El preu de l'habitatge a Espanya continua aliè en els primers cinc mesos de l'any als problemes d'encariment del finançament i a les expectatives de desacceleració econòmica. Segons l'últim informe elaborat per Taxacions Immobiliàries (Tinsa) s'ha produït un increment interanual per al conjunt d'Espanya del 4,8%, amb un bon comportament de les zones turístiques, ja que a les illes la revalorització ha estat del 5,4% i a la costa mediterrània del 4,7%.

Així, davant els increments mensuals del 0,1% i el 0,3% registrats en els entorns urbans (capitals i àrees metropolitanes), a les zones de perfil turístic l'estadística mostra increments de valor més acusats: un 1,4 % mensual als territoris insulars i un 0,9% a la costa mediterrània, zona que recupera el nivell de preus de gener després dels retrocessos de febrer i març.

"Les illes i, en grau més baix, la costa mediterrània, experimenten un nou impuls en els preus que podria ser reflex de l'activitat de compravenda en el segment de segona residència. Els compradors en aquest segment disposen de més poder adquisitiu i són menys sensibles a la inflació i a l'increment dels costos hipotecaris, ja que sovint requereixen menor finançament extern per a l'adquisició d'un segon habitatge," explica Cristina Arias, directora del Servei d'Estudis de Tinsa.

El grup illes és la zona que es troba més tensada i més pròxima al nivell màxim assolit en la primera dècada del segle, només un 7,5% per sota del seu màxim històric, mentre que la situació oposada la representa la costa mediterrània, amb una caiguda acumulada del 30,7% des de principis de 2008, quan el preu mitjà va assolir el seu punt més alt. Per tant, encara és possible comprar barat en aquesta zona respecte als seus nivells màxims, encara que els experts sempre recomanen analitzar molt bé la zona i la qualitat de l'immoble que són decisius en l'evolució dels preus.

També el portal immobiliari Fotocasa ha publicat les dades de maig del preu de l'habitatge i, novament, són les zones turístiques les que reflecteixen un millor comportament. En sis comunitats se supera el 10%, de revalorització interanual; en concret, a les Balears, amb 22,7%, Navarra amb 20,2%, Canàries amb 17,9%, Comunitat Valenciana amb 12,0%, i Andalusia amb 10,2%. Respecte a capitals de província, torna a aparèixer la bolla del turisme entre les més revalorades: Palma de Mallorca amb 21,2%, Màlaga capital amb 17,8%, Alacant amb 17,5%, Santa Cruz de Tenerife capital amb 16,6% i Almeria capital amb 13,7%.

 

Rendibilitat pel lloguer

Els béns reals solen guanyar protagonisme en temps d'incertesa, i l'actual, ho és. A partir de l'informe Perfil del comprador de segona residència, elaborat pel portal immobiliari Fotocasa, el 45% dels consultats considera que el segon habitatge és una inversió a llarg termini i un altre 39% opina que és una manera de fer patrimoni. A més, un 22% apunta que és una bona assegurança per al futur, coincidint amb el moment d'alta inflació i pujada de tipus d'interès. "Els ciutadans continuen buscant segones residències i tenen els motius molt clars: la inversió com a valor refugi davant un moment d'incertesa econòmica", al·lega María Matos, directora d'estudis i portaveu de Fotocasa.

L'elevada inflació que resta poder adquisitiu a l'estalvi i la falta de productes financers sense risc per combatre-la porta a molts estalviadors tant espanyols com estrangers a fixar-se en l'immobiliari com a resposta a aquesta situació. A més, com apunta Lázaro Cubero, cap d'estudis de Tecnocasa, "a la segona residència no l'afecta tant l'encariment i restricció del finançament, ja que dues de cada tres compres es fan al comptat. El perfil del comprador de segona residència és una persona d'edat avançada i molt estable: el 57,5% té contracte indefinit, el 22% són pensionistes i la resta, autònoms", comenta l'expert de la companyia d'intermediació immobiliària.

Així, el segon habitatge de costa pot veure's també com una opció d'inversió. Segons el portaveu del portal Idealista, Francisco Irañeta, actualment existeix una forta demanda, ja que s'obté de mitja una rendibilitat bruta (sense descomptar despeses) del 7,1% anual pel lloguer de l'habitatge de vacances. A tancament de l'any passat, Fotocasa xifrava aquesta rendibilitat en el 6,5% per sobre de qualsevol producte financer sense risc o amb risc moderat.

Des del servei d'estudis de Tinsa també auguren un panorama positiu per al turisme que permetrà mantenir preus i, per tant, rendibilitats. "Encara que l'elevada i persistent inflació hagi erosionat el poder adquisitiu de les llars europees i l'increment del cost del finançament dificulti el consum, també s'espera que la inflació es vagi moderant". I afegeix que, "en aquest context, les expectatives de turisme el 2023 són positives. Quant als preus de lloguer vacacional, davant de l'intens augment de la demanda nacional a l'estiu de 2021 i estrangera a l'estiu de 2022, ha mantingut una tendència alcista que no mostra senyals d'ajustament a data actual i apunta a mantenir-se en els pròxims mesos", expliquen.