Els pares podran avançar deu dies el seu permís de paternitat per tenir cura de la mare durant el temps previ al part. La disposició final segona del projecte introdueix una modificació a l'article 48.4 del text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre. Aquesta esmena es va aprovar el passat 8 de març al BOGC i entra en vigor 20 dies després de la seva publicació, és a dir, a partir de l'1 d'abril.

Fins arribar aquí s'ha recorregut un camí. Primer va l'avantprojecte de llei, després el projecte de llei (entra en vigor 20 dies després de publicació al BOGC) i es reformara l'article 48.4 de l'Estatut per atorgar aquests deu dies al pare. S'ha parlat de família i modificacions en anys anteriors, però és ara quan es fa realment efectiu aquest canvi. 

Així doncs, el que diu la llei és clar. Es modifica l'apartat 4 de l'article 48 del text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, que queda modificat com segueix: El naixement, que comprèn el part i la cura de menor de dotze mesos, suspendrà el contracte de treball de la mare biològica durant 16 setmanes, de les quals seran obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al part, que s'hauran de gaudir a jornada completa, per assegurar la protecció de la salut de la mare. El naixement suspendrà el contracte de treball de la persona progenitora diferent de la mare biològica durant 16 setmanes, de les quals seran obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al part, que hauran de gaudir-se a jornada completa, per al compliment dels deures de cura previstos a l'article 68 del Codi Civil". 

Avisar quinze dies abans

A més, en els casos de part prematur i en aquells en què, per qualsevol altra causa, el nounat hagi de romandre hospitalitzat a continuació del part el període de suspensió es pot computar, a instància de la mare biològica o de l'altra persona progenitora, a partir de la data de l'alta hospitalària. Se n'exclouen aquest còmput les sis setmanes posteriors al part, de suspensió obligatòria del contracte de la mare biològica. I el matís sobre la baixa prèvia al part es recull de forma específica: "No obstant això, la mare biològica podrà anticipar-ne l'exercici fins a quatre setmanes abans de la data previsible del part, mentre que la persona progenitora diferent de la mare biològica podrà anticipar-ne l'exercici fins a deu dies abans de la data esmentada. El gaudir de cada període setmanal o, si escau, de l'acumulació dels períodes esmentats, s'haurà de comunicar a l'empresa amb una antelació mínima de quinze dies. Aquest dret és individual de la persona treballadora sense que es pugui transferir el seu exercici a l'altra persona progenitora". Els juristes experts subratllen que aquest dret del pare o l'altra persona progenitora, haurà de veure com encaixa en l'Estatut dels Treballadors finalment.

En darrer terme, la persona treballadora haurà de comunicar a l'empresa, amb una antelació mínima de quinze dies, l'exercici d'aquest dret en els termes establerts, i si és el cas, en els convenis col·lectius. A més, quan les dues persones progenitores que exerceixin aquest dret treballin per a la mateixa empresa, la direcció empresarial podrà limitar el seu exercici simultani per raons fundades i objectives, degudament motivades per escrit.