El Port de Barcelona lamenta que els ports catalans siguin els “únics” d’Europa on es pagarà un impost d’emissions. Així ho ha expressat el president de Port, Lluís Salvadó, aquest dimarts a la presentació de les activitats del port a la 61a edició del Saló Nàutic Internacional. Salvadó ha assegurat que continuarà traslladant el “malestar” dels ports catalans, després que el passat divendres el Govern anunciés que aplicarà a partir de l'any que ve un impost d'un euro per cada quilogram de NOX (òxids de nitrogen) i PM (material particulat), que farà que els vaixells paguin uns 759 euros per cada cop que operin al port.
Ha apuntat, però, que passar dels 3,5 euros que demanava el Govern a l’euro per quilo d’emissions és una millora “molt substancial” que recupera el preu establert el 2017. “Hem tornat a la posició adequada”, ha afirmat. En aquest sentit, el president ha explicat que un preu elevat deslocalitzaria les emissions de NOx però incrementaria les de CO2 perquè el producte entraria en camió.
Salvadó ha dit que fixar una taxa "equilibrada" és "fonamental" per a l'economia del Port. A tall d'exemple, el president ha defensat que no és el mateix pagar un 20% que un 70% d'IVA. "És obvi que si tens l'oportunitat de pagar un 0% te n'aniràs al lloc on pagues un 0%", ha dit. Malgrat tot, Salvadó ha afirmat que en aquest cas es tracta d'un impost "que dona marge a la gestió".
El president ha assegurat que el Port de Barcelona és la infraestructura econòmica de Catalunya que més està invertint per descarbonitzar la seva activitat i reduir les emissions de CO2 i de NOx. "L'objectiu és que fruit d'aquesta feina les embarcacions no hagin de pagar cap impost", ha afirmat Salvadó.
Les declaracions es donen dies després que el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, anunciés el passat divendres que els creuers pagaran, de mitjana, 1.400 euros cada vegada que atraquin als ports catalans i els grans vaixells en general uns 759 euros per la contaminació que generen.
7,5 milions per any
A la mitjana de 1.400 euros per creuer s'arriba a partir del tipus impositiu d'un euro per cada quilo de NOx (òxids de nitrogen) i PM (material particulado), que és el mateix que ja es va anunciar l'abril d'aquest any. Després de revisar al·legacions i de les queixes del sector, el Govern va decidir eliminar d'entrada la progressivitat d'aquest impost, que previa en un inici que la multa es tripliqués fins als 3,5 euros el 2026, quart any d'aplicació. Això fa que la previsió recaptatòria baixi dels 9,7 milions anuals realitzada fa uns mesos als 7,5 milions per any previstos en la mesura actualitzada. Aquests diners, han dit el conseller, anirà destinat a inversions relacionades amb el canvi climàtic dins del fons per a la protecció de l'ambient atmosfèric. L'objectiu de la mesura, en qualsevol cas, és ambiental i no recaptatori.
Amb tot i amb això, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, ha assegurat que "no es descarta cap mesura" en cas que la contaminació no es redueixi, i que "l'impost es revisa cada tres anys", com a advertència als grans vaixells que no redueixin les seves emissions. L'objectiu és incentivar les pràctiques sostenibles, per la qual cosa s'aplicaran bonificacions a aquells vaixells que utilitzin energia elèctrica una vegada atracats, i reduir la contaminació del sector, responsable del 14% de les emissions a Catalunya i del 19% en l'Àrea Metropolitana de Barcelona, segons ha assegurat el mateix conseller. A la ciutat de Barcelona, el pes de la contaminació augmenta fins i tot un 46% de les emissions de NOx a la ciutat i el 52% del material particulat (PM).