L'IPC ha reduït el seu creixement interanual el mes de març a un 3,3%, amb un fort descens sobre el 6% del mes de febrer, segons les dades avançades que publica aquest dijous l'INE. En termes mensuals, respecte a febrer, la inflació puja un 0,4% gràcies a una contenció en els preus de l'electricitat en un mes en què l'energia renovable ha suposat alguna cosa més de la meitat de la generació i un descens de set punts en l'ús del gas per a les centrals de cicle combinat.

Respecte a la subjacent, la inflació més estructural, que no comptabilitza ni els aliments frescos ni l'energia per ser molt més volàtils, es col·loca en el 7,5% interanual al mes de març. El fort descens de l'índex general en termes anuals s'explica en gran manera per un efecte estadístic.

 

Taxa més baixa des d'agost de 2021

Aquesta evolució és deguda, principalment, que els preus de l'electricitat i dels carburants van augmentar el març de 2022 i aquest mes disminueixen. La taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix una dècima, fins al 7,5%. L'INE assenyala que la diferència de 4,2 punts entre les taxes interanuals de la inflació subjacent i de l'IPC general és la major des d'agost de 1986, quan es va començar a calcular la subjacent.

En el tercer mes de 2023, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 3,1%, gairebé tres punts per sota de la registrada en el mes anterior. Per part seva, la variació mensual estimada de l'IPCA va ser de l'1,1%.

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ja havia avançat que la inflació anava a moderar-se al març. Des del departament han ressaltat que la dada de març és gairebé tres vegades inferior a la registrada un any abans, a més de ser la "més baixa des d'agost de 2021". Es tracta del descens més gran en un mes de la taxa d'inflació des de maig de 1977, ha assenyalat l'INE aquest dijous.

Pic de la inflació el juliol de 2022

La inflació va començar a escalar el mes de gener de l'any passat, quan la taxa anual va arrencar en el 6,1%, aconseguint un pic del 10,8% el mes de juliol, fonamentalment per l'alça dels preus energètics, que s'ha anat traslladant a la resta de components especialment als aliments.

Segons el departament d'Economia, el descens "sostingut" del preu de l'electricitat derivat de l'anomenada excepció ibèrica i la resta de mesures adoptades pel govern espanyol per contenir els preus han estat factors "clau" perquè "la inflació espanyola se situï entre les més baixes d'Europa". En aquesta dada avançada d'inflació no es detalla l'evolució per grups, que es coneixerà el pròxim 14 d'abril quan l'INE publiqui la dada definitiva.