Des de principis d’any, el comerç mundial està atent a les constants decisions del president dels Estats Units, Donald Trump, sobre la imposició d’aranzels a la Unió Europea i l’Àsia. Des del 2 d’abril, batejat com el Dia de l’Alliberament, el president estatunidenc ha fet i desfet les polítiques aranzelàries múltiples vegades i aquest diumenge va acceptar endarrerir fins al 9 de juliol els aranzels del 50% a la Unió Europea, un extrem que va anunciar després d’una conversa amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Mentre els líders polítics negocien entre ells, les empreses ja han començat a prendre mesures davant d’aquesta guerra comercial. Apple, per exemple, ha decidit traslladar part de la seva producció a l’Índia per esquivar aquests gravàmens i d’altres s’estan plantejant incrementar els seus preus per fer front a aquests aranzels.

Multinacionals d'arreu del món es plantegen apujar preus per la guerra comercial

Entre les companyies que han comunicat que poden apujar preus i no només als Estats Units, sinó també a Europa i a l'Àsia hi ha el gegant del calçat alemany Birkenstock, la firma de moda Ralph Lauren o Pandora.

Birkenstock, de fet, va fer públic en la darrera presentació de resultats que un increment de preus inferior al 10% a escala global “hauria de ser suficient per compensar l’impacte aranzelari decidit per Washington”. De fet, el responsable financer del negoci, Ivica Krolo, va apuntar que “per compensar completament l’impacte aranzelari necessitem un augment de preus d’un sol dígit”, va defensar.

Ralph Lauren també està estudiant com fer front a aquests gravàmens anunciats pels Estats Units. “Estem avaluant mesures addicionals de preu per a tot l’any 2025 i la primavera de 2026”, va reconèixer el conseller delegat de la firma, Patrice Povet. “Això se sumarà a la política proactiva ja prevista per a 2025 a Nord-amèrica i Àsia”, va afegir. En aquest context, Ralph Lauren preveu que en el conjunt del pròxim any fiscal els seus ingressos augmentin en un “dígit baix”, el que representaria quedar-se per sota del 5%.

Pandora seria una altra de les companyies que s’estarien plantejant incrementar preus per fer front a aquests gravàmens. En la seva darrera trobada amb els inversors es va debatre sobre aquesta pujada de preus en l'àmbit mundial o només als Estats Units, que és el seu major mercat, segons va indicar el seu conseller delegat, Alexander Lacik. “L’impacte total dels aranzels anunciats el 2 d’abril, abans de qualsevol mesura per mitigar-les, serà de fins a 1.200 milions de corones daneses anuals i només l’impacte de 2025 el calculem en 700 milions de corones daneses”, va assegurar el negoci a través d’un comunicat. Aquestes xifres equivalen a entre 161 milions i 94 milions d’euros, respectivament.

Tot i la treva comercial, la Comissió Europea ja va anunciar fa unes setmanes la seva intenció de denunciar davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC) els aranzels dels Estats Units a totes les importacions estrangeres, incloses les de la Unió Europea.