La hipoteca mixta, que ofereix una rendibilitat fixa durant els primers anys després dels quals passa a ser variable, es perfila com una opció interessant davant de l'escalada de tipus d'interès que es prolongarà els propers mesos per les tensions dels preus a l'eurozona. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) només ofereix dades d'hipoteques a tipus fixos i variables i inclou la modalitat de mixta en aquesta última opció.

Tanmateix, les dades del mercat d'idealista/hipoteques –pertanyent al portal Idealista.com- sí mostren que s'està produint un auge d'operacions hipotecàries firmades a tipus mixt. Les dades són molt cridaneres: el gener de 2022, les hipoteques fixes manaven amb el 79% de les operacions, les variables representaven el 15% i les mixtes el 6% del total. Tanmateix, el desembre passat la composició ha variat molt i les mixtes s'eleven fins al 31% del total d'hipoteques firmades, davant el 10% de les variables i el 59% de les fixes. "Suposa un increment del nombre d'operacions del 150% respecte al nombre total d'operacions el 2021 i multiplicar per cinc la firma d'hipoteques respecte a desembre de 2021", ha destacat Juan Villén, director general d'idealista/hipoteques.

Aquest increment de les hipoteques mixtes es produeix en un 2022 de fort encariment de les hipoteques a tipus variable, a causa de la pujada de l'Euríbor al que estan referències i també de les hipoteques fixes amb aquesta expectativa de tipus encara més elevats durant els propers mesos. El gener de 2022 el tipus mitjà de les hipoteques (comptant totes les modalitats) es movia en l'1,485%, mentre que el gener d'aquest any el percentatge s'ha elevat al 3,345%, segons dades recollides per l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE). Així, els tipus hipotecaris s'han duplicat generosament en aquests 12 mesos i van d'acord amb la marxa de l'Euríbor que el gener de l'any passat encara era negatiu (-0,47%), mentre que aquest febrer acabarà per sobre del 3,6%, nivells no vistos des de desembre de 2008.

A més, les expectatives dels experts apunten que seguiran les tensions en els tipus d'interès en els propers mesos a causa del difícil control de la inflació a Europa. Les dades de gener confirmades aquest dijous per Eurostat indiquen que la inflació subjacent (no inclou energia ni aliments frescos) va assolir un nou rècord històric al 5,3% de mitjana a l'eurozona, una dècima més que la dada de desembre. Ara s'especula que el Banc Central Europeu (BCE) finalitzi l'any amb tipus d'intervenció per sobre del 3,75% -actualment estan en el 3%- i els analistes esperen que en la reunió del proper 16 de març facin un pas a l'alça de 0,50 punts. Amb això, l'Euríbor i, per descomptat, les hipoteques assoliran en aquest 2023 nivells superiors al 4%.

Per què la mixta?

Contractar un préstec hipotecari és sempre una aposta. És difícil saber el que ocorrerà en els tipus d'interès, sobretot en operacions que es firmen per 20 o 25 anys. Sembla clar que aquest exercici hi haurà tensió en els tipus, però és difícil saber el que ocorrerà en un horitzó de més llarg termini.

La hipoteca mixta, per la seva naturalesa, sol oferir un tipus de partida més baix que la hipoteca fixa, ja que part dels anys no estan coberts i es fixaran d'acord al mercat en el futur. Per això, es fa especialment recomanable per a aquells que vulguin la tranquil·litat d'una quota fixa i que, a més, tinguin capacitat d'estalvi per amortitzar la totalitat de la hipoteca quan aquesta entri en variable. Això sí, pot ser que en aquell moment el tipus variable sigui més baix i li resulti interessant continuar mantenint el préstec.

Durant els anys de tipus fix (les entitats solen oferir-ho a 10 o 15 anys) també pot ocórrer que els tipus variables siguin més baixos i s'estigui pagant de més amb una de mixta. Allà, el sol·licitant ha de valorar de pagar el mateix, sense cap ensurt, durant aquells anys.

Per tant, com aposta, té els seus pros i contres davant d'un futur desconegut.

Ofertes actuals

D'acord a les dades ofertes pel portal rasteator.com, les millors ofertes d'hipoteca mixta d'aquest mes de febrer l'encapçala la Hipoteca Mari Carmen Mixta de Abanca (2,23% TAE), en la qual es pot aconseguir un tipus d'interès de l'1,85% TIN (Tipus d'interès nominal) durant els 10 primers anys i de l'euríbor més 0,85% la resta.

Li segueixen la Hipoteca Mixta Bonificada de Bankinter (3,12% TAE) i 2,5% TIN durant 20 anys. Després el tipus d'interès passa a ser de l'euríbor més 0,75%. També aquest portal destaca la Hipoteca Mixta Bonificada d'EVO Banc (3,13% TAE) El tipus d'interès de la Hipoteca Mixta Bonificada d'EVO és del 2,50% TIN els 15 primers anys i de l'euríbor més 0,75% la resta del període.

Una altra elegida entre les més atractives és la Hipoteca Mixta de Targobank (3,24% TAE) amb els primers cinc anys a un interès fix del 2,50% TIN i després canviarà a variable a l'euríbor més 0,90% durant la resta. Finalment, la Hipoteca Open Mixta de Openbank (3,28% TAE) amb un TIN de 2,48% els 10 primers anys i la resta d'anys des d'euríbor més 0,55% amb una TAE del 3,28%.

En tots els casos d'aquestes ofertes cal complir una sèrie de característiques per aconseguir aquests tipus. La domiciliació de nòmines, l'obertura de comptes i la contractació d'assegurances sobre el préstec concedit i sobre el mateix habitatge són les més habituals. No obstant això, tot es pot negociar amb l'entitat financera.

Un mercat més relaxat

L'any passat ha estat espectacular en la contractació d'hipoteques quan es van tancar 463.614 operacions, amb un augment de l'11% respecte a l'any anterior. A més, el capital prestat per les entitats financeres va créixer el 17,3% i va assolir els 67.460 milions d'euros, segons dades de l'INE publicades aquesta setmana.

Això sí, al caliu dels tipus més alts, al desembre es va viure una desacceleració al mercat immobiliari i les hipoteques per comprar habitatge es van reduir un 8,8% en taxa interanual, després de portar 21 mesos a l'alça. Aquell mes en concret es van firmar 30.075 préstecs, la xifra més baixa des de gener de 2021. Una menor demanda de préstecs que, segons els experts consultats, pot afavorir una major competència entre entitats financeres a fi de continuar mantenint quota i volum d'operacions.