Abanca segueix els seus competidors i comença a remunerar els estalvis. El banc gallec, que porta des de 2020 regalant 300 euros als nous clients que obrin un compte i domiciliïn la nòmina, va decidir millorar l'oferta aquest dijous i començar a pagar un 2% d'interès per saldos de fins a 15.000 euros, a més de regalar diners. La seva actuació no és aïllada, des que va començar l'any i al caliu de les pujades de tipus d'interès, tots els bancs espanyols han llançat promocions per captar clients, regalant diners, remunerant l'estalvi, pagant pels dipòsits i fins i tot relaxant les comissions que cobraven. Però els moviments s'han intensificat en les últimes dues setmanes, des de la caiguda de Silicon Valley Bank (SVB) el divendres 10 de març.

Abans d'Abanca, van moure fitxa entitats com Sabadell, ING, Santander, Evo Banco, EBN Banc, o Unicaja, el que ha fet que en tot just quinze dies la banca hagi llançat més ofertes que en tot l'any passat. La banca continua defensant que hi ha excés de liquiditat en els seus balanços i no tem cap tipus de contagi pels episodis dels últims dies (les dues fallides i el rescat als Estats Units, a més de la fusió d'urgència a Suïssa durant el cap de setmana), ja que compten amb bons nivells de solvència, però no per això han rebutjat entrar en la guerra del passiu.

El banc que presideix Juan Carlos Escotet ha estat l'últim a afegir-se a aquesta guerra comercial en millorar aquest dijous les condicions del seu 'Compte Online Clar' per primera vegada en gairebé tres anys. Ara, a més de pagar 300 euros a aquells que domiciliïn una nòmina superior a 1.200 euros, els remunerarà el saldo en compte amb un 2% d'interès fins a un màxim de 15.000 euros el primer any, amb el que el client pot aconseguir uns altres 300 euros més.

També aquesta setmana Evo Banco ha fet canvis en les condicions del seu compte remunerat per primera vegada des de novembre. En concret, el banc digital de Bankinter ha començat a pagar un interès de l'1,5% TAE per saldos de fins a 30.000 euros des del 0,6% d'interès que estava oferint, més del doble. L'entitat posa com a requisit que el nou client domiciliï la nòmina o comencin a operar en borsa a través del seu broker.

Així mateix, Mediolanum ha avivat la guerra del passiu aquesta mateixa setmana en duplicar l'interès del seu dipòsit a sis mesos. L'entitat, que oferia des del mes d'agost passat una rendibilitat del 2% TAE, paga ara un 4%, més que el preu dels diners, que després de l'última pujada de tipus se situen en el 3,5%. Mentre que EBN Banc ha millorat tots els seus dipòsits -els de curt i llarg termini- en els últims dies, encara que en el seu cas, l'última pujada havia estat al febrer. Ara, paga ara més d'un 3% TAE en els de 24 i 36 mesos.

Sabadell es va anticipar a aquestes ofertes la setmana passada, quan va fer canvis en el seu compte online per primera vegada des de novembre en pujar de 175 a 250 euros el premi que dona als nous clients que obrin un compte al banc i domiciliïn la seva nòmina, a qui també remunera amb un 2% TAE per saldos de fins a 30.000 euros.

El moviment del banc català es produïa gairebé alhora que el del Santander, que el passat dia 15 de març va decidir millorar la seva política de comissions i deixar de penalitzar aquells clients que tinguessin en el compte fins a 25.000 euros, com va avançar ON ECONOMIA. L'entitat estava cobrant una comissió de fins i tot 240 euros des de fa gairebé tres anys als qui no moguessin aquests diners a productes d'inversió i estalvi, com a fons o plans de pensions. Però ara deixarà de fer-ho. Això permetrà al Santander augmentar la seva posició de liquiditat perquè els diners que són en fons o aquest tipus de productes d'estalvi està anessin de balanç, però el de comptes i dipòsits és dins.

ING també va ampliar la seva oferta d'estalvi la setmana passada, quan va començar a oferir un nou dipòsit al 2% TAE (a tres mesos) que dona rendibilitat des del primer euro i fins a un màxim de 100.000 euros. Mentre que Unicaja ha llançat per primera vegada des que van pujar els tipus d'interès al juliol un compte remunerat amb la que paga entre un 1% i un 2% d'interès per saldos de fins a 30.000 euros, depenent de si el client porta o no la nòmina. A més, torna part dels rebuts domiciliats fins a un màxim de 100 euros a l'any.

L'oferta de dipòsits i comptes remunerats s'ha intensificat amb la fallida del Silicon Valley Bank i Signature Bank, i el rescat de First Republic o Credit Suisse, però va arrencar el mes passat, amb la penúltima pujada de tipus d'interès. Des d'aleshores, CaixaBank, Ibercaja, Openbank, Banca March i Cajamar també han llançat comptes remunerats amb les que ofereixen entre un 2% i un 5% d'interès, depenent de l'entitat.

BBVA és l'únic banc que de moment no s'ha tirat a la piscina a Espanya malgrat que té per objectiu captar 1 milió de client, com l'any passat. Manté, això sí, el regal de 150 euros per nòmina que també ofereix Santander. A Itàlia, tanmateix, el banc que presideix Carlos Torres ha llançat un dipòsit amb un interès al 2,5%.

Santander i Bankinter també han llançat dipòsits fora, a Portugal, el primer paga un 2% i el segon un 2,5% a 18 mesos. El banc que dirigeix María Dolores Dancausa, que ha assegurat en diverses ocasions que la guerra del passiu tardarà a arribar a Espanya, si ha entrat en aquesta guerra al país veí, ja que acaba de millorar l'oferta que va llançar fa tot just un mes.