El secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, avui ha fet al·lusió a un dels temes més importants del mercat laboral espanyol. El secretari ha assegurat que el govern espanyol vol elevar el salari mínim interprofessional (SMI) abans que acabi aquest mes, i ha comentat que continuaran el "diàleg serè" per aconseguir un acord amb els agents socials.

A la jornada d'avui, en què també s'han revelat les dades actuals d'atur i d'afiliats a la Seguretat Social, el secretari ha apuntat que "no hi ha dissensions dins del govern" sobre incrementar l'SMI, si bé ha indicat que "volen donar una oportunitat de diàleg social". La pujada del salari mínim interprofessional és una de les qüestions que més ressò han generat, tant entre la ciutadania com en els organismes. Comissions Obreres va apuntar que aplicar aquesta mesura seria una manera d'empetitir la bretxa salarial.

Quant a la xifra de la pujada, Joaquín Pérez Rey s'ha referit a la proposta dels experts del Ministeri de Treball, que proposen un augment que d'entre el 4,6% i el 8,2%. En termes monetaris, aquesta pujada es tradueix en un increment salarial entre els 1.046 euros mensuals en 14 pagues fins als 1.082 euros. Cal destacar que l'SMI actual és de 1.000 euros mensuals.

La quarta pujada de l'SMI en tres anys

Tal com informa l'agència EFE, la pujada salarial s'aplicarà amb caràcter retroactiu. En cas de donar-se la pujada de l'SMI, seria la quarta que es produeix en els últims tres anys. El 2020, amb el Reial decret 231/2020 es va fixar l'SMI en 950 euros en 14 pagues, el que va suposar un augment de 50 euros respecte a l'anterior.

Després d'això, el 2021, govern i sindicats van arribar a un acord per apujar el salari mínim interprofessional fins als 965 euros mensuals. Finalment, el 2 de febrer de l'anterior exercici, es va aprovar el Reial decret 152/2022, amb el qual es va aplicar la tercera pujada de l'SMI en dos anys. Amb aquesta alça, l'SMI es va ubicar fins al nivell en què es troba actualment, 1.000 euros mensuals en 14 pagues.

En cas de donar-se l'augment del qual parlen tant el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, i el Govern, l'SMI pujaria, com a mínim, un 16% aquests últims tres anys. I si això passés,  el canvi beneficiaria 2,27 milions de persones assalariades, tal com va especificar Comissions Obreres al seu informe del gabinet econòmic.

L'estatut del becari, una "negociació complexa"

Una altra de les qüestions que ha abordat el secretari d'Estat d'Ocupació és l'aprovació de l'estatut del becari. Pérez Rey ha afirmat que es tracta d'una "negociació complexa". Tot i això, el secretari ha avançat que l'executiu treballa en un nou esborrany que es traslladarà als agents socials aquesta mateixa setmana, i ha comentat que, amb aquest nou esborrany, espera arribar a "un punt de trobada".

Sobre la reforma dels incentius de l'ocupació, el secretari d'Estat d'Ocupació ha indicat que el seu departament espera portar un text al Consell de Ministres "com més aviat millor". I és que Treball vol implementar mesures que impulsin "un nou panorama d'incentius" el 2023.

La reforma de pensions manté tots els elements

Pel que fa a la negociació de l'últim bloc de la reforma de pensions, el secretari d'Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, ha incidit que la intenció és complir compromisos amb la Unió Europea "en els termes acordats", és a dir, amb les dues fites compromeses, la pujada de bases i pensions màximes i els canvis en el període de còmput.

Suárez ha assenyalat que es tracta d'una negociació "molt important" i que es continua treballant sense detallar noves dates de reunions amb els agents socials. També ha posat èmfasi en el fet que, encara que els terminis són rellevants, en altres reformes, com la d'autònoms, es van excedir algunes setmanes sense conseqüències per al desemborsament dels fons.

L'objectiu del govern espanyol era tenir aprovat abans del 31 de desembre aquest últim bloc de mesures sobre el sistema de pensions.

Diverses mesures que busquen la satisfacció i un equilibri al mercat laboral. Espanya encara és lluny d'altres països quant a la remuneració salarial. Per exemple, a França, l'SMI ascendeix fins als 1.645,60 euros. A Alemanya, el salari mínim ascendeix fins als 1.744 euros mensuals. Al Regne Unit, malgrat no ser estat membre, l'SMI ascendeix fins a les 1.621 lliures, la qual cosa equival a 1.929 euros al mes. I Bèlgica manté un salari mínim de 1.842,30 euros mensuals.

Per darrere d'Espanya destaquen economies com la portuguesa, on l'SMI és de 822,50 euros; Andorra, on és de 975,90 euros mensuals; Grècia, amb un salari mínim de 831,80 euros al mes; o Croàcia, que manté un SMI de 623,70 euros mensuals, entre d'altres.