Silicon Valley Bank (SVB) és un banc comercial amb seu a Santa Clara (Califòrnia) i fins fa unes hores es trobava entre els bancs més grans dels Estats Units, fins que aquest divendres va col·lapsar. Fundat el 1982, aquest 10 de març la seva situació va arribar a ser crítica i els reguladors van decidir tancar-lo i designar un organisme que s'encarregarà de l'administració i la devolució dels fons.

A finals de 2022, el SVB comptava amb 209.000 milions de dòlars en actius totals i 175.400 milions en dipòsits, segons Reuters, el que el convertia en un dels prestadors més grans dels Estats Units. El Silicon Valley Bank era una subsidiària de SVB Financial Group, una societat de cartera bancària, i aquest 10 de març, després d'una caiguda dels seus actius, va patir una fallida bancària i va ser absorbida per la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits, sent la segona fallida bancària més gran en la història financera dels EUA.

La multinacional donava múltiples serveis de capital de risc, atorgava préstecs i operava divisions de capital de risc i capital privades que de vegades invertien en els clients de banca comercial de l'empresa.

El 9 de març, el valor del banc es va enfonsar al Nasdaq un 60%, els inversors van provar de treure els seus diners i en 24 hores van sortir 42.000 milions de dòlars de l'entitat. La direcció executiva va intentar col·locar noves accions per poder sanejar els comptes, però aquest divendres es van agreujar els fets i la Corporació Federal va haver d'intervenir i prendre el control per garantir els estalvis disponibles.

Afectacions a la banca europea

La caiguda del SVB va afectar en gran manera la banca espanyola, que va veure aquest divendres com els seus valors descendien de forma pronunciada a l'IBEX 35. Al parquet londinenc, els bancs també encapçalaven la llista de valors en vermell amb alguns dels seus gegants entre els més perjudicats pel contagi de Wall Street. Al voltant de les 16.00 GMT, mitja hora abans del tancament de la sessió, el seu índex principal, el FTSE-100 es deixava un 2% del seu valor, amb el HSBC -primer banc d'Europa per capitalització- en segon lloc de les caigudes, en perdre un 5,59%. A poca distància s'ubicaven Barclays, amb un retrocés del 5,07 % i Standard Chartered (4,98 %), mentre que altres companyies de serveis financers com Admiral o Hargreaves Lansdown es colaven també entre les caigudes més grans.

A Frankfurt, els principals bancs alemanys van registrar igualment forts descensos a conseqüència de les que dijous van impactar a la Borsa de Nova York després del tancament i la liquidació del Silvergate Bank i la caiguda del Silicon Valley Bank. El selectiu DAX de la Borsa alemanya queia un 1,07 % cap a les 14:30 GMT i les pèrdues estaven encapçalades pel Deutsche Bank, amb un 7,24 % de caiguda, mentre el Commerzbank baixava a aquella hora un 2,56 %.

Els bancs francesos també van ser durament castigats i dos d'ells encapçalaven destacats les pèrdues del CAC 40 a poc més d'una hora del tancament de la Borsa de París. Société Générale queia a aquella hora un 6,10%, mentre que BNP Paris perdia un 4,96%. L'altre gran banc francès de l'índex, Crédit Agricole, es deixava un altre 3,36%.

A Itàlia, per la seva part, els principals bancs es van enfonsar a la Borsa de Milà encomanats per SVB Financial: Finecobank es va desplomar un 5,64%, Banca Popolare Emilia Romagna un 4,84%, Unicredit un 4,25%, Mediolanum un 3,80%, Banc Popolare Milano un 3,65 %, Mediobanca un 3,59%, Banca Generali un 3,50%, Intesa Sanpaolo un 2,98% i la xarxa de cobraments Nexi un 3,59%.

Efecte contagi?

Tindrà efecte contagi, afectarà Espanya? La secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, va assegurar aquest divendres que el sistema bancari "continua sent fort", encara que va admetre que les autoritats estan vigilant "amb molt de compte" una sèrie d'entitats, per si fos necessari intervenir. Tanmateix, va rebutjar donar noms. Per part seva, l'exsecretari del Tresor, Larry Summers, ja ha advertit de "conseqüències substancials per a Silicon Valley i l'economia del sector".