El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat aquest dilluns que treballa per presentar "aquest mes" la reforma integral del sistema de les pensions, que serà "de molt calat" i que, segons ha augurat, suposarà una "referència" per a la resta d'Estats membre de la Unió Europea (UE).

"Estem treballant perquè puguem fer-ho aquest mes; som molt a prop de poder tancar el procés", ha asseverat el ministre durant una visita a Brussel·les, fins on s'ha traslladat per reunir-se amb la comissària europea d'Assumptes d'Interior, Ylva Johansson, i amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, amb qui ha abordat els processos de migració regular, segura i ordenada, i la reforma del sistema de pensions, respectivament.

No obstant això, ha reconegut que hi pot haver una demora d'"uns dies", encara que aquest retard estaria "justificat per la qual cosa està en joc" per millorar el sistema, però, en qualsevol cas, ha garantit que la reforma arribarà "abans de Setmana Santa".

Després de la seva reunió amb Gentiloni, l'equip del qual ha qualificat de "constructiva", Escrivá ha constatat "avanços considerables" mentre ha aclarit que es tracta d'un procés "més dens", ja que Espanya és el país més avançat en l'execució del Pla de Recuperació i Resiliència, la qual cosa suposa, segons el parer del ministre, que aquest nou sistema es converteixi en una "referència clara" per a la resta de països que hagi d'emprendre la mateixa revisió en els propers mesos.

La reforma condiciona els pagaments del fons europeu

"Ser el primer té avantatges, però requereix també una anàlisi particular perquè la referència que presentem amb la nostra reforma serveixi per al conjunt de la Unió", ha explicat Escrivá, del Ministeri del qual depèn aquesta reforma clau perquè Espanya pugui obtenir el quart desemborsament dels fons anticrisi comunitaris després d'haver obtingut divendres passat un informe favorable de Brussel·les per al tercer pagament, dotat amb 6.000 milions d'euros.

Entre les fites del pròxim quart pagament, 10.000 milions d'euros, s'inclouen també l'adequació del període de còmput per al càlcul, la substitució del factor de sostenibilitat per un mecanisme d'equitat intergeneracional, l'adequació de la base màxima de cotització o la garantia de la sostenibilitat de tot el sistema.

El ministre ha garantit que queden "molt pocs serrells" i que "amb cada interacció està més a prop l'entesa en aquells punts en els quals hi podria haver necessitat de clarificació" tant amb la Comissió com amb interlocutors socials i partits polítics, inclosos els socis de Govern.

"Crec que hi haurà acord perquè existeix una visió general que aquesta és una oportunitat de fer un sistema molt sòlid, molt ben finançat i més equitatiu; l'avanç és tan substantiu que estic convençut de l'acord", ha incidit.