El Parlament de Catalunya exigeix al govern espanyol que, d'acord amb l'interès general i per protegir l'equilibri econòmic territorial, denegui l'autorització de l'opa del BBVA al Banc Sabadell. La proposta de resolució d'Esquerra Republicana (registrada a la cambra catalana fa gairebé dos mesos, a principis de maig) ha tingut el suport de 64 diputats: els de Junts, ERC, Comuns, la CUP i Aliança Catalana; mentre que el PSC s'ha abstingut, al·legant que estan en contra de l'operació, és a dir d'acord amb el "què" del text, però no en el "com", assegurant que la via no pot ser una denegació i parlant d'una "declaració simbòlica". El PP català, que ha assegurat que preferiria que l'opa "no es consumés", i Vox han votat en contra de la proposta de resolució presentada pels republicans. Cal tenir en compte que fa tot just una setmana, el govern espanyol va donar llum verda a l'opa però amb un seguit de condicions molt complexes: va vetar la fusió de les dues entitats durant tres anys que es podrien ampliar a cinc. El BBVA, amb tot, ja ha deixat clara la seva voluntat de continuar endavant amb l'operació. 

La proposta de resolució presentada per ERC portava com a títol "en contra de la concentració bancària" i tant en el text com en la intervenció de la seva portaveu, Ester Capella, els republicans han posat el focus sobre el fet que entre el 2009 i el 2021 hi ha hagut fins a 14 operacions de concentració bancària al país. "Segons l'ACCO (Autoritat Catalana de la Competència), aquests alts nivells de concentració podrien tenir efectes importants no només en la competència sinó també en mercat de treball amb el probable tancament d'oficines", adverteixen, lamentant que qui acaba pagant els plats trencats són els consumidors i la ciutadania de Catalunya, que veu minvar els seus drets. 

Giró alerta que qui patiria els efectes de l'opa serien els ciutadans 

En nom de Junts, l'exconseller d'Economia i ara diputat del partit al Parlament, Jaume Giró ha lamentat que “des de l’altra banda de l’Ebre” ningú “hagi arronsat el nas davant la possibilitat que un banc espanyol absorbeixi l’últim gran banc català” com és el Sabadell, a banda de mostrar la seva “incredulitat” perquè la proposta de resolució es voti dos mesos després de ser presentada i quan el govern espanyol ja ha avalat l'operació tot i en condicions. També ha insistit en “l’empobriment progressiu del panorama bancari” a Catalunya, amb bona part del mercat concentrada en tres entitats: “Qui pateix aquesta lògica són els ciutadans, a qui tots els polítics hauríem de servir i defensar”, ha sentenciat. Després de la votació i un cop aprovada la proposta, el president del grup parlamentari,. Albert Batet, ha criticat en una piulada que el PSC s’hagi abstingut al Parlament: “Com sempre, es posa de perfil i no aixeca la veu davant Madrid per defensar un sistema financer i bancari propi com a país”, ha escrit.

El PSC defensa la seva abstenció

Durant el debat de la proposta de resolució, el PSC ha defensat la seva abstenció en la votació. Concretament, han explicat que si bé també estan en contra de la concentració bancària i de la opa del BBVA al Sabadell, aquesta proposta de resolució exigint al govern espanyol que la denegui no aporta cap solució. Anant més enllà, ha destacat en positiu la feina feta per l'Executiu de Pedro Sánchez, tal com ha anat fent el PSC especialment d'ençà de la crisi pel cas Cerdán: "Ha fet el que calia fer, condicionar i posar mesures pels riscos".