El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha anunciat que demà, divendres, s'ha convocat una reunió de la taula de diàleg social amb patronal i sindicats per abordar la reforma de les pensions. "Això ha d'entendre's com que estem pràcticament arribant a un acord", ha assenyalat Escrivá durant la seva intervenció en el III Observatori de les Finances organitzat per El Español i Invertia. "Hem tingut una discussió en profunditat de tots els elements de la reforma amb la Comissió Europea", ha afegit. L'últim bloc de la reforma de les pensions, que inclou el destopall de les cotitzacions màximes i el període de còmput entre altres aspectes, forma part de les fites compromeses amb Brussel·les per als fons europeus i que havien d'haver-se assolit al tancament de l'any passat.

Les negociacions eren aturades des que el mes de desembre el Ministeri que dirigeix Escrivá remetés una proposta als agents socials que va ser rebutja tant pels empresaris com pels sindicats. La CEOE i la patronal Cepyme han mostrat la seva oposició a la mesura proposada pel Govern d'ampliar les bases de cotització màximes en un 30% d'aquí a 2032. Tanmateix, l'increment de la pensió màxima serà molt més reduïda, la qual cosa ha estat criticat entre altres per Fedea, que considera que es tracta d'un "impost encobert", ja que l'augment de la cotització no beneficiarà els treballadors amb salaris per sobre de la cotització màxima. Els empresaris, a més, critiquen l'increment del cost que suposarà per a les empreses destopar les cotitzacions dels empleats que més cobra i recorden que aquest any ja han hagut de fer front a l'increment de mig punt en les cotitzacions pel Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI).

Ampliació del període de càlcul de la pensió a 28 anys

Els sindicats sí donen suport a la mesura del destopall, fins i tot advoquen perquè no es limiti a un increment del 30%, sinó que sigui total. És a dir, que es cotitzi pel salari íntegre dels treballadors amb més rang salarial. Tanmateix, s'han oposat a l'altra gran mesura que es negocia al segon paquet de la reforma de les pensions: l'augment del període de càlcul de la base reguladora de la pensió, des dels actuals 25 anys fins a 30 anys, encara que Escrivá ha ofert que es descomptin els dos anys amb les menors bases de cotització. El ministre sempre ha al·legat que es tracta d'un compromís adquirit amb Brussel·les que ha de donar compliment.

CCOO i UGT, davant de la presumpta exigència de Brussel·les, han optat per delegar la decisió a l'arc parlamentari, al·legant que de poc serviria assolir un acord al si del diàleg social si després no concita la majoria necessària per al tràmit parlamentari. En contra de l'ampliació del període de càlcul de la pensió també són els socis parlamentaris del Govern, inclòs Unidas Podemos. Tots ells reclamen conèixer el cost exacte de la mesura d'ampliar el càlcul de la pensió.

Tres fronts oberts

La negociació de la reforma laboral s'està dirimint, en aquests moment, en tres àmbits diferents. D'una banda amb la Comissió Europea que havia demanat un període més important, almenys fins a 2050, per a l'aplicació del MEI que, segons es va aprovar en la primera fase de la reforma laboral, es revisaria el 2032. Encara que també havia de tancar una acord amb Brussel·les respecte a l'ampliació del període de càlcul. Un segon àmbit és el parlamentari, que segons fonts de diferents grups parlamentaris dels afins al Govern, continua bloquejat. I el tercer és amb els agents socials que hauria d'avançar en la reunió d'aquest divendres.

Aquest matí, el secretari general de UGT, Pepe Álvarez, ha explicat que, al costat del període de còmput, hi ha diversos temes que el sindicat ha plantejat com els anys mínims necessaris per poder accedir a la pensió o el tractament de les llacunes de cotització. "No hem posat línies vermelles (...) El Govern sap en quin context podria comptar amb el nostre suport", ha lliscat Álvarez. D'altra banda, el secretari de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO, Carlos Bravo, ha demanat aquest matí al Govern que va convocar, ja que "el pitjor escenari és no aconseguir aquesta reforma". "Els temps van ajustats i cal desbloquejar", ha apuntat Bravo.