UGT. Atès que no s'espera que el Comitè emeti la resolució sobre la petició de UGT abans de final d'aquest any o, fins i tot, en el primer trimestre de 2024, Álvarez no confia que un any electoral el Govern vulgui obrir la negociació per modificar l'acomiadament, una cosa que venen demandada des de principis de l'any passat. En aquest sentit, el sindicat farà un esforç perquè en els debats electorals i, fins i tot en els programes dels partits, s'inclogui l'acomiadament|comiat.

Respecte a l'escrit d'al·legacions, Fernando Lujan, vicesecretari general de Política Sindical de UGT i artífex de la reclamació davant del Comitè Europeu, ha mostrat "moltíssima decepció" per l'actitud|postura defensada des del Govern, que defensa l'actual model d'acomiadament|comiat i indemnització. Luján ha qualificat de "sorprenent" la consideració de què la rebaixa de 45 dies d'indemnització per any treball|feina amb un límit de 42 mensualitat a 33 dies amb un límit|topall de 24 mesos realitzada pel Partit Popular sigui, segons l'opinió de l'actual Govern, "prou dissuasiva" perquè els empresaris no optin per la via de l'acomiadament.

Indemnització dissuasiva

L'escrit d'al·legacions considera que l'import de la indemnització en el cas d'acomiadaments improcedents resulta en qualsevol cas superior a l'import de la indemnització en cas d'acomiadament, procedent per causes objectives (indemnització de 20 dies de salari per any treballat) i que el caràcter dissuasiu, de cara a l'empresari, de la indemnització per acomiadament improcedent, ve donat, precisament, "per aquest cost més gran que ha d'assumir quan acomiada improcedentemente que quan ho fa procedentemente".

Un altre tema que ha sorprès UGT és l'argument utilitzat per l'Executiu de Pedro Sánchez que el debat sobre un possible canvi en la legislació de l'acomiadamentva quedar conclòs durant la negociació de la reforma laboral. "És mentir directament", ha declarat Pepe Álvarez que ha matisat que UGT va sol·licitar a la taula de la reforma discutir sobre l'acomiadament i, des del Govern, es van negar amb l'argument que aquest tema no era a les fites que es va presentar a Brussel·les quan es va prometre una reforma del mercat laboral.