El mercat transaccional espanyol va registrar al llarg de l'any passat un total de 3.032 fusions i adquisicions, entre les anunciades i les que finalment es van tancar, una xifra un 7% inferior a la de 2022, segons l'informe anual publicat aquest dimecres per la consultora Transactional Track Record (TTR). L'import agregat d'aquestes operacions es va mantenir en 91.121 milions d'euros després de reduir-se amb prou feines un 1%.

En concret, el sector immobiliari va ser el més actiu l'any passat, amb 663 transaccions, encara que aquesta xifra va ser un 1% inferior a la de l'any anterior. A continuació es va situar el sector d'internet, programari i serveis IT, amb 379 operacions i un increment interanual de l'1%. Respecte al mercat internacional o transfronterer, Portugal va ser la destinació més triada per les empreses espanyoles per invertir a l'estranger, amb 83 operacions, seguida dels Estats Units i el Regne Unit, amb 63 i 42 transaccions, respectivament.

EUA, el país que fa més operacions al mercat espanyol

Per volum d'inversió, els Estats Units va ser el país que va atreure més diners d'empreses espanyoles, amb un import de 4.635 milions d'euros. D'altra banda, els països que van fer més operacions al mercat espanyol l'any passat van ser els Estats Units (219), el Regne Unit (153) i França (148), en tant que el Regne Unit va destacar quant a import invertit, amb 13.087 milions d'euros.

Al mercat d'adquisicions d'actius, l'any passat es van tancar 851 transaccions, un 3% menys, amb un import de 9.830 milions, que implica un descens del 47%. Com a operació de l'any, TTR Data ha triat l'adquisició per part del fons d'inversió institucional GIC d'una participació minoritària en Hotel Investment Partners (HIP) al fons d'inversió Blackstone, valorada en 1.400 milions d'euros.

Les fusions i adquisicions empresarials a Amèrica Llatina cauen un 12%

En el cas de les fusions i adquisicions empresarials a Amèrica Llatina, es van registrar 3.235 operacions al llarg de l'any passat, la qual cosa suposa un descens del 12% respecte a l'any anterior. Així mateix, el valor de les operacions ha descendit un 24%, fins als 74.120 milions de dòlars, aproximadament, afectat per l'alentiment de l'activitat a causa de la inestabilitat econòmica mundial, el que incideix els moviments inversors de les companyies.

Per països, el Brasil és el que va anotar un major nombre de transaccions, amb 2.008 en tot l'any passat, seguit per Xile, amb 384; Mèxic, amb 366; Colòmbia, amb 264, i Argentina, que tanca el llistat amb 214. Per tipus d'operació, Amèrica Llatina va comptabilitzar 181 transaccions de compra d'empreses (les conegudes com a private equity) i 899 d'inversió de capital de risc (les conegudes com a capital de risc), ambdós segments amb disminucions en nombre d'operacions i de capital mobilitzat.