El Banc Central Europeu es reuneix dues vegades al mes per decidir, entre altres coses, què fa amb els tipus d'interès. Hi ha un cert consens als mercats que el proper mes de setembre els tornarà a baixar, després de fer-ho el juny en 25 punts fins a deixar-los en un 4,25% després de molts mesos de pujades continuades per contenir l'elevada inflació. I l'euríbor, que és l'índex que utilitzen la majoria dels bancs per fixar els interessos de les seves hipoteques, es guia al seu torn pels tipus del BCE. Per això, la caiguda dels tipus del proper mes de setembre pot tenir un efecte en el preu de les hipoteques.
El Banc Central Europeu és l'entitat que dicta les polítiques monetàries de la Unió Europea. Això, en el cas dels tipus d'interès, significa que determina quin interès ha de pagar un banc perquè el Banc Central Europeu li deixi diners. Quan la inflació s'eleva massa, el BCE baixa els tipus d'interès per desincentivar els préstecs bancaris i frenar el consum que deriva en un elevat IPC.
El Banc Central Europeu va tenir els tipus d'interès a zero entre els anys 2016 i 2022 i cal remuntar-se fins a l'any 2008 per veure unes xifres semblants a les actuals, amb un màxim del 4,25%, exactament el mateix valor en què hi ha ara. Des que la guerra d'Ucraïna va impactar amb força en els preus de l'electricitat i de matèries primeres i alimentació, l'any 2022, es va iniciar una tendència de pujar els tipus d'interès que no va parar fins al setembre de l'any passat. Es va passar així, amb pujades gairebé mensuals, del 0,5% el juliol de 2022 al 4,5% de setembre de 2023, que es va mantenir durant 9 mesos fins a la baixada del mes de juny d'aquest 2024.
El cicle de pujades de tipus d'interès, una vegada la inflació europea està estabilitzada, es dona per liquidat. Paral·lelament, la pujada dels tipus d'interès es va començar a veure reflectida en l'euríbor a partir de juny de 2022, quan va pujar del 0,28 al 0,85%. Després, va anar pujant gradualment fins a assolir un màxim de 4,1 punts l'octubre de 2023, just un mes després del màxim dels tipus. Per això la caiguda dels mateixos pot tenir un efecte en l'euríbor a l'octubre.
Encara que l'efecte de les pujades o baixades de tipus sol tardar un temps a traslladar-se a l'euríbor, la tendència a la baixa ja va començar fa temps, per la qual cosa una baixada al setembre podria ja accentuar aquesta tendència. Ara mateix, l'euríbor està en el 3,5% i els tipus d'interès en 4,25%. El normal és que, després de l'aturada d'agost, ambdós tendeixin a baixar i alleugin els hipotecats d'Europa.