La reforma de les pensions que el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha tancat amb Podemos i Brussel·les obre un sistema dual de càlcul de les pensions que consistirà en escollir, entre dues maneres de fer el càlcul, segons quina compensi més. D'altra banda, els dos procediments s'hauran de fer d'acord amb els termes marcats per cada any que el subjecte vulgui jubilar-se i, per tant, haurà d'avaluar tot el context per prendre una decisió final.

L'arrel del canvi rau entre fer el càlcul amb 25 anys cotitzats o amb 29, eliminant els dos pitjors exercicis. Una situació, la d'escollir un camí o altre, que s'allargarà durant dues dècades fins que s'acabi imposant la quantitat major d'anys exigits. A partir d'aquí, desgranem la metodologia de com fer els números a expenses de la publicació oficial per part del ministeri.

Calcular la base reguladora

El primer pas per descobrir quant puja la pensió de jubilació és calcular la base reguladora. Aquest és el primer aspecte on veiem les dues maneres de fer-ho. D'una banda, es pot tenir en compte les cotitzacions dels últims 25 anys, cosa que equival a 300 mesos de cotització. Ara bé, aquests 300 mesos cal dividir-los entre 350, tenint en compte que anualment hi ha 12 bases de cotització, mentre que la quantia de la jubilació es reparteix en 14 pagues. Per facilitar aquesta operació, el web de la Seguretat Social posa a l'abast de l'usuari un enllaç on es pot fer un càlcul aproximat de la base reguladora.

La suma de les cotitzacions d' aquests 300 mesos es divideix entre 350. Cal tenir en compte que les bases de cotització són 12 anuals, però la pensió s'abona en 14 pagues. En el supòsit d'existir períodes en què no s'ha cotitzat i, per tant, amb llacunes de cotització, per als treballadors per compte d'altri les 48 primeres mensualitats sense cotitzacions s'integren a la base reguladora amb un import igual al 100%. La resta de mesos amb llacunes s'integren a la base reguladora amb un import igual el 50% de la base de cotització mínima.

De l'altra, es poden tenir en compte fins a 29 anys cotitzats, amb l'opció en aquest cas d'eliminar els dos exercicis pitjors, és a dir, es queden en 27. Durant aquestes dues dècades, cada pensionista rebrà la paga que surti millor en comparar els dos exercicis. Actualment, amb 29 anys cotitzats a la Seguretat Social, la base reguladora corresponent és del 84,04%. El càlcul es fa després que un cop assolit els 15 anys, que corresponen a un 50% de la pensió que es genera, s'hi afegeix un 0,19% per cada mes addicional de cotització, entre els mesos 1 i 248.

Aplicar un percentatge sobre la base reguladora, segons el nombre d'anys cotitzats

Segons el nombre d'anys cotitzats, cal fer servir uns ajustaments a la base reguladora: 15 anys cotitzats permeten rebre el 50% de la base reguladora, mentre que cal comptar amb 37 anys i sis mesos per accedir al 100%. La proposta plantejada per Escrivá també inclou l'anomenada destop de les bases màximes de cotització, és a dir, augmentar el límit, actualment fixat en 4.495 euros mensuals, sobre el qual s'apliquen les cotitzacions. És una fórmula per assegurar més ingressos, i amb això, també garantir l'estabilitat del sistema.

Altres elements a tenir en compte

Cal tenir en compte moltes variables i d'altres que encara s'hauran d'acabar de detallar. Malgrat tot, ja n'hi ha alguns que es poden remarcar.  En cas de rebre una contribució de la pensió de jubilació menor que l'establerta per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat, es pot sol·licitar aquest suplement, encara que per percebre'l cal complir amb una sèrie de requisits detallats pel mateix ministeri. En aquest apartat es tenen en compte derivades com la viudetat amb càrregues familiars, la modalitat de convivència i dependència econòmica, pensions inferiors a la mínima marcada cada any o residència en territori espanyol.

Actualment, les quanties mínimes se situen en: Titulars amb 65 anys amb cònjuge a càrrec: 965,84 euros al mes i 13.521,71 a l'any. Titulars amb 65 anys sense cònjuge: 782,76 euros mensuals i 10.958,58 a l'any. Titulars amb 65 anys amb cònjuge no a càrrec: 742,9 euros mensuals i 10.401,31 euros anuals. A l'altra cara de la moneda, la pensió màxima de jubilació se situa en 42.829,29 euros anuals, que es repartiran en 14 pagues de 3.059,2 euros.