El lloguer durant una setmana d'agost a primera línia de mar puja respecte a 2022 i se situa en els 1.055 euros de mitjana a la setmana, segons les dades de Tecnitasa. El 2023, arrendar un allotjament "amb unes bones vistes al mar" costa un 3,75% més que l'any passat. Així, l'increment mitjà a Espanya durant aquest any ha estat de 40 euros per cada setmana que es llogui, passant dels 1.016 euros el 2022 els 1.055 euros actuals.

Per altra banda, encara que aquest increment de preus s'hagi moderat aquest any, des de l'estiu de la pandèmia l'increment del cost del lloguer és superior al 27%, fregant els 230 euros addicionals per setmana. El director tècnic de Tecnitasa ha assegurat després de la publicació de l'estudi que el mercat del lloguer a l'estiu és "molt més volàtil" que el mercat immobiliari convencional, ja que el volum i els preus van variant segons s'apropa el període vacacional.

Les illes, on més creixen els preus

Per comunitats autònomes, on més creixen els preus són les Illes Balears i les Canàries, que dupliquen la mitjana nacional; encara que també destaquen els casos de Galícia i el País Basc. Per la seva part, les pujades més moderades s'ubiquen a Múrcia, Cantàbria i Catalunya, els increments interanuals dels quals són inferiors al 3%.

El grup consultor considera "sorprenent" el cas català, ja que, el 2022, tres de les seves quatre províncies van augmentar els preus del lloguer a doble dígit, mentre que aquest 2023 els augments registrats són "molt reduïts o plans".

El president de Tecnitasa, José María Basañez, ha recordat que per a aquesta temporada d'estiu "s'està detectant una antelació més gran en la contractació de lloguers en habitatges a peu de platja". A més, ha afegit que molts estiuejants han reservat fins i tot amb més de sis mesos d'antelació per evitar-se "sorpreses d'última hora".

Localitats espanyoles més cares

Segons les dades que maneja Tecnitasa, entre les localitats espanyoles més cares per a aquest estiu hi ha Port Banús, a Marbella, la Marina de Sotogrande i el Puerto de Santa María, ambdues a Cadis, Illa a Toxa a Pontevedra, a més d'algunes zones en les comunitats de Cantàbria (Liencres) i les Balears (Santanyí).

Respecte a les zones més barates del país, destaquen Vicedo i Burela a Lugo; Tàpia de Casariego i Navia a Astúries; Laredo o Cometes, a Cantàbria, i Gorliz, al País Basc. A la costa mediterrània també hi ha algunes de les destinacions més econòmiques d'Espanya, segons Tecnitasa, com ara les localitats de Castelló (Moncófar i Vinaròs), València (el Saler), Alacant (Calp) i Múrcia (Àguiles a Colònia i Calabardina).