Les patronals CEOE i Cepyme (de petites i mitjanes empreses) han trencat la interlocució amb el Ministeri de Treball per entendre-la "tramposa i contrària a la bona fe" després de l'esmena a la llei d'Ocupació, actualment debatent-se en el Congrés, pactada amb Bildu, sobre el control de la Inspecció de Treball de les causes en els acomiadaments col·lectius (ERO). En un dur comunicat, la CEOE considera que l'esmena transaccional és una "traïció" a l'acord assolit en la reforma laboral i li demana una rectificació per poder reprendre el diàleg en un final d'any marcat per temes clau com l'alça del salari mínim interprofessional (SMI). Fonts del Ministeri de Treball aclareixen que estan analitzant la decisió de les patronals abans de donar una resposta.

Per la seva part, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha contestat aquesta tarda a la CEOE a través dels mitjans de comunicació dient que coneixien "des de fa un any" el pla estratègic de la Inspecció de Treball per controlar les causes en els acomiadaments col·lectius (ERO). La vicepresidenta segona del Govern ha assenyalat que la raó per la qual la CEOE ha decidit trencar el diàleg amb Treball fins que es rectifiqui aquesta mesura ha de ser una altra.

"El senyor Garamendi, igual que els sindicats del nostre país, coneixen el que s'ha aprovat en el Consell de Ministres fa un any (...) Per tant, en fi, crec que es deu a altres motius", ha afegit Díaz que ha negat que aquest tema es tractés en la reforma laboral. "Mai no es va tractar aquest assumpte en la reforma laboral, mai," ha subratllat. Respecte a la mesura introduïda en l'esmena firmada per Unidas Podemos, PSOE i HBH Bildu, Díaz ha assenyalat que, "si tot es fa bé", la patronal no ha de tenir problemes amb aquest reforç del control des de la Inspecció.

De fet, el Ministeri de Treball té previst presentar demà dijous el nou informe de la comissió d'experts que estan elaborant un document sobre possibles pujades per al SMI el proper any i, a continuació, el Ministeri de Treball haurà de convocar als sindicats i els empresaris (CEOE i Cepyme) per analitzar la pujada del SMI. No obstant això, com recorden freqüentment en les organitzacions patronals, la llei obliga el Ministeri de Treball a comunicar als agents la pujada prevista per al salari mínim interprofessional, però no a negociar-la amb ells. Igualment queda aparcada la negociació que s'estava mantenint actualment per a l'aprovació de l'Estatut del Becari i que estava bastant avançada.

Reforma laboral

"En la mesura que aquest assumpte va ser debatut en els treballs de la reforma laboral, i apartat de mutu acord amb l'objecte del consens, l'actuació del Ministeri a través de l'esmena d'EH Bildu suposa una ruptura de la bona fe negocial que obliga les parts a respectar i defensar els acords assolits", afegeix la nota. Aquesta actuació, subratllen, "invalida el Ministeri de Treball com a interlocutor fiable".

En espera d'una rectificació, incideixen, "els empresaris espanyols rebutgem la interlocució amb el Ministeri de Treball per entendre-la tramposa i contrària a la bona fe". La CEOE esperarà aquesta rectificació de Treball i veurà en la junta directiva del proper 21 de desembre com afrontar aquesta situació amb rellevants taules de negociació obertes com el SMI, les pensions o l'Estatut del Becari.

Esperen una rectificació

En el seu comunicat, la patronal també adverteix que aquesta modificació "té com a finalitat intervenir les decisions empresarials, és contrària a la Constitució i al dret a la llibertat d'empresa i contravé la normativa europea". Treball i Bildu han acordat, via esmena en la Llei d'Ocupació, un canvi a l'Estatut dels Treballadors perquè la Inspecció de Treball elabori un informe sobre cada ERO en el qual constati la concurrència de les causes especificades per l'empresa per al·legar l'acomiadament col·lectiu. Aquest canvi, que s'inclourà en la llei a través d'una modificació de l'article 51.2 de l'Estatut dels Treballadors, no suposa una recuperació de l'autorització administrativa dels ERO prèvia a la reforma laboral de 2012, sinó un paper més gran de la Inspecció en el control d'aquests acomiadaments col·lectius.

A mitjans del mes d'octubre passat, la vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va avançar en un acte a Sabadell que s'estava ultimant un canvi normatiu en aquest sentit. "Hem modificat la norma perquè la Inspecció de Treball sigui qui controli les causes que donen curs a un expedient", va assegurar en aquesta data. En aquell moment, Díaz va descartar reintroduir l'autorització administrativa dels ERO que existia abans de la reforma laboral del PP i que donava l'última paraula sobre aquests expedients a les administracions autonòmiques. L'autorització administrativa prèvia ja es va recuperar durant la pandèmia per als ERTO per força major.

Unai Sordo, secretari general de CCOO, ha comentat aquest matí que, encara que li hagués agradat que aquesta mesura s'hagués plantejat al si del diàleg social, "la patronal tenia la pell molt fina" i que si el seu sindicat s'aixequés de la taula de negociació cada vegada que un Govern decidia prendre una decisió de manera unilateral, el diàleg social hauria desaparegut fa temps. Sobre això, Gerardo Cuerva, president de Cepyme, ha aclarit que aquesta mesura ja es va plantejar a la taula que va negociar la reforma laboral i no va tirar endavant; per això des de la patronal es considera una deslleialtat haver utilitzat el tràmit parlamentari de la Llei d'Ocupació per haver modificat l'Estatut dels Treballadors després de l'intens dialogo que va permetre l'acord de la reforma laboral.

N'articulo 51.2 de l'Estatut dels Treballadors

L'esmena transaccional inclosa en el procés parlamentari de la Llei d'Ocupació està firmada per PSOE, Unidas Podemos i EH Bildu i pretén reformar l'article 51 de l'acomiadament col·lectiu en el seu apartat 2. En concret, proposa un nou paràgraf que estableix que l'informe de la inspecció de Treball, a més de comprovar els extrems de comunicació i el desenvolupament del període de consulta actualment en vigor, "es pronunciarà sobre la concurrència de les causes especificades per l'empresa en la comunicació inicial, i constatarà que la documentació presentada per aquesta s'ajusta a l'exigida en funció de la causa concreta al·legada per acomiadar".