A contracorrent d'allò que diuen la majoria de les formacions polítiques, la CUP assegura que no cal construir més habitatge per solucionar el greu problema que travessa el país. Ha estat durant el debat sobre matèria econòmica ofert per ON ECONOMIA aquest dilluns que la candidata a les eleccions del 12-M, Laure Vega, ha exposat la posició de la seva organització sense marge per a dubtes. "No cal construir més habitatge, sinó que cal que el que existeix sigui perquè la gent hi visqui", ha explicat la cupaire, afegint que "el problema no és l'oferta". Més enllà d'alçar nous edificis, els anticapitalistes centren l'atenció a "recuperar els 35.000 pisos buits" que té comptabilitzats l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

En aquesta línia, i després que entrés recentment en vigor l'índex del topall de preus de lloguer de la llei d'habitatge, Vega ha reclamat que la regulació "ha de ser completa". "Si regules el lloguer, però hi ha la possibilitat que l'habitatge passi a ser d'ús turístic, evidentment que es desplaçarà perquè els fons voltor i els grans tenidors no tenen per què pensar en la població", ha argumentat. La CUP celebra que la resta de formacions polítiques apostin també per construir més habitatge de lloguer, però es mostra decebuda pel fet que "no s'hagi avançat" des de les administracions per augmentar aquest parc públic. Una mesura que, a més, serviria per "regular" el nombre de turistes que arriba a Catalunya, matant així dos ocells d'un tir.

Parlant de turisme, la candidata també ha tancat la porta a l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, argumentant-ho pels efectes que tindria sobre l'arribada de viatgers, així com el canvi climàtic. "Tenim molts dubtes que, amb la inflació galopant que tenim ara, la preocupació de la població catalana sigui que no pot fer un vol directe a Tòquio", ha destacat. Així, ha lamentat que, quan es parla d'ecologisme, sovint es posi el focus sobre "l'acció individual", mentre que no es doni protagonisme al canvi climàtic quan es debaten grans projectes. En aquest sentit, un missatge als partits que han apostat per l'ampliació de l'aeroport o el Hard Rock: "Si volen un macroprojecte, l'ecologisme podria ser-lo".

 

Molts més impostos per al 10% més ric

Laure Vega també s'ha referit a un debat d'actualitat com són els impostos. Quan l'independentisme demana recaptar tots els impostos des de Catalunya i la dreta aposta per eliminar l'impost de successions, la cupaire ha defensat la necessitat de mantenir els tributs per a les grans fortunes. "Hi ha un 90% del poble català i del teixit econòmic que no hauria de pagar més impostos, i en canvi un 10% sí que hauria de pagar més, molt més", ha dit. Sobre el de successions, concretament, ha recordat que només el paga "un percentatge molt petit" de la població catalana, que és el mateix que està cometent "frau fiscal" per evitar pagar-lo. I ha plantejat els beneficis que pot suposar incrementar l'impost de patrimoni un 1% sobre el 10% de la riquesa neta de les grans fortunes, ja que permetria obtenir 1.400 milions d'euros més: "Fent petites coses d'aquest tipus estaríem recaptant moltíssim més".

En tot cas, a totes aquelles formacions que defensen una retallada generalitzada dels tributs, la cupaire ha reclamat que expliquin quins són els serveis públics que es veurien afectats. "Tota la dreta que parla de la caiguda dels impostos s'hauria de responsabilitzar de què passa després amb les infraestructures que sostenen la vida del país", ha assenyalat. Com a exemple, ha destacat el valor que té l'impost de successions per al sistema públic català. "Només amb aquest estem parlant del pressupost complet clínic", ha dit.

 

Catalunya no pot ser Madrid

Una política, la de la desregulació, que pot recordar a la que practica la Comunitat de Madrid sota la presidència d'Isabel Díaz Ayuso. La candidata anticapitalista ha demanat "no replicar" el model madrileny, sinó tot el contrari: planificar activament la reindustrialització amb la intervenció de l'administració. "No podem deixar-ho tot en una mà invisible del mercat que no funciona", ha afirmat. "Hem de pensar com acompanyem el teixit econòmic que tenim perquè pugui escalar, i que l'economia sigui la que necessita el país".