La Federació Internacional de Tenis (ITF) ha estat l'encarregada de confirmar a través d'un comunicat que les relacions contractuals amb Kosmos, el holding de l'exjugador blaugrana Gerard Piqué, s'han trencat de forma abrupta després de cinc anys organitzant el nou format de Copa Davis. El contracte es va signar l'any 2018 als Estats Units amb la intenció que el lligam fos per 25 anys i amb una inversió de 3.000 milions de dòlars. Malgrat tot, la notícia no ha agafat per sorpresa si tenim en compte que el nou format de competició, centrat en un únic país i canviant les normes del joc, no va convèncer els seguidors. A tall d'exemple, en el primer any es van baixar el preu previst de les entrades i en la darrera edició, a València, pràcticament tots els partits estaven absolutament buits d'espectadors.

Un contracte de 25 anys i 3.000 milions de dòlars

Però darrere del fracàs mediàtic i esportiu hi ha conseqüències econòmiques. Piqué havia de comptar inicialment amb un fort inversor nord-americà que, a última hora, es va retirar del projecte. I això va fer que el Director Executiu de Rakuten, Hiroshi Mikitani, es convertís en el principal partner i avalador del projecte de Piqué. Aquest va saber convèncer a Mikitani perquè invertís en la Copa Davis, però també en l'esponsorització de la samarreta del FC Barcelona, mogut per les bones relacions personals que mantenia amb la ja exparella, la cantant Shakira.

Ambdues inversions però, no han estat un èxit. I així s'ha arribat al comunicat final de la mateixa ITF que garanteix l'edició d'aquest 2023, però encara ha de resoldre com aquesta inversió es retorna a la ITF que va dipositar tota la seva confiança en Piqué: "La ITF pot confirmar que la seva associació amb Kosmos Tennis per a la Copa Davis s'està acabant. La ITF s'ha assegurat que hi ha contingències financeres i, com a custodi de la competició, operarà les eliminatòries i finals de 2023 tal com estava previst, amb la Final 8 que tindrà lloc a Màlaga, Espanya, aquest novembre. La ITF va negociar un acord fort per al tennis el 2018. L'associació va augmentar la participació, els premis i l'interès en la Copa Davis i va produir finançament per donar suport al desenvolupament global del nostre esport. A més d'estar enfocats a oferir una altra edició espectacular de la Copa del Món de Tennis masculí, estem centrats en el creixement futur de la competició internacional per equips més gran de l'esport".

Totes les esperances, en la Kings League

Així doncs, el buit econòmic caldrà veure com es resol. Piqué haurà de tancar aquest front, en paral·lel a la transformació que el seu holding està patint. El passat mes d'estiu, el mateix jugador va dur a terme una ampliació de capital de prop de 30 milions d'euros per garantir la viabilitat. Una operació prèvia a la reorientació dels seus negocis amb la creació de dues noves societats: Kosmos New Studios i Kosmos Management Unit. I dins d'elles, un projecte amb nom i cognom: la Kings League, una mena de torneig d'exjugadors i influencers a través de xarxes socials amb el qual, Piqué, està convençut que serà la peça principal de tots els beneficis. Però el projecte està en una fase inicial, en un mercat encara per explorar i sense les inversions milionàries que podia comportar organitzar un torneig mundial de tenis amb professionals de primer nivell.

Els altres negocis sense èxit

El projecte de la Copa Davis se suma a una llista significativa de projectes empresarials que no han quallat. Gerard Piqué, anteriorment, també va crear Kerad Games, una empresa de videojocs que ha acabat tancant; Bas Alimentaria, dedicada a hamburgueses premium que també va fracassar; El Punto Azul, dedicat a la restauració gourmet que no va durar ni un any.

També te dues altres societats actuals, encara vigents. Amb una explota la marca d'ulleres de sol Kypers. Amb la segona, el sector immobiliari a través de Kerad Project fundada l'any 2006. Precisament, en aquest àmbit, està avançant en la gestió d'actius immobiliaris. Per acabar, també té els drets d'explotació dels drets televisius per a espanya de la Ligue1 francesa, que va adquirir quan Leo Messi va fitxar pel PSG. Malgrat tot, l'audiència dels partits no és la desitjada i no té el seguiment que preveien. I com a projectes audiovisuals va dur a terme el polèmic documental 'La decisión' d'Antoine Griezmann i, en darrer terme, el documental 'Matchday' per Rakuten, sense l'impacte necessari d'audiència perquè aquesta plataforma o el mateix FC Barcelona veiessin recorregut per seguir invertint en aquestes produccions.

Problemes amb Hisenda

En darrer terme, és accionista majoritari del FC Andorra, amb el qual ha fet una forta inversió de 4 milions d'euros en els darrers temps perquè el primer equip pugés fins a dues categories, a l'actual Segona Divisió Espanyola. I un negoci amb una forta inversió, però seguit amb lupa per Hisenda és la negociació de la qual va formar part, conjuntament amb la Federació Espanyola de Futbol, perquè la Supercopa es disputi a l'Aràbia Saudita. En una informació que va publicar El Confidencial el passat novembre i no ha estat desmentida pels seus protagonistes, l'Agència Tributària ha estudiat a fons els comptes de Kosmos i ha observat que hi havia diverses operacions per un valor total de 3,4 milions d'euros que no se sap on han acabat a parar. Es tractaria de transferències realitzades des de Kosmos al cap de poc temps de rebre les comissions de l'Aràbia Saudita per haver fet de mitjancer en l'arribada de la Supercopa d'Espanya a l'esmentat país. Ja el mes d'abril passat, la Fiscalia Anticorrupció va acceptar una denúncia pels delictes de corrupció entre particulars, corrupció en els negocis, administració deslleial, prevaricació administrativa i suborn.