Poc més de 2.000 manifestats segons la guàrdia urbana i més de 5.000, segons fonts de Comissions Obreres i UGT, han sortit als carrers de Barcelona en la manifestació dels sindicats majoritaris per l'1 de maig, dia del treballador. Amb la reducció de jornada laboral fins a les 37,5 hores tot just aprovada al consell de ministres i pendent de tramitació parlamentària, la qualitat de vida amb més temps per conciliar i per les cures ha sigut la principal reivindicació dels sindicats. "Volem viure i compartir, conciliar", ha dit el secretari general de la UGT, Camil Ros. En la seva primera marxa des que va ser nomenada secretària general de CCOO, Belén López ha dit que cal posar les cures al centre i crear "un cercle virtuós" per avançar en drets laborals. 

Manifestació  de l'1 de maig. Fotografia: Carlos Baglietto

López ha dit que cal "guanyar el futur i lluitar pels nostres ideals". "El que plantegen Freixenet i RDM són les velles pràctiques de sempre, que quan hi ha els beneficis, se'ls quedin ells", ha dit sobre els dos ERO en marxa. A més, ha reiterat la necessitat de tenir "un canvi de règim en l'acomiadament". "Perdre la feina no és només perdre ingressos, també la forma de vida", ha afegit. "Totes les propostes que han sorgit de la classe treballadora i dels sindicats de classe han sigut exitoses, han canviat la vida de milers de persones i a més han canviat l'economia amb més valor afegit", ha dit López. 

"Tenim millors condicions de treball, pensions assegurades, salaris més elevats, una reforma laboral que garanteix l'estabilitat en l'ocupació. Amb aquesta solvència que ens donen les nostres propostes, volem crear un cercle virtuós. Entre elles, la reducció de jornada sense rebaixar salaris, veiem que les persones volem guanyar vida i que hi ha marges econòmics per fer-ho. Necessitem cada dia anar a comprar, cuidar, netejar, i la manera és aquesta. Perquè si no fins ara ho fèiem les dones i ho fèiem gratis", ha dit.

També ha exigit a les patronals a negociar els convenis pendents i millorar la salut laboral per tal de reduir la sinistralitat i millorar les condicions. I ha demanat a les institucions una "agenda social" per "garantir l'habitatge, la sanitat i la formació".

"Hem de treballar menys perquè la vida és per gaudir-la", ha dit Ros. 

La marxa ha sortit de la plaça d'Urquinaona a les 12h i ha acabat vint minuts després a la patronal Foment del Treball. Entre les banderes dels sindicats majoritaris, algunes de Palestina i del Partit Comunista, hi destacava sobretot a la segona línia de la marxa una nodrida representació de Freixenet amb pancartes contra l'ERO per l'acomiadament de 250 persones proposat fa uns dies per l'empresa. "Ens diuen que és per la sequera, però no ens ho han provat", deia a ON ECONOMIA el Wellington, d'UGT de la companyia de cava. 

Un treballador de Seat afiliat al Comissions Obreres, ha dit que estar present a marxes com les de l'u de maig "és l'única forma de defensar els drets dels treballadors". S'ha mostrat satisfet amb el canvi de CEO a la companyia i ha expressat estar "tranquil" davant els daltabaixos d'un sector en transició cap al vehicle elèctric, afectat pels aranzels i amb campanes d'acomiadaments des de Volskwagen a Alemanya. "Cal que les institucions apostin més pel vehicle elèctric" ha dit. 

Un grup de joves de 34 anys, l'Andrea, la Laia i el Lluís, reflexionaven sobre la manca de jovent en aquestes marxes. "Entenc que els joves sentin cert estigma cap als sindicats majoritaris i que hi ha altres alternatives", deia l'Andrea, funcionària a la Generalitat i alhora cambrera a un bar per la nit i els caps de setmana, mentre que la Laia, professora, lamentava la "desafecció política" dels joves. "Els meus companys de feina, profes, que són joves, passen dels sindicats i de la política. I no ho entenc perquè tot és política", reflexionava. "Volem més temps per viure", coincidien. 

Simultàniament, es manifestaven també els sindicats USOC, d'una banda, Intersindical, per una altra, i també pel seu compte la CGT, tot i que a la tarda és també un dels principals convocants de la manifestació alternativa que tindrà lloc a la tarda al barri de Vallcarca.