Londres i Brussel·les han fet un pas endavant per recompondre les seves relacions econòmiques -però també en altres àmbits, com el militar- trencades després del Brexit. En una cimera al més alt nivell, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Keir Starmer, van anunciar aquest dilluns l'inici d'una nova era en les relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) després d'una cimera a Londres -la seva primera cimera bilateral des del Brexit o sortida britànica del bloc en 2020- en la qual han acordat una nova Associació Estratègica.
A falta de conèixer els detalls, els acords d'aquest dilluns garanteixen un nou marc de cooperació en defensa i seguretat que formalitza l'acostament entre la UE i el Regne Unit en els dos últims anys en qüestions com els esforço per a una pau a Ucraïna o la necessitat de reforçar la defensa europea en el context geopolític, inclòs l'allunyament dels Estats Units.
El món financer i empresarial ha acollit l'acord amb optimisme. A Londres, la consellera delegada de la patronal d'empreses CBI, Rain Newton-Smith, va destacar que el negociat "marca un gran avanç" en la relació "després d'una dècada de turbulències", iniciada amb el referèndum de 2016, en què un 52% davant un 48 % dels britànics va votar per sortir de la UE. Ho va considerar igualment "un gran progrés" Chris Hayward, el director de Polítiques de la Corporació de la City de Londres -l'ajuntament del districte financer de la capital-, encara que va demanar de continuar treballant per aconseguir un accés més gran per al sector de les finances britànic.
L'Associació Estratègica va més enllà d'un mer acord d'intencions, ja que comporta acords concrets. Von der Leyen va explicar que aquest és "és el primer pas" cap a la participació del Regne Unit en el programa europeu d'inversions en defensa (SAFE), fins i tot en desenvolupament i que preveu 150.000 milions d'euros de préstecs per a adquisicions conjuntes.
La presidenta de la CE va al·ludir igualment que avui han decidit "estudiar la participació del Regne Unit en el mercat elèctric de la UE", el que va considerar "bo per a l'estabilitat dels fluxos energètics" i la seguretat energètica comuna, a més de per abaixar els preus de l'energia i atreure més inversió privada gràcies a l'estabilitat reguladora.
Especialment atractiu per als interessos espanyols és un acord pesquer. El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha celebrat l'acord assolit aquest dilluns entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit, perquè donarà estabilitat a la flota espanyola que opera en aigües comunitàries, integrada per 87 vaixells, i a unes captures per més de 151 milions d'euros.
"El MAPA valora de forma molt positiva l'acord assolit avui durant la Cimera UE-Regne Unit celebrada a Londres, perquè suposa estabilitat i seguretat jurídica per al sector pesquer, en permetre'n una de millor i més planificació -a llarg termini- de l'activitat de la flota," segons han informat Efe fonts ministerials. Dins dels acords de cooperació entre la UE i el Regne Unit, ambdues parts han pactat estendre l'"statu quo" en relació amb l'accés a les aigües, per un període 12 anys (a comptar des de juliol de 2026) fins al 30 de juny de 2038.