Tant CCOO com UGT consideren injustificable que, ben avançat gener, el govern espanyol no hagi aprovat encara la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per a aquest any. La disputa entre la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, té bloquejada la decisió de l'Executiu. Davant de la perspectiva que la decisió s'allargui, els sindicats han recorregut al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui han demanat que desencalli l'enroc de les vicepresidentes i apugi ja l'SMI, segons expliquen a ON ECONOMIA fonts sindicals.

Joaquín Pérez Rey, secretari d'Estat d'Ocupació i número dos de Yolanda Díaz, va declarar a començaments de gener que confiaven a tenir l'SMI aprovat abans que finalitzés aquest mes. No obstant això, Pérez Rey va assegurar que la pujada de l'SMI es farà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener. Tot i això, la paciència dels sindicats s'ha esgotat.

"Un president de paraula"

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, va aprofitar l'última trobada amb Pedro Sánchez, durant els actes en homenatge a l'ex secretari general del sindicat Nicolás Redondo fa un parell de setmanes, per traslladar-li el missatge. Álvarez va comentar a Sánchez: "Sé que ets un president que compleix la seva paraula". Suficient, assenyalen des del sindicat, que apunten que, atesa la dificultat d'un acord entre les dues ministres, "deixen la decisió en mans del president del govern". A CCOO són una mica més lacònics, però entenen que si hi ha discrepància entre ministeris, "el president en deu tenir alguna cosa a dir". No és la sortida que voldrien, ja que la pujada que defensa Yolanda Díaz està més a prop de les pretensions sindicals, però consideren que els treballadors amb SMI han perdut molt poder adquisitiu amb la inflació el 2022 i molts estan en una situació delicada.

A la CEOE assenyalen que es mantenen en espera sense cap notícia del govern espanyol des que Treball va convocar els agents socials el 21 de desembre per conèixer les seves posicions. Els sindicats van anar a la reunió per sol·licitar un increment per sobre de l'IPC del 2022 (entre 1.082 i 1.100 euros al mes per catorze pagues) i els empresaris, que han trencat el diàleg social amb el departament de Díaz, van remetre una proposta per escrit proposant una alça del 4% (1.040 euros). A la patronal apunten que no han rebut cap resposta a la seva proposta i que, en cas que Treball tornés a convocar-los, hauran de decidir si hi van, ja que entenen que l'SMI no és una negociació de diàleg social a l'ús, sinó una mera consulta.

Postures allunyades

Les posicions dins del govern espanyol estan molt allunyades. Yolanda Díaz ja s'ha posicionat en la banda ampla de la forquilla que han proposat els experts convocats pel Ministeri de Treball, és a dir 1.082 euros, la qual cosa suposaria un increment del 8,2% sobre els 1.000 euros mensuals (per catorze pagues) que cobren actualment els treballadors amb salari mínim. Nadia Calviño no ha donat xifra, encara que es pot deduir que són els 1.030 euros (3% d'increment) que els representants del ministeri van presentar a la comissió que ha elaborat l'informe de l'SMI.

Economia considera que, segons els seus càlculs, el 60% del salari mitjà a Espanya (compromís del govern espanyol per a l'SMI del 2023) equivaldria a aquests 1.030 euros al mes, encara que els experts van optar per elevar la proposta del ministeri de Nadia Calviño a 1.046 euros al·legant que s'havia fet curt: "Davant de l'evidència que aquest valor [amb referència als 1.030 euros] és inferior als 1.035 euros de l'SMI el 2020 calculat amb les dades de l'ESS per a aquell any, la Comissió ha considerat el resultat d'aplicar a aquest salari mínim l'1,11% de creixement i s'obtenen 1.046 euros".

Així, la comissió d'experts ha establert una forquilla de pujades de l'SMI per al 2023 amb quatre propostes que en la part baixa arrenca amb els 1.046 euros (pujada del 4,6%) derivats dels càlculs del Ministeri d'Economia. En l'arc mitjà proposen dues alternatives, de 1.054 (5,4%) i 1.066 (6,6%) euros, i en la part alta, 1.082 (8,2%) euros.

Acord dels agents socials

Com a sortida al conflicte entre els dos ministeris, la vicepresidenta primera fa diversos dies que proposa la necessitat de tancar prèviament un acord entre patronal i sindicats, encara que ahir ja va acompanyar la proposta amb un "si és possible". Calviño responia amb aquesta matisació al dur al·legat que va rebre dimarts passat del secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, que es va mostrar especialment dur amb ella. El sindicalista va declarar que ningú, amb referència a Nadia Calviño, li diria el que havia de negociar la UGT i va remarcar que és "totalment impossible arribar a un acord amb els empresaris que han presentat una pujada del 4%" molt lluny del 10% que sol·licita el sindicat.

Tanmateix, Calviño va avançar ahir que en els "propers dies" els agents socials abordaran aquest possible acord, encara que en el Ministeri de Treball mantenen silenci respecte a una nova reunió per a l'SMI. Però va insistir a tornar a lligar la pujada de l'SMI amb les pujades de tots els salaris amb referència a les negociacions entre els sindicats i la CEOE a la recerca d'un acord salarial (AENC) per als propers tres anys. Un missatge que ja va llançar el secretari d'Estat d'Economia, Gonzalo García, aquest cap de setmana a ON ECONOMIA. Sindicats i patronal entenen que l'SMI no es pot abordar a la taula bipartida de l'AENC i des dels sindicats rebutgen de ple lligar ambdues negociacions.

Per la seva part, Yolanda Díaz s'ha mostrat aquesta setmana "partidària" d'apujar l'SMI tenint en compte "el tram alt" proposat pel comitè d'experts que va plantejar aquesta forquilla entre un mínim de 1.046 euros i un màxim de 1.082 euros.