La rebaixa de l'IVA no està frenant la pujada a la cistella de la compra. Dels 15 aliments que el Govern ha reduït o suprimit l'impost, al febrer només van reduir el seu preu dos: l'oli de gira-sol que descendeix un 2,5% respecte a gener i les farines i altres cereals que baixen quatre dècimes. Els altres 13 han patit increments, alguns amb fort alces com el cas de l'hortalisses i llegums frescos que es disparen un 11% el mes, les fruites fresques un altre 5,4%, o els llegums i hortalisses seques que es van incrementar al febrer un 2,8%, segons es desprèn de les dades de l'IPC del mes de febrer conegudes aquest dimarts. Aquesta quinzena d'aliments triada pel Govern pel seu efecte a la cistella de la compra suposa alguna cosa més del terç de la despesa total en alimentació (35%) d'una família mitjana i el 6,8% del pressupost total.

La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha atribuït aquest dimarts a la reducció de l'oferta pel clima la pujada de l'IPC de l'alimentació i ha assegurat que encara tenen "recorregut" les mesures de l'Executiu perquè es reflecteixin a la cistella de la compra. Isabel Rodríguez ha assegurat que la pujada és "similar" a la registrada en països "veïns", com França i Alemanya. La base de l'INE no permet aquest mes conèixer quina hauria estat l'evolució dels preus d'aquests aliments si no estigués en vigor la rebaixa de l'IVA. L'estadística de l'IPC compta amb l'opció de "consultar els índexs a impostos constants" que estava disponible fins aquest dilluns. No obstant això, aquest dimarts havia desaparegut del web de l'INE. Fonts de l'Institut Nacional d'Estadística expliquen que "la taula sol·licitada no està temporalment disponible a causa d'un error detectat en una dada". Respecte a l'IPC de gener, ON ECONOMIA va calcular que gràcies al descompte de l'IVA, una família mitjana es va poder estalviar el 20% en la compra d'aquests 15 productes, un càlcul que no es pot realitzar per al febrer.

A diferència d'aquest mes de febrer, la mesura de l'IVA va arrossegar el gener a la baixa el preu de la majoria dels aliments subvencionats en termes mensuals. Fins i tot va aconseguir descensos notables en termes anuals, doncs el primer mes de la mesura 14 dels 15 aliments (tret dels llegums i hortalisses seques) van revertir el camí alcista i van disminuir les fortes pujades que havien acumulat en els últims dotze mesos. Fins i tot alguns productes van registrar descensos considerables, com l'oli de gira-sol que va reduir l'alça acumulat del 50,6% a desembre (abans de l'entrada en vigor de la mesura) al 32% al gener. Encara que en menor mesura, també van registrar minoracions significatives les farines que van baixar el 36,8% de pujada de desembre al 26,2% al gener o el cas de les pastes, del 19% de desembre al 12% al gener.

Tanmateix, les pujades de febrer han retallat aquestes baixades de gener i, fins i tot, en dos casos (els llegums i les hortalisses tant seques com fresques) acumulen al febrer una pujada anual superior a la que van registrar al desembre, abans de l'entrada en vigor de la mesura de l'IVA. Així, comparant les pujades interanuals del febrer passat, respecte a les de gener, detectem que la meitat dels productes (7 dels 15) han empitjorat, minvant part de l'efecte que la reducció de l'IVA havia obtingut al gener.

L'impacte més significatiu ha estat el dels llegums i hortalisses fresques, ja que la pujada interanual del 12,3% al gener s'ha disparat al 23,5%, 12 punts percentuals (pp) més. L'oli d'oliva, encara que en menor mesura, també ha patit una reversió, ja que l'increment de preus registrat al gener ha augmentat tres punts, al 33,5%, al febrer. El tercer producte que al febrer ha augmentat el preu anual respecte a gener ha estat l'arròs, la pujada de preus anual del qual al gener va ser del 19,6% i al febrer s'eleva al 21,2%

Peticions de noves mesures

Sindicats i patronal han destacat que la dada d'inflació d'aquest febrer és "una mala dada". En UGT ressalten que la reducció de l'IVA d'aquests aliments "no està tenint l'impacte esperat", segons ha manifestat en un comunicat. Una petició a què s'han sumat les associacions de consumidors (OCU i Facua) que han sol·licitat noves actuacions per intentar aturar el problema de la inflació. La OCU ha exigit, "augmentar de manera urgent i substancial l'import de l'ajuda de 200 euros per a llars vulnerables, així com el nombre de beneficiaris", mentre ha sol·licitat l'aplicació de l'IVA al 0% a la carn i el peix. El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, considera que l'IPC de febrer prova que les mesures del Govern per baixar l'IVA són "absolutament insuficients" perquè "no s'estan complint" i no s'han retallat les "pujades descomunals" del cost d'alguns aliments.