Milions de persones s'han vist afectades pels danys materials que va generar l'apagada del passat 28 d'abril. Electrodomèstics espatllats, aliments en mal estat, trens que no van sortir i molts altres desperfectes sobre els quals es pot demanar compensació, encara que no és segur que t'ho concedeixin. És important que es determini la causa exacta de l'apagada, perquè si es conclou que és una causa de força major, és molt difícil que una vegada acabi el procés es compensin.

D'entrada, Renfe ja ha confirmat que reemborsarà els bitllets dels viatges que no es van poder cancel·lar i que estudiarà, cas a cas, les despeses d'hotel o transport alternatiu que portés per als usuaris la pèrdua del viatge.

Per als altres casos, advocats com Abel Marín, de Marín i Mateo Asociados, recomanen demanar "immediatament" a la companyia subministradora d'energia o a l'assegurança la compensació dels desperfectes. "Nosaltres, com a juristes, ens limitem a analitzar la conseqüència jurídica bàsica: quan un servei essencial com el subministrament elèctric s'interromp, estem davant d'un incompliment contractual, i els qui han patit danys tenen dret a reclamar la seva indemnització", diu Marín.

Des de FACUA, destaquen que la distribuïdora és la que té l'obligació legal de respondre pels danys causats per fallades a la xarxa, encara que al final puguin al·legar força major per evitar assumir-ho. No es pot presentar les reclamacions a l'empresa que subministra l'energia de la teva llar, sinó a qui té la xarxa de la teva zona. A les factures de la llum, es pot comprovar quina empresa és.

Abans de reclamar la distribuïdora, tanmateix, és convenient comprovar, tant en habitatges com en oficines o llocs de treball, si l'assegurança compta amb una clàusula que cobreixi pèrdues d'aliments per errors elèctrics. El mateix s'aplica als electrodomèstics. És en cas que l'assegurança no reculli aquesta clàusula quan cal dirigir-se a la companyia distribuïdora elèctrica.

En tots els casos, tant si és amb la companyia asseguradora com si t'adreces a la distribuïdora d'energia, és necessari aportar proves, com fotos dels aliments en mal estat o els electrodomèstics amb desperfectes, i tots els tiquets que conservis. Segons Abel Marín, "cada reclamació ha de deixar constància per escrit dels danys materials, pèrdues econòmiques o perjudicis soferts, adjuntant factures, informes tècnics, fotografies o altres mitjans de prova."

Des de Marín & Mateo Abogados subratllen que, encara que políticament s'intenti qualificar l'apagada com a "inevitable" o "imprevisible", això no extingeix automàticament el dret dels afectats a exigir una reparació. "Tampoc els responsables polítics dels Ministeris no tenen capacitació tècnica per diagnosticar les causes de l'apagada, i, tanmateix, assumeixen decisions. De la mateixa manera, nosaltres, com a advocats, opinem sobre el deure de rescabalar els danys, que és evident," afirma Marín.

El despatx recorda que el cessament de la prestació d'un servei essencial, com l'energia elèctrica, activa mecanismes de responsabilitat jurídica que protegeixen els usuaris, independentment de les explicacions tècniques que s'ofereixin posteriorment.

"La clau està en reclamar ara, de forma ordenada, documentada i dins dels terminis legals", assenyalen des de Marín & Mateo Abogados. "És preferible actuar immediatament que lamentar-se quan ja sigui tard per fer-ho". Tal determinació en les reclamacions no garanteix que es vagin a rescabalar els danys, però no fer-ho sí que elimina tota opció.