Les dues vicepresidentes, la primera, Nadia Calviño, i la segona, Yolanda Díaz, han tornat a tenir diferències respecte al salari mínim interprofessional (SMI). Ahir arrencava la negociació de la pujada per a l'any vinent amb una reunió entre el Ministeri de Treball i els agents socials en la qual el Govern d'Espanya es va limitar a escoltar les proposicions dels sindicats en persona i de la CEOE a través d'un document. Però el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, no va portar la seva pròpia oferta perquè els dos ministeris, un del PSOE i l'altre d'Unidas Podemos, no s'han posat d'acord en una xifra. De fet, Calviño ja ha deixat una pista que banda es mou, ja que un informe del seu Ministeri, que es va utilitzar dins de la Comissió Assessora per a l'Anàlisi del SMI, parla d'una increment del 2,92%, o 29,2 euros, i 3,05%, 30,5 euros. Lluny del que s'ha presentat a la taula ahir pels agents socials i de la qual cosa considera Treball.

Per de sobte, els empresaris accepten que es produeixi una pujada l'any vinent, una cosa que no ha succeït en les últimes negociacions del SMI. Però la CEOE entén que la forta inflació està suposant una dura càrrega per a aquest col·lectiu de treballadors pel que ahir van oferir un increment de 40 euros, un 4% sobre els actuals 1.000 euros al mes per 14 pagues. Des de la patronal van remarcar que és superior a la pujada salarial pactada en convenis, del 3%, i també per sobre del 3,5% dels empleats públics. De qualsevol manera, molt lluny de la pujades que persegueixen els sindicats: entre el 8,2% i el 10% (de 1.082 a 1.100 euros al mes). Economia s'ha quedat doncs desfasat.

Baralla en el Govern

Una vegada més, Díaz tindrà en davant la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, per tirar endavant la pujada del SMI que té al cap. El departament d'Economia ha marcat el seu territori amb una proposta vetllada recollida a l'Informe de la Comissió Assessora per a l'anàlisi del SMI que dilluns passat va rebre la vicepresidenta segona i que ha de servir com a base per a la negociació oberta aquest dimecres amb els agents socials. En un informe elaborat pel Ministeri de Calviño per als treballs de la comissió s'estableix que "l'increment necessari del SMI" és de 2,92%, és a dir 29,2 euros fins a elevar el salari mínim a 1.029,2 euros o, una segona opció, de 30,5 euros, el 3,05%, fins a 1.035,5 euros al mes.

Una posició molt allunyada dels 1.046 euros (4,6% de pujada), l'opció mínima de la forquilla proposada pels experts de la Comissió del SMI, que es i completa amb tres opcions per sobre: 1.054 euros (5,4%), 1.066 euros (6,6%) i la màxima 1.082 (8,2%). Però amb l'oferta d'ahir de la CEOE, de pujar 40 euros, el 4%, els càlculs del Ministeri d'Economia de Nadia Calviño s'han quedat desfasats.

La comissió d'experts creada per a la pujada del SMI de 2021 i que ha mantingut la seva etapa està composta per economistes experts en el mercat laboral més representants dels sindicats i les patronals, encara que aquests últims van decidir quedar-se fora. Però a més hi ha representants dels dos principals ministeris econòmics, el d'Assumptes Econòmics de Nadia Calviño (representat per Victor Ausín, director general d'Anàlisi Macroeconòmica) i el d'Hisenda de María Jesús Montero, representat per Cessar Veloso, vocal del Ministeri. Per descomptat, també n'hi ha un del Ministeri de Treball, Manuel Lago, un assessor de la màxima confiança de la vicepresidenta Díaz.

Representants de la Comissió aclareixen a ON ECONOMIA que Victor Ausín no va presentar una forquilla similar a l'aprovada finalment per la comissió. Es va limitar a un quadre amb les propostes d'1.029,2 i 1.030,5 euros, a diferència de les quatre opcions que recull l'Informe dels assessors. En aquest cas, s'ofereix aquesta forquilla perquè n'existeixen quatre estadística que serveixen per determinar el salari mitjà d'Espanya, base que es fa servir per fixar sel SMI. La Carta de Drets Socials de la UE recomana que el salari mínim ha de ser almenys el 60% del salari mitjà a cada país, una recomanació que el Govern d'Espanya s'ha compromès a complir a partir de 2022. No obstant això, la metodologia utilitzada pel Ministeri d'Economia per fixar el SMI de 2023 ha estat completament diferent.

Els membres de la Comissió consultats per aquest diari han tret ferro a aquest despengi d'Economia dins de la comissió i recorden que l'informe està subscrit per tots els membres, inclòs el Ministeri d'Economia. A més, des de Treball assenyalen que Economia s'ha quedat sol, ja que el representant del Ministeri d'Hisenda, César Veloso, es va col·locar del costat de la majoria. La pujada del SMI té un vessant fiscal rellevant, doncs per evitar que aquest col·lectiu de treballadors haguessin de fer la declaració de la Renda s'ha elevat el mínim exempt de 14.000 euros el 2022 a 15.000 euros per a 2023. Si la pujada del SMI arribés a la banda alta de la forquilla, és a dir, en un màxim de 1.082 euros per 14 mesos, els treballadors de SMI superessin lleugerament els 15.000 euros, concretament 15.148 euros.

En un primer càlcul realitzat pels experts la pujada màxima no estava en 82 euros, sinó en 77,5 euros, segons expliquen les fonts consultades per ON ECONOMIA. Tanmateix, van entendre que l'elevació del mínim exempt a 15.000 euros exigia una acomodació fiscal. De fet, segons l'anàlisi dels experts, d'haver-se mantingut en 14.000 euros, la pujada del SMI proposada hauria hagut de ser més gran per compensar l'obligació dels treballadors amb SMI de tributar en Renda en superar aquest límit.

Incomprensible

Però més enllà d'aquestes posicions conciliadores, el sentiment en el Ministeri de Treball i de la mateixa ministra Díaz és de perplexitat i enuig indissimulat, perquè Economia ha volgut deixar constància dins del propi informe que la seva proposta de pujada del SMI era molt inferior a la finalment aprovada en la comissió d'experts. Per molt que Economia ho hagi volgut presentar amb un informe tècnic d'impecable factura (segons els altres membres de la comissió) que s'argumenta en l'efecte que els Ertes de 2020 tenen en els salaris actuals, lluny, doncs, de la metodologia utilitzada de les quatre estadístiques del salari mitjà.

Per deixar constància, Economia va demanar que s'inclogués a l'informe un annex amb el desenvolupament de la metodologia realitzada per la Direcció General d'Anàlisi Macreoeconómico del Ministerio de Asuntos Económicos i un quadre explicatiu en el qual es recull aquest "increment necessari del SMI" de 29,2 o 30,5 euros. La baralla entre Calviño i Díaz per la pujada del SMI ve de llarg. De fet, el gener de 2021 la ministra socialista es va imposar a la d'Unidas Podemos i va evitar que es produís una pujada aquell mes, encara que Pedro Sánchez va acceptar un possible increment al setembre si l'ocupació portava bon ritme, com així va succeir.