El producte interior brut (PIB) ha crescut durant l'estiu un 0,3% en termes intertrimestrals comparat amb el segon trimestre i augmenta l'1,8% en termes anuals, col·locant-se per sota del 2% per primera des de la pandèmia. Encara que els experts vaticinen una segona part de l'any més feble, s'esperava un creixement menor, entre un 0,1 i un 0,2%, o fins i tot negatiu, per a aquest tercer trimestre. En qualsevol cas, per sota dels trimestres anteriors, perquè el segon va créixer un 0,4% i un 0,6% el primer. Respecte al període estival de l'any passat, el resultat és també inferior, ja que llavors el PIB va pujar en termes trimestrals un 0,5%, segons l'avanç de Comptabilitat Nacional Trimestral de 2023, publicat aquest divendres. L'INE aclareix, en aquest sentit, que s'ha elaborat amb les dades dels mesos de juliol i agost, pendent, doncs, del resultat final de setembre, per la qual cosa atesa la volatilitat actual, podrien produir-se canvis "d'una magnitud més gran que l'habitual".

 

El creixement del tercer trimestre se sustenta en el bon comportament del consum, que puja un 1,2% respecte al trimestre anterior, en especial el consum de les llars, que creix un 1,4%, davant el 0,6% de les administracions públiques. Tanmateix, la inversió ha patit un retrocés del 0,8%, una cosa normal si es té en compte que sol retreure's en els períodes estiuencs. La inversió bruta en capital fix descendeix un 0,4%, la construcció d'habitatge un 2,2%, encara que augmenta la compra de maquinària, de béns d'equipament i de productes de propietat intel·lectual.

Per sectors, el creixement s'ha sustentat gràcies als serveis, que creixen un 0,9% respecte al segon trimestre, les activitats artístiques i recreativa (1,9%), administració pública, educació i sanitat (1%) i les activitats financeres i assegurances (0,9%). El comerç, transporti i hostaleria només puja un 0,1% en relació amb el trimestre anterior, encara que sumeixi dos forts augments en els dos primers trimestres. Per la seva part, l'agricultura cau un 3,4%, en el tercer trimestre i la indústria un 0,6%, encara que la manufacturera augmenta un 0,8%. La construcció baixa sis dècimes.

Sector exterior

En termes interanuals, comparat amb el tercer trimestre de 2022, el PIB puja un 1,8%, la primera vegada que es queda per sota del 2% des de la recuperació econòmica de la pandèmia que es va produir en la segona meitat del 2021, encara que es col·loca en xifres similars a 2019, quan l'economia va començar a donar mostres de cansament.

En els últims dotze mesos, el PIB s'ha sustentat per la demanda nacional, ja que de l'1,8% de creixement, 1,6 punts percentuals, el consum i la inversió. Tanmateix, el trimestre porta una bona notícia, ja que la demanda externa torna a aportar al creixement en termes intertrimestrals després de la baixada del segon trimestre, encara que només dues dècimes -gràcies a un descens més gran de les importacions (-2,9%) que les exportacions (-2,4%). No obstant això, en termes intertrimestrals, les exportacions descendeixen un 4%, per sobre de les importacions que cauen un 3,1%.

Tornant a la demanda externa, la despesa creix en termes anuals un 1,6%, empès per les compres de les administracions públiques, que augmenten un 3,3%, mentre que les de les llars es queden en una pujada de l'1%. La inversió, gràcies als programes Next Generation, ha crescut l'1,9%, per sobre del consum, en els últims quatre trimestres. Tanmateix, el principal component ha estat la construcció que augmenta l'1,8%, una força que sembla disminuir en el futur. De fet, suposa un fort descens si es compara amb els trimestres anteriors, donant clares mostres de desacceleració. La compra de maquinària i béns d'equipament no manté els descensos d'anteriors trimestres, amb una caiguda de l'1,4%.

Per grans sectors, en termes anuals el millor comportament es registra en l'agricultura, que creu respecte al tercer trimestre de 2022 un 2,7%; els serveis amb un 2,4%, la construcció un 1% i la indústria un 0,5%. No obstant això, en aquest últim sector, la indústria manufacturera ha incrementat la seva activitat un 2,9%.

Dins dels serveis, tots els subsectors mostres signes positius, a excepció de les activitats immobiliàries, que cauen en termes interanuals un 3,8%, molt afectades per les pujades dels tipus d'interès i la caiguda de vendes d'habitatge. El creixement més gran es produeix en les activitats artístiques i recreatives (8,9%), activitats financeres i d'assegurances (5,9%); i informació i comunicacions (5,8%). El comerç, transport i hostaleria, molt proper al turisme, puja l'any un 3,3%; l'administració pública, incloent-hi educació i sanitat, un 2,9% i les activitats professionals, científiques i tècniques un 0,4%.

Ocupació

L'ocupació de l'economia, en termes d'hores treballades, va pujar un 0,1% en el tercer trimestre respecte al trimestre anterior, taxa 1,4 inferior a la del segon trimestre, que es justifica per les vacances de molts treballadors. En canvi, en termes interanuals, el nombre d'hores efectivament treballades va augmentar vuit dècimes, fins a l'1,9%.

Per la seva part, els llocs equivalents a temps complet es van incrementar un 3,5% interanual, quatre dècimes més que en el segon trimestre, el que suposa que en un any s'han creat 678.000 llocs de treball equivalents a temps complet.

Nadia Calviño

La vicepresidenta primera en funcions, Nadia Calviño, ha subratllat aquest divendres que les dades de PIB i d'ús del tercer trimestre confirmen la fortalesa de l'economia espanyola i estan alineats amb l'objectiu de creixement anual del 2,4%, que defensa el govern espanyol per a 2023. En declaracions en RNE, Calviño ha assenyalat que la dada del tercer trimestre -un creixement del 0,3%, una dècima menys respecte al trimestre anterior- demostra que Espanya "és un dels principals motors de creixement d'Europa" i que el mercat de treball està tenint un "comportament extraordinari".