En plena campanya de Nadal, a Mercabarna es viurà avui la segona convocatòria de vaga per part del sindicat Comissions Obreres que no està d'acord amb el conveni signat entre els empresaris, representats pel Gremi d'Empreses Majoristes de Fruites i Hortalisses de la província de Barcelona, i els treballadors, reunits majoritàriament pel sindicat UGT. Aquest conveni preveu un increment del 6% sobre el 2022 que garanteixi les previsions d’inflació de l’IPC i, malgrat ser un dels percentatges més elevats signats en matèria de convenis, mostra unes "mancances" que CCOO considera inadmissibles, ja que l'acord laboral empitjora les condicions laborals en el sector i no té en compte les principals propostes d'aquest sindicat.

Pel que fa a la contractació, les circumstàncies de producció estableixen una contractació de màxim 12 mesos i fixes discontinus a temps parcial amb una activitat mínima de 8 mesos i una jornada setmanal de mínim 20 hores. El període de prova per contractes indefinits serà de 3 mesos tècnics, la resta serà de 60 mesos. A banda de les condicions que ja s’han mencionat respecte a l’increment i les compensacions, s’amplia també l’assegurança de mort a 15.000 euros i per invalidesa a 18.000. Respecte al calendari laboral, durant l’últim mes de l’any, les empreses hauran de negociar i acordar, en el calendari laboral pel següent any, els horaris, torns, descansos setmanals, els festius i les vacances. A més, el plus festiu passarà a ser de 55 euros.

La primera protesta reivindicativa es va dur a terme dilluns passat amb l'arribada dels piquets que van tallar l'entrada i sortida a tot el recinte de Mercabarna, i que va afectar parcialment l'activitat dels majoristes. Malgrat tot, el seguiment no va ser majoritari, a l'espera de saber exactament el nombre d'afiliats que la van secundar. Per aquest dimecres, tampoc s'esperen grans afectacions. Però el que hi ha en el rerefons del conflicte són fortes desavinences entre els sindicats per la seva representativitat, una circumstància que pot constituir l'escenari perfecte per a una successió de problemes que acabin afectant la gestió diària del recinte de venda a l'engròs. 

CCOO vs UGT

Qui sí que aporta dades és Joan Carles Artés, portaveu del Gremi, qui xifra el seguiment de la vaga de dilluns passat en un 5% del total de 2.000 treballadors a Mercabarna lligats a aquesta activitat, que es duu a terme en un total de 440 punts de venda, pertanyents a 135 empreses. Unes dades molt diferents de les que dona Javier Rubio, portaveu de CCOO, que assegura que fins al 90% de les empreses es van veure afectades i lloa l'èxit que espera repetir aquest dimecres amb 350 persones saturant l'entrada de Mercabarna, en el decurs d'una jornada de vaga que es convoca de les sis del matí fins a les sis de la tarda, però que el punt fort són els piquets que es concentren a les portes del recinte a primera hora del matí. Pel que fa a la UGT, el portaveu Moisés Berruezo defensa que la normalitat va regnar en tot moment en l'aturada de dilluns passat, malgrat subratllar el respecte pel dret de vaga que tenen altres companys.

A partir d'aquí, quina és l'espurna que ho encén tot? Les vagues, sovint, no reflecteixen tant els interessos laborals d'uns i altres, sinó les desavinences internes o les motivacions personals de cada col·lectiu. Javier Rubio matisa que cal valorar la signatura del conveni, ja que, no només afecta Mercabarna, sinó també Mercavallès i Manresa, és a dir tota la demarcació de Barcelona. No obstant això, el portaveu sindical defensa que Comissions Obreres no té el pes que li pertocaria a la Mesa de Negociació del conveni, perquè es va constituir amb la representació sindical que atorga el Certificat de Representativitat del Departament de Treball de la Generalitat. 

Mentre que Moisés Berruezo admet que la representativitat d'ambdues centrals sindicals a la Mesa de Negociació es va assumir a través d'un certificat de la Generalitat, però que "van ser la mateixa CCOO que va firmar la constitució de la Mesa" i no la va impugnar. Així doncs, actualment UGT té una representativitat del 59,72% amb 43 delegats i CCOO d'un 40,27% amb 29 delegats, independentment de pertànyer a grans, mitjanes o petites empreses. 

"Si cal, treballarem per Sant Esteve"

A l'altra banda de la taula, el responsable del Gremi, Joan Carles Artés reconeix que després de nou mesos de negociacions, ja està tot tancat i, fins i tot, moltes empreses "ja han fet el pagament i tots els endarreriments marcats, per la qual cosa aquest novembre alguns ja han tingut paga doble". A més, preveu que aquest dimecres la vaga estarà menys secundada, després de l'èxit relatiu que li atorga a l'aturada de dilluns: "Crec que els hi haurà passat les ganes". A més, davant el temor que aquesta vaga, i les que puguin venir pròximament, Artés està tranquil: "La gent se n'assabenta amb antelació. Molts camions, per exemple, ja van venir a buscar o deixar les mercaderies el cap de setmana passat. Encara que convoquin una vaga el 24 de desembre és igual. Com que avisen, comprarem abans i si cal obrir per Sant Esteve, també ho farem". Artés reconeix que va viure vagues a la dècada dels 80 o 90 i les d'ara "no tenen res a veure". A més, recorda que amb un increment del 6%, pensar a arribar a l'11% "està fora de qualsevol possibilitat econòmica", assegura referint-se a les reivindicacions sindicals.

El conflicte: la clàusula de revisió salarial

La qüestió de fons que plana és si hi ha una lluita interna entre sindicats o les ganes d'uns i altres per protagonitzar o liderar més. Rubio, per al·lusions, ho nega i matisa què demanen. "Ja ens està bé l'increment del 6%, però demanem pagar la diferència percentual final quan es tanqui l'IPC definitiu del 2022, és a dir, no suprimir la clàusula de revisió salarial. D'altra banda, també desapareixen les clàusules de compensació que ja vam eliminar durant la crisi del 2008 i la pandèmia, i que ara reclamen que es recuperin". Així doncs, Rubio assegura que entre el 70-80% dels treballadors no percebran cap augment. I, en paral·lel, també denuncien que el conveni es tanca per un any, en comptes de tres "com habitualment es feia".

En aquestes reclamacions, l'acord tancat pel nou conveni estableix que pel que fa a la compensació, "només es podrà compensar i absorbir aquelles millores, pactes privats o plusos voluntàries que s'hagin concedit després del 31 de desembre de 2018". Per tot plegat, la UGT titlla de "desproporcionada i no racional" la convocatòria de vaga, sobretot "quan han signat convenis al voltant del 4% i sense clàusula de revisió per a l'any 2022". I citen alguns exemples com el del comerç del metall de Barcelona, ​​la neteja de Catalunya, oficines i despatxos de Catalunya o supermercats de Catalunya, entre d'altres. Cal dir que el conveni de Majoristes de fruites i verdures de Mercabarna ja està signat, però en ser només per un any, s'apropen tempestes a mitjà termini. La guerra entre sindicats està servida?