Les associacions d'alts funcionaris han manifestat el seu rebuig del nou sistema d'accés a una plaça pública anunciat ahir pel Govern espanyol, amb un pla que es vol imposar "sense cap tipus de consens" i sota la falsa idea de "modernitzar" i "democratitzar" l'accés a la funció pública.

Així es desprèn d'un comunicat remès aquest dimarts per la plataforma de Cossos superiors de l'Administració pública espanyola, composta per les associacions de funcionaris de l'Administració General de l'Estat i associacions de jutges i fiscals.

La plataforma ha mostrat la seva preocupació davant de la intenció del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública d'establir un nou model d'oposicions per a alts funcionaris que requerirà superar un curs de postgrau de dos anys, després del qual només els millors expedients aconseguiran una plaça pública.

Així seria en el cas de l'accés als cossos A1 i A2, ja que en primer lloc es cursaria el postgrau, amb una prova prèvia d'accés i un examen en finalitzar, que una vegada superat, els millors expedients aconseguirien una plaça. Amb l'esmentat sistema, explicava ahir Funció Pública, es garanteix la igualtat d'oportunitats, en permetre l'accés a beques del Ministeri d'Educació, mentre es manté la tensió competitiva entre els aspirants.

La plataforma d'alts funcionaris lamenta que el Govern central "pretén substituir els actuals processos selectius, exigents i imparcials, per processos a la carta que posaran en perill la preparació del funcionari i que comporten una ingerència política inadmissible i sense precedents en la nostra democràcia".

A més, critiquen que es vulgui aplicar tots els cossos, quan molts d'ells "no tenen cap problema d'aspirants", i que no es té en compte els actuals opositors, "que estan preparant, amb un enorme esforç personal i econòmic, una dura oposició i que veuran truncades les seves aspiracions".

Com que la preparació no podrà garantir-se, el servei tampoc no podrà prestar-se en les mateixes condicions que fins aquest moment, apunta la plataforma, "per la qual cosa els nostres ciutadans seran els primers afectats".

Al seu judici, "els processos selectius vigents en la nostra administració garanteixen l'accés en condicions de mèrit, capacitat i igualtat, en especial de gènere,", que ara, per a sorpresa dels funcionaris, es parla de garantir ex novo amb aquest nou procés.

CSIF creu que suposarà un doble procés selectiu

CSIF, encara que valora que la intenció de millorar la captació i retenció del talent, critiquen que aquest pla no hagi estat negociat amb els sindicats i que obri la porta a un doble procés selectiu.

El sindicat creu que, segons el pla amb prou feines esbossat pel Ministeri, suposa que els candidats hauran de superar primer una oposició i, posteriorment, un curs amb caràcter eliminatori, el que desincentivarà l'accés a la funció pública i allargarà els terminis.

A més, CSIF es pregunta en quins centres i amb quin finançament s'impartiran els cursos i quina avaluació es durà a terme perquè no es vegi compromesa l'objectivitat i imparcialitat.