A Espanya li "costaria molt" no complir la reforma de les pensions. Així van respondre aquest dimarts fonts comunitàries en ser preguntades pel cost que suposaria a Espanya incomplir els terminis previstos en el pla de Recuperació presentat pel Govern l'abril de 2021. Però, en quants diners es traduiria la sanció comunitària? Doncs segons el procediment de suspensió de fons europeus aprovat per la Comissió Europea (CE) quedarien congelats durant sis mesos entre 670 i 700 milions d'euros dels 10.000 milions que Espanya podria rebre a la tardor.

Després de l'amenaça velada de la CE aquest matí s'ha respost des de diversos àmbits. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha demanat, primer, calma i, després, que el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, reuneixi sense tardança el Pacte de Toledo per buscar una solució al principal escull: elevar de 25 a 28 anys els anys amb què es calcularà la pensió. Per la seva part, Escrivá ha afirmat que el procediment de la CE "no parla d'Espanya ni del sistema de pensions espanyol", sinó que es tracta d'una norma de caràcter "general" i ha recordat que la reforma de pensions s'aprovarà com tard en Setmana Santa.

"No hi ha perspectiva de tallar-lo ara l'aixeta a Espanya"

Referent a això, la cap de la comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu que ha estat aquests dies a Madrid, Monika Hohlmeier, ha declarat que Escrivá, durant la reunió que van mantenir amb ell ahir, es va mostrar confiat que en mesos venidors es resoldrà aquest problema. "Aquesta fita encara no està complerta i això significa que el Govern s'ha d'esforçar per complir-lo perquè si no, s'arrisca a les conseqüències", ha alertat Hohlmeier, que, no obstant això, no té la "sensació que el Govern espanyol es vulgui quedar de braços plegats". "No hi ha perspectiva de tallar-li ara l'aixeta a Espanya", ha conclòs.

Aquest dimarts la CE va presentar el procediment de suspensió de pagaments en cas que un Estat no compleixi les fites compromeses per a un semestre. En la part positiva, la Unió Europea ha establert que es podrà continuar cobrant l'import establert per a cada semestre encara que hi hagi alguna fita incomplerta. Tanmateix, es congelarà el cobrament durant sis mesos d'una part en funció del nombre de fites o objectius incomplerts.

Entre 670 i 700 milions

En què es traduiria en el cas de la reforma de pensions? Els fons comunitaris lligats al Fons de Recuperació i Resiliència s'abonen semestralment per la CE, però perquè un Govern pugui rebre els diners ha d'haver complert una sèrie de fites i objectius als que s'ha compromès -amb data límit- en el seu Pla. Doncs bé, entre les fites que s'havien de complir en el segon semestre de 2022 se n'incloïen quatre de lligats a la reforma de les pensions que s'haurien d'haver aprovat abans del 31 de desembre. Una cosa que no va succeir.

Brussel·les sempre s'ha mostrat flexible amb els terminis; tanmateix hi ha un límit inexcusable: la petició formal dels fons corresponents a l'últim semestre de 2022 que s'hauria de presentar a la CE entre maig i juny. En la petició s'haurà de demostrar que s'han aprovat totes les fites compromeses per a aquell període i, en cas d'haver-se complert, s'accedirà al quart desemborsament que rep Espanya, en aquesta ocasió de 10.000 milions d'euros

Però si no es tanca a temps la reforma de pensions, Espanya rebria una penalització, encara que podria cobrar la majoria dels 10.000 milions d'euros. En concret, aquesta sanció implicarà la congelació de part del pagament durant sis mesos, atorgant al país l'oportunitat de completar les fites, una fórmula que segons la CE "afavoreix l'aplicació continuada del pla i dona temps als països per aixecar la suspensió si compleixen la mesura".

"Valor unitari" de la fita

La penalització es calcula partint del "valor unitari" de cada fita o objectiu que serà diferent per a cada país, doncs s'obté dividint l'import dels ajuts que rebrà el país -en el cas d'Espanya 69.528 milions- entre el nombre de fites i objectius compromesos a complir en el Pla de Recuperació i Resiliència -416 en el pla espanyol-, pel que el valor unitari de cada fita espanyola és de 167,1 milions d'euros. Com la reforma de pensions són quatre fites, en cas de no aprovar la reforma a temps, la CE retindrà uns 670 milions d'euros durant sis mesos a Espanya. Encara que la xifra és aproximada, ja que les fites tenen "factors correctors" en funció de la importància de la reforma i no hi ha dubte que la de pensions és de les més importants, per la qual cosa la retenció seria superior a aquests 670 milions. Però de moment es desconeix és factor corrector que s'hauria de determinar en l'hipotètic cas que no s'aprovi a temps la segona part de les reformes de les pensions.